Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JEL JONGEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

09-07-1962 - heden

Genre

componist, producer, sessiemuzikanten, trombone

Jel Jongen

Jel Jongen studeert klassiek trombone, maar komt als sessiemuzikant in de popwereld terecht. In de jaren tachtig begeleidt hij grote artiesten in Ahoy. Begin jaren negentig maakt hij deel uit van het redelijk succesvolle Back To Basic. Na een teleurstellend avontuur als A&R-manager bij EMI keert hij terug naar zijn ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, producer, trombone

Genoemd in de biografie van

2013   Edwin Evers

Biografie Jel Jongen

Jel Jongen studeert klassiek trombone, maar komt als sessiemuzikant in de popwereld terecht. In de jaren tachtig begeleidt hij grote artiesten in Ahoy. Begin jaren negentig maakt hij deel uit van het redelijk succesvolle Back To Basic. Na een teleurstellend avontuur als A&R-manager bij EMI keert hij terug naar zijn oude steel.

In bezetting van

Back To Basic   trombone
Edwin Evers   trombone
Metropole Orkest   trombone
The Jay Horns   trombone

1962

Jel Jongen wordt geboren op 9 juli 1962 in Heerlen.

1969 - 1975

Op 7-jarige leeftijd gaat hij naar de muziekschool. In 1975 maakt hij in een kinderprogramma van de KRO zijn televisiedebuut. Jel is dan 13 jaar

1980 - 1983

In 1980 begint hij met zijn studie klassiek trombone aan het conservatorium in Hilversum. Tijdens zijn eerste jaar speelt hij al in diverse orkesten en gezelschappen, waaronder het Metropole Orkest.

Metropole Orkest

1984

In 1984 speelt hij mee op het pompeuze, jazzy album Tango Subversivo van de Jurgen Sturm's Ballstars. Een project van de Duitse gitarist Jurgen Sturmz.

1987

In 1987 studeert hij op 25-jarige leeftijd af. Jongen speelt in de Glenn Miller Revival Band en doet als sessiemuzikant werk voor Kinderen Voor Kinderen. Ahoy' loopt in de tachtiger jaren als een rode draad door zijn muzikale leven. Tijdens en na zijn studie zit hij in de begeleidingsband van Anita Meyer, René Froger, Lee Towers en André Hazes die allemaal in het sportpaleis optreden.

André Hazes Anita Meyer Kinderen Voor Kinderen Lee Towers René Froger

1993 - 1994

Samen met Serge Plume (trompet), Eelco Oudolf (trompet) en Allard Buwalda (saxofoon) richt Jel Jongen de blazerssectie The Jay Horns op. De groep verzorgt gastbijdragen op platen en tijdens concerten van grote nationale en internationale sterren als Lionel Ritchie, Zucchero, Al Jarreau, Marco Borsato, Paul de Leeuw en Rob de Nijs. In hetzelfde jaar wordt rondom de zanger Theo Braams de formatie Back To Basic opgericht. Jel Jongen voegt zich bij de band en Back To Basic debuteert met de plaat Give All U Gott. De groep is te gast in radioprogramma's als Countdown en Denk Aan Henk. De plaat wordt in 1994 uitgebracht in Zwitserland en Duitsland waar ze ook optreden.

Back To Basic Marco Borsato Paul de Leeuw Rob de Nijs The Jay Horns

1996 - 1997

In 1996 verschijnt de opvolger No Mumbo Jumbo. De groep treedt nog met succes op in het voorprogramma van Joe Cocker en Tower Of Power. Daarna wordt het rustig rondom Back To Basic. Jel Jongen en Serge Plume zijn te horen op het debuutalbum Message From A Small World (1996) van de rhythm & bluesband Free & Easy.

Free & Easy

2001 - 2003

In 2001 gaat Jel Jongen als A&R-manager aan de slag bij platenmaatschappij EMI. Daar houdt hij het na anderhalf jaar alweer voor gezien. Hij vindt dat EMI alleen maar bezig is om aan grote acts geld te verdienen, terwijl onbekend talent in zijn ogen wordt genegeerd. In 2003 pakt hij zijn oude steel van sessiemuzikant weer op.

2004

Hij werkt mee aan het album Rely On Me van Boris. De zanger wint in het voorjaar Idols, het populaire tv-programma waarin een popidool wordt gekozen. The Jay Horns werken mee aan outRagas, het tweede album van Bastiaan Ragas.

Bastiaan Ragas Boris

2008

Jel Jongen arrangeert de liedjes op het Limburgstalige album Heives van zangeres Maud Wilms en de blaaspartijen op het soulalbum A Song For You van . Hij is met de Jayhorns te horen op het album Kamers Van M'n Hart van 3js.

3js Gordon

2010 - 2013

Jongen maakt jarenlang deel uit van de Edwin Evers Band. De band begeleidt ook de deelnemers begeleidt aan de populaire talentjacht The Voice Of Holland op RTL4. Vanaf maart 2013 onderneemt de Edwin Evers Band een Nederlandse theatertournee met op het programma bekende hits, zowel meerstemmig akoestisch als versterkt uitgevoerd.

Overzicht van gastbijdragen op platen van acts die geen eigen entry in de Encyclopedie hebben:
1984 - Jurgen Sturm's Ballstars 'Tango Subversivo'
1988 - Soulsister 'It Takes Two'
1990 - Soulsister 'Heat'
1992 - Soulsister 'Simple Rule'
1993 - Soulsister 'Live Savings'
1999 - Clouseau 'In Stereo'
2001 - Erna Hemming 'Avventura'
2003 - Madeline Bell 'Soul Mates'

Edwin Evers

Discografie Jel Jongen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Jel Jongen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer