Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JEAN ENGLEBERT PAUWELS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1768 - 1804

Genre

klassiek

Biografie Jean Englebert Pauwels

Jean Englebert Pauwels werd geboren op 16 november 1768 te Brussel en overleed aldaar op 3 juni 1804. Opleiding Pauwels studeerde bij Pieter Van Malderen (viool) en Ignace Vitzthumb (compositie). In 1788 ging hij naar Parijs om bij Jean François Le Sueur (kapelmeester van de Notre Dame) compositie te studeren. Activiteiten Tijdens zijn studie ...
Volledige biografie...

Biografie Jean Englebert Pauwels

1768 - 1804

Jean Englebert Pauwels werd geboren op 16 november 1768 te Brussel en overleed aldaar op 3 juni 1804.


Opleiding

Pauwels studeerde bij Pieter Van Malderen (viool) en Ignace Vitzthumb (compositie). In 1788 ging hij naar Parijs om bij Jean François Le Sueur (kapelmeester van de Notre Dame) compositie te studeren.


Activiteiten

Tijdens zijn studie in Parijs speelde Pauwels bij de tweede violen van de Italiaanse opera. Daar publiceerde hij ook zijn opus 1: Six duos pour deux violons. Van 1790 tot 1791 was hij operadirigent in Straatsburg. Samen met een van de gebroeders Godecharles stichtte Pauwels de concertvereniging Société du Grand-Concert te Brussel. In die zaal dirigeerde hij in 1803 een groot muziekfeest ter ere van consul Bonaparte. Hij kreeg ook de functie van soloviolist in het operaorkest aangeboden en enige tijd later werd hij dirigent van het orkest.


Composities

Voor de Muntschouwburg schreef hij drie 'opéra-comiques': La Maisonnette dans le Bois (première op 3 augustus 1796), l’Auteur malgré lui (première in 1801, maar één uitvoering) en Léontine et Fonrose (1804). Op 22 november 1803 werd, ter ere van Sint-Caecilia, één van zijn missen uitgevoerd. In Brussel publiceerde Pauwels nog drie strijkkwartetten (opus 2), een viool- en een hoornconcerto, polonaises voor sopraan en orkest en l’Amitié, een duet voor sopraan, tenor en orkest. Daarnaast is er veel in manuscript gebleven: vioolconcerto’s, symfonieën, missen, en aria’s voor bas en orkest.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Jean Englebert Pauwels

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer