Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JENNE MEINEMA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

18-05-1931 - 03-10-2020

Genre

altsaxofoon, amusementsmuziek, baritonsaxofoon, fluit, jazz, klarinet, tenorsaxofoon

Jenne Meinema

Jenne Meinema (Groningen, 18 mei 1931) is een gewaardeerd musicus, maar treedt in jazzkringen weinig op de voorgrond. Hij beweegt zich in meerdere genres, timmert niet aan de weg en heeft ervoor gekozen zijn werkterrein te beperken tot de regio Groningen. Meinema heeft dan ook nog nooit een plaat onder ...
Volledige biografie...

Instrumenten

altsaxofoon, baritonsaxofoon, fluit, klarinet, tenorsaxofoon

Biografie Jenne Meinema

Jenne Meinema (Groningen, 18 mei 1931) is een gewaardeerd musicus, maar treedt in jazzkringen weinig op de voorgrond. Hij beweegt zich in meerdere genres, timmert niet aan de weg en heeft ervoor gekozen zijn werkterrein te beperken tot de regio Groningen. Meinema heeft dan ook nog nooit een plaat onder eigen naam gemaakt. De altsaxofonist speelt alle genres met plezier, maar zijn hart gaat uit naar de muziek van Charlie Parker en de zijnen: ‘Wat mij in de bebop het meest aantrekt is het emotionele en het technische. Het eruit gooien van wat er in je zit. Bij mij is dat vooral een teveel aan energie. Meer niet. Om er angst, hartstocht, verdriet in te zoeken gaat me te ver. Die gevoelens spelen hoogstens bij ballads wel eens mee. Verder het avontuur. Vreemde intervallen maken, passages verdubbelen. Zo ben je tijdens het spelen constant bezig met sprongen in het duister’(interview in Jazz Nu, april 1990). Hij wordt niet alleen geroemd om zijn muzikale prestaties, maar ook om zijn onderwijskundige kwaliteiten, niet als leraar aan een instituut, maar als voorbeeld voor jongere musici. In 2009, bij zijn zestigjarig jubileum als muzikant, vat hij zijn carrière als volgt samen: ‘Er had misschien iets meer in gezeten, maar ik vind dat ik het als bloody amateur aardig ver heb geschopt’ (Kijk op het Noorden, december 2009).

1943

Tijdens de bezetting hoort Jenne Meinema Amerikaanse jazzklanken via het Nederlandse radioprogramma De Gil van Willem Waterman. Na 1945 zijn het de Engelse dansbands voor de BBC en de BFN die hem aanspreken. Een plaat van Charlie Parker opent hem de ogen voor wat op jazzgebied mogelijk is. Eerst is de klarinet zijn instrument, maar hij ruilt die gauw in voor een altsax. Door veel luisterervaring en door dingen zelf uit te proberen bekwaamt hij zich daarop. Hij zoekt de bands op in de Groningse etablissementen en speelt met hen samen in jam-sessies.

1952

Tijdens zijn militaire dienst in Ermelo leert hij Cees Smal kennen en mengt hij zich in de jazz-scene van Zwolle. De Ringleaders is zijn eerste band; hij gaat ermee de boer op, in dancings, maar ook voor bruiloften en partijen.

1953

Terug in Groningen begint Jenne Meinema een studie sociologie, maar het grote aantal schnabbels dat hij kan krijgen doet hem de studie na twee jaar afbreken. Zijn amateurstatus als musicus heeft hij altijd behouden. Hij krijgt een baan bij de secretarie van het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten in Assen en vervult tot 1977 diverse bestuursfuncties. In dat jaar wordt hij benoemd tot adjunct-directeur van het conservatorium in Groningen, waar hij na drie jaar een afdeling lichte muziek van de grond krijgt. Hij bekleedt die functie tot 1987.

1955

Voor de Groninger Jazz Sociëteit speelt Meinema vaak met een eigen kwintet, waaruit optredens volgen voor de RONO (Regionale Omroep Noord en Oost) en de AVRO.

1958

Vanuit Duitsland belt Werner Hinkelmann hem op om in zijn orkest te komen spelen. Het blijkt een Hongaars orkest te zijn, waarin Meinema met zijn saxofoon weinig kan doen. Hij pakt zodoende de bas op en hoeft alleen maar doem-toen, doem-toen te doen. Opnieuw in Duitsland engageert orkestleider Harry Brinkman (Harry Woody) hem.

1959

Terug in Nederland sluit Jenne Meinema zich aan bij Roelof Stalknecht, met wie hij ook voor de radio optreedt, in de jaren 1962-‘63 wekelijks voor het jongerenprogramma Multiplex van de VARA. Daarnaast horen we hem bij diverse groepen, waaronder het Noorder Ballroom Orkest.

1966

Cabaretier Seth Gaaikema neemt hem, als bassist, op in zijn begeleidingsensemble.

1967

Meinema neemt het initiatief tot het formeren van een soort hobby-orkest, Big Band ’67, eerst geleid door Cor Knoop, later door Rob Smit. Lex Jasper levert het merendeel van de arrangementen. Het eerste concert is in de Mambo Bar in Groningen op 3 april 1968. De band speelt voor jazzclubs, verzorgt koffieconcerten, begeleidt vocalisten en geeft schoolconcerten. Voorts is Meinema klarinetsolist in een aantal klassieke uitvoeringen met het Gelders Orkest en het Omroeporkest.

1976

In Groningen organiseren vrienden een jubileumconcert ter gelegenheid van Jenne Meinema’s 25-jarig jubileum als muzikant en het tienjarig bestaan van Big Band ’67. Adam Olivier vraagt Meinema voor zijn New Orleans-georiënteerde orkest, de La Vida Jazz Band. Daarnaast speelt hij in allerlei ad hoc-formaties en begint hij een eigen kwartet. Met de groep Quadrosax, bestaande uit vier saxofoons, gaat hij de scholen af en probeert bij de jeugd de grenzen iets te verleggen door in te haken op de muziek die dan opgeld doet.

1980

In de jaren tachtig pakt hij steeds vaker de baritonsaxofoon op, wat leidt tot de groep Baritone Madness: vijf baritonsaxofonisten met een ritmesectie. Over de LP die de band uitbrengt schrijft de Amerikaanse criticus Krin Gabbard: ‘Spider E features a distinguished performance by Meinema, a helden [= hell of a] baritonist in the same league as any winner of Down Beat’s Established Talent award on the instrument’ (Cadence, oktober 1988).

1987

In kleine bezettingen, onder meer als duo, speelt Meinema met pianist Lex Jasper. De samenwerking eindigt in 2001 als Jasper na een auto-ongeluk niet meer kan optreden.

1989

Op zondag 20 augustus is hij de hoofdrolspeler in een Meinema-marathon. Hij speelt daarin, met telkens wisselende formaties, van ’s middags drie tot ’s nachts half vijf. Daarvan maakt de Stichting Beeldlijn een videoverslag van 26 minuten onder de titel Jenne. De première is op 21 februari 1990; er verschijnt ook een DVD van.

2006

Op 18 mei viert Meinema zijn 75ste verjaardag in De Spieghel in Groningen. Talrijke collega’s verlenen hun medewerking.

2009

Op 19 november krijgt Jenne Meinema in Huize Maas te Groningen een feestconcert aangeboden ter ere van zijn zestigjarig muzikantenschap. De variëteit aan bands waarin hij dan meespeelt illustreert zijn veelzijdigheid: de North Star Showband, een dansorkest bestaande uit vijf man, oorspronkelijk het orkest Arie Ribbens; de Silver Leaf Brass Band, een parade-band onder leiding van Adam Olivier; een project rondom het sextet van de Britse accordeonist uit de jaren vijftig, Tito Burns; Baritone Madness; en jump ’n' jive-muziek.

Discografie Jenne Meinema

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Jenne Meinema

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer