Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JARD VAN NES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Portret Jard van Nes

Periode

1948 - heden

Genre

alt, De Nederlandse Muziekprijs, hedendaags, klassiek, mezzosopraan, opera

Jard van Nes

Jard van Nes kan met recht een allround zangeres genoemd worden: ze is thuis in zowel het concert- en oratoriumrepertoire, als het lied- en operarepertoire, van barok tot moderne stukken die speciaal voor haar zijn geschreven. Van Nes wordt beschouwd als één van de belangrijkste mezzosopranen van haar generatie; met ...
Volledige biografie...

Instrumenten

alt, mezzosopraan

Genoemd in de biografie van

1981   Klaartje van Veldhoven
1990   Tristan Keuris
1995   Margriet van Reisen
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Jard van Nes

Jard van Nes kan met recht een allround zangeres genoemd worden: ze is thuis in zowel het concert- en oratoriumrepertoire, als het lied- en operarepertoire, van barok tot moderne stukken die speciaal voor haar zijn geschreven. Van Nes wordt beschouwd als één van de belangrijkste mezzosopranen van haar generatie; met name haar vertolkingen van Mahlers orkest- en pianoliederen zijn wereldwijd vermaard. Een aantal van haar cd-opnamen is bekroond met een Edison, een Diapason d'Or, de Preis der Deutschen Schallplattenkritik en een Grammy-nominatie.

1971

Op 30 september maakt Jard van Nes (1948, Zwollerkerspel) haar operadebuut als Anima in 'La Rappresentatione di Anima e di Corpo' van Emilio de' Cavalieri. Deze uitvoering is een studentenproductie waaraan ze meedoet tijdens haar studie piano aan het Utrechts Conservatorium: “Dat project markeerde het begin van mijn verslaving aan het zingen” (Algemeen Dagblad, 23 december 2000).

1973

Als Van Nes klaar is met haar pianostudie bij Sas Bunge begint ze met haar zangstudie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zij heeft les van Herman Woltman en volgt interpretatiecursussen bij pedagogen als Felix de Nobel en Pierre Bernac. Later studeert ze nog bij Christa Ludwig en Noémie Perugia.

Felix de Nobel

1978

Jard van Nes breekt door na haar deelname aan het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch waar zij de tweede prijs ontvangt. Via Piet Veenstra krijgt ze regelmatig werk bij het Residentie Orkest in Den Haag.

1980

Jard van Nes maakt een concerttour door het Midden-Oosten en in 1981 wint ze het Internationale Opera- en Belcantoconcours in België.

1982 - 1984

Vanaf september gaat Jard van Nes aan de slag als hoofdvakdocente zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Op 23 september 1983 debuteert Van Nes bij de Nederlandse Operastichting met de rol van Bertarido in Georg Friedrich Händels 'Rodelinda'. Jard van Nes ontvangt in 1984 de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding van het Ministerie van OCW.

1989 - 1991

Van Nes zingt Gustav Mahlers 'Das Lied von der Erde' onder directie van Carlo Maria Giulini in Parijs en in 1991 debuteert ze als derde dame in Mozarts 'Die Zauberflöte' op het podium van de Salzburger Festspiele.

1995

Jard van Nes treedt op in Dresden met de tweede 'Symphonie' van Gustav Mahler onder leiding van Bernard Haitink. Het concert vindt plaats ter gelegenheid van de herdenking van het bombardement op Dresden en maakt grote indruk op zowel toeschouwers als musici, blijkens Jard van Nes' beschrijving in Bernard Haitinks 'Een Vriendenboek'.

1996 - 1997

Van Nes wordt geopereerd aan een kapotte tussenwervelschijf. Ze is vijf maanden uit de running en noodgedwongen zegt ze haar concerten in Europa, Israël en de Verenigde Staten af. Jard van Nes zingt weer op de Salzburger Festspiele 1997. Ditmaal heeft ze een hoofdrol (Mescalina) in György Ligeti's 'Le grand macabre'. In de loop van het jaar krijgt ze problemen met haar stem die het soms laat afweten en ook verliest aan hoogte.

2000

Jard van Nes is jurylid tijdens het Vocalisten Concours in Den Bosch. Op 22 december laat ze, voorafgaand aan een concert in Arnhem, middels een brief weten te stoppen met haar zangcarrière. Haar besluit wekt verbazing, omdat ze nog op het hoogtepunt van haar kunnen lijkt te zijn, maar zelf ziet ze dat anders: “Aan het begin van de 21ste eeuw moet ik vaststellen dat met het klimmen der jaren de balans tussen geest en lichaam, willen en kunnen, steeds moeilijker te vinden is. Dat levert een spanningsveld op waarbij ik me niet prettig voel” (Algemeen Dagblad, 23 december 2000).

2001

Jard van Nes neemt afscheid van het concertpodium om zich vervolgens geheel aan haar lespraktijk te wijden. Een aantal van haar masterclasses wordt uitgezonden door radio en televisie.

Discografie Jard van Nes

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jard van Nes

Audio/Video Jard van Nes

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer