Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JAVALINS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1962 - 1965

Genre

Indo-rock, Indonesië

Javalins

Indorock-groep uit Den Haag/Rotterdam die in de eerste helft van de jaren zestig met name in Duitsland veel succes oogste. Ook ook in Scandinavië en Israel trad de groep met succes op. Na de Tielman Brothers gelden The Javalins als de makers van het meest oorspronkelijke Indorock-geluid.
Volledige biografie...

Bezetting

Peter Theunissen   basgitaar
Hans Bax   gitaar
Walter Köhne   saxofoon
Franky Franken   gitaar, zang
Robby Latuparissa   drums

Overige muzikanten

Frank Luyten   gitaar, zang
Tommy Chuo   drums

Biografie Javalins

Indorock-groep uit Den Haag/Rotterdam die in de eerste helft van de jaren zestig met name in Duitsland veel succes oogste. Ook ook in Scandinavië en Israel trad de groep met succes op. Na de Tielman Brothers gelden The Javalins als de makers van het meest oorspronkelijke Indorock-geluid.

1959

De Haagse Hurricane Rollers met zanger/gitarist Franky Franken, is eind jaren vijftig een regelmatig optredende rock & roll-band. Hun enige single, de door gitarist Robbie Boekholt geschreven instrumental Once, is een van de eerste Indorock-producties en maakt veel indruk. Het nummer verschijnt op het repertoire van diverse andere Indorock-bands.

The Hurricane Rollers

1960

Als Hans Bax, Peter Theunissen en Tommy Chiu zich bij de groep voegen, wordt de naam veranderd in Strangers. Hun repertoire bestaat opnieuw voornamelijk uit instrumentals.

1961

Een engagement voor drie maanden in Israel brengt de groep ertoe de naam te veranderen in Crazy Strangers, om te benadrukken dat men veel show op het podium brengt. De optredens zijn behoorlijk succesvol, maar de groep ziet er nooit geld voor. De bandleden moeten uiteindelijk geld lenen van een Amerikaanse manager om weer thuis te komen. In Israel neemt de band ook twee EP's en de LP Crazy Strangers op. Door de veelvuldig gebruikte galm heeft het geluid op die platen weinig te maken met de sound van de band op het podium.

1962

De Crazy Strangers worden omgedoopt in Javalins (spreek uit: Javalins). Daarmee zijn ze een van de weinige Indische of Molukse bands die met hun naam refereren aan hun geboortegrond. De groep vindt emplooi in het Duitse nachtclubcircuit, waar ze een populaire live-act worden. Drummer Tommy Chiu wordt vervangen door Robby Latuperissa. Mister Tjang Aus Chinatown is de eerste single. Zoals de meeste platen van de groep wordt deze in Duitsland opgenomen.

1963

Al Capone wordt weliswaar geen hit, maar zorgt wel voor enige bekendheid in Duitsland en veel emplooi in de discotheken aldaar. In Nederland zijn de Javalins nauwelijks actief; de groep speelt slechts een maal twee weken in een club in Scheveningen. De volgende single Sherry is een cover van het Four Seasons-succes.

1964

De LP Live Aus Der Kaskade, Köln verschijnt in Duitsland. De groep doet een tournee in het voorprogramma van Brian Poole & The Tremeloes.

1965

Als het succes afneemt valt de band uit elkaar. Hans Bax en Robby Latuperissa maken enige tijd deel uit van de Tielman Brothers.

1981

De Javalins komen weer bij elkaar voor een reünie. Frank Luyten neemt de plaats in van Franky Franken.

1982 - 1998

In de jaren negentig treden de Javalins nog enkele malen op, ditmaal wel met Franky Franken. De zanger overlijdt op 15 september 1998 op 58 jarige leeftijd.

Discografie Javalins

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Javalins

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer