Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JENNY AREAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Jenny Arean

Periode

04-10-1942 - heden

Genre

cabaret, cabaretier, musical, Nederlandstalig, zang

Online

Beeld en Geluidwiki
Officiële website

Jenny Arean

Jenny Arean, actrice en zangeres, is al vanaf 1960 actief op het podium. In dat jaar begint ze bij Wim Kan en ze weet het al snel te schoppen tot veelgevraagde musical-ster. Vanaf 1963 speelt ze ook in toneelproducties. In de jaren tachtig begint ze met het maken van eigen ...
Volledige biografie...

Instrumenten

cabaretier, zang

Genoemd in de biografie van

1967   Frans Halsema
1970   Astrid Nijgh
1970   Metropole Orkest
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Jenny Arean

Jenny Arean, actrice en zangeres, is al vanaf 1960 actief op het podium. In dat jaar begint ze bij Wim Kan en ze weet het al snel te schoppen tot veelgevraagde musical-ster. Vanaf 1963 speelt ze ook in toneelproducties. In de jaren tachtig begint ze met het maken van eigen theaterprogramma's, eerst met Ischa Meijer, later solo. Vooral in de jaren negentig brengt Arean albums uit met de liedjes uit haar shows. Van 2006 tot en met 2015 is ze op televisie als Riek Balk te zien in de populaire series van 't Schaep.

1942 - 1960

Johanna Klarenbeek (Lisse, 1942) groeit op in Amstelveen, als dochter van een kelner en een zangeres. Als haar ouders gaan scheiden komt ze op een internaat terecht. Later, als ze op de huishoudschool zit, woont ze met haar moeder in Amsterdam, in de Pijp. Op haar veertiende ziet ze een optreden van Wim Sonneveld en vanaf dat moment weet ze precies wat ze wil. Een jaar later stopt ze met de huishoudschool en vindt ze werk in de huishouding. Als ze zeventien is doet ze auditie bij het ABC-cabaret van Wim Kan en zijn vrouw Corrie Vonk. Ze wordt aangenomen en verandert op aanraden van Vonk haar naam in Jenny Arean.

Wim Kan Wim Sonneveld

1960 - 1975

Arean krijgt hoofdrollen in musicals als Er Valt Een Ster en Vadertje Langbeen. Vanaf 1963 speelt ze in toneelprodukties: met toneelgroep Ensemble speelt ze Hooikoorts en Het Leven Van Bertold Brecht, met toneelgroep Globe speelt ze Mahagony. Tussendoor speelt Arean in de musical Anatevka. De musical En Nu Naar Bed betekent haar eerste samenwerking met Annie M.G. Schmidt. In deze tijd speelt ze ook in een aantal televisieprogramma's onder regie van Rob Touber, waaronder de Jenny Arean Show in 1969. In de jaren zeventig speelt Arean in het NCRV-televisieprogramma Het Meisje Met De Blauwe Hoed. In 1976 staat ze met Robert Long en Dimitri Frenkel Frank op het podium in het programma Scherts, Satire En Ander Snoepgoed.

Annie M.G. Schmidt Robert Long Wim Kan

1977

Jenny Arean In 1977 neemt ze samen met Frans Halsema een liedje van Annie M.G. Schmidt op, waar ze haar leven lang mee geassocieerd zal worden: Vluchten Kan Niet Meer. Het wordt op single uitgebracht en haalt zelfs de hitparade. Verder speelt ze rollen in de musicals De Club en De Zoon Van Louis Davids.

Frans Halsema

1979

Jenny Arean werkt mee aan de van oorsprong Amerikaanse theatermusical De Club samen met onder anderen Adele Bloemendaal, Annet Nieuwenhuyzen en Els van Rooden.

Adèle Bloemendaal

1980 - 1990

Samen met Ischa Meijer, waarmee ze begin jaren tachtig een verhouding heeft, schrijft ze een aantal theaterprogramma's waarin ze ook samen spelen. Eén van deze programma's, En God Zag Dat Het Goed Was, verschijnt op plaat. Haar eerste solotheaterprogramma, Gescheiden Vrouw Op Oorlogspad, speelt ze in 1985. Voor dit programma ontvangt ze de Johan Kaart Prijs en de Scheveningen Cabaret prijs. Daarna volgen de voorstellingen Voorts Gaat Ie Weer (begeleid door Paul van Vlodrop van Country Ramblers en Cor Bakker) , Neem Je Apie Voor Me Mee en Het Huishoudsyndroom.

Cor Bakker

1990 - 1999

In 1991 verschijnt een album waarop Arean liedjes van Ischa Meijer zingt. Een jaar later ontvangt ze de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het lied Iemand Moet Het Doen. Haar soloprogramma De Dame Zet Zich Schrap uit 1993 komt uit op CD, evenals de programma's Iemand Moet Het Doen en Alles Heeft Zijn Prijs uit 1994. Inmiddels heeft ze ook een Gouden Harp (1993) én een Edison (in 1994 in de categorie Luisterlied voor Iemand Moet Het Doen) gekregen. In 1996 speelt ze onder meer met Joost Prinsen de musical Tip Top, met liedjes uit de jaren dertig en veertig van voornamelijk joodse artiesten die toendertijd vaak in de Amsterdamse bioscoop Tip Top optraden. Van die liedjes wordt wederom een album gemaakt. Ze krijgt in 1996 een Gouden Notenkraker. Daarnaast ontvangt ze voor de tweede maal de Annie M.G. Schmidt-prijs (1997). Een seizoen later staat Arean samen met Lucretia van der Vloot in het theater. Vanaf 1998 speelt Arean, afgewisseld door Jasperina de Jong, de hoofdrol in de Annie M.G. Schmidt-musical Heerlijk Duurt Het Langst. Op initiatief van de VARA nemen bekende Nederlandse artiesten een album op met liedjes van Jaques Brel. Ook Arean wordt gevraagd, haar bijdrage is getiteld Kinderen Van. Verder komt er in 1999 een soort Best Of-album uit van Arean, met liedjes uit haar hele carrière. In hetzelfde jaar krijgt Arean in de Kleine Komedie te Amsterdam de Kleinkunst-Edison uitgereikt voor haar omvangrijke oeuvre.

Lucretia

2001

Arean zingt samen met Mieke Stemerdink (Gigantjes) en Marjan Luif onder de naam De Dames van Aemstel een speciale versie van Tol Hansse's Big City voor een TV-spotje op de Amsterdamse kabel. De tekst van het nummer is geschreven door Jan Lenferink. Het is een protest tegen de voorgestelde deelraad voor het centrum van de hoofdstad. Arean speelt met ondermeer Paul de Leeuw in de musical Foxtrot (premiere: 16 september in de Oude Luxor te Rotterdam).

De Gigantjes Paul de Leeuw Tol Hansse

2002

Jenny Arean trekt langs de Nederlandse theaters met Foxtrot. In het najaar verzorgt de zangeres samen met Willeke Alberti een theatertournee onder de titel Klarenbeek en Verbrugge.

Willeke Alberti

2003

In de theatervoorstelling Telkens Weer Het Dorp staan de liedjes van tekstschrijver Friso Wiegersma centraal waaronder veel materiaal dat ooit werd uitgevoerd door Wim Sonneveld. Jenny Arean, Marnix Kappers, Joke de Kruijf en Tony Neef vertolken in het theaterstuk ongeveer 26 nummers. De teksten die de liedjes verbinden, worden geschreven door Ton Vorstenbosch en Hans van der Woude, de huidige levenspartner van Wiegersma.

Friso Wiegersma Joke de Kruijf Tony Neef Wim Sonneveld

2004 - 2005

Jenny Arean spreekt de stem in van Mrs. Calloway in de Nederlandse versie van de Disneytekenfilm Paniek Op De Prairie. In het seizoen 2004-2005 staat de zangeres in haar eigen One Woman Show, een programma met bekende en nieuwe liedjes aangevuld met conferences. Arean wordt op het podium muzikaal terzijde gestaan door achtergrondzangeressen Eefke den Held en Lidwien Meeùs en de muzikanten Hubert Heeringa (viool, saxofoon, fluit), Peter van der Zwaag (piano, synthesizer) en Christiaan van Hemert (basgitaar, accordeon). De teksten zijn afkomstig van Jurrian van Dongen, Daniël Lohues (Skik), Maarten Van Roozendaal en Ivo de Wijs.

Ivo de Wijs Jurrian van Dongen Maarten van Roozendaal Skik

2006 - 2007

Na de laatste solovoorstelling neemt de zangeres de rol van tante Piet in de musical De Jantjes over van Carry Tefsen. Jenny Arean is betrokken bij de muziektheaterproductie Het Verschil dat te zien is in het seizoen 2006/2007. Het stuk is een mengvorm van muziektheater, cabaret, toneel en stand-up comedy bedacht, ontwikkeld en geregisseerd door Ruut Weissman samen met schrijver Rob de Graaf en tekstdichters Jurrian van Dongen, George Groot en Ivo de Wijs. Naast Arean zijn ook bijdragen te zien van Wende Snijders, acteurs Ali Çifteci en Manoushka Zeegelaar Breeveld en stand-up comedians Raoul Heertje en Jan Jaap van der Wal. Eind 2007 gaat Arena weer solo op tournee en is ze tot eind april 2008 in de theaters te zien met de voorstelling Jenny Arena In Concert. Op het programma staan nieuwe liedjes van George Groot en Ivo de Wijs aangevuld met materiaal geschreven door Jurrian van Dongen en Daniël Lohues. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door Hubert Heeringa en Peter van der Zwaag. De première is op 8 december in Leiden.

Ivo de Wijs Wende

2008

In de zomer is de zangeres betrokken bij de opnamen van 't Vrije Schaep, het vervolg van 't Schaep Met De 5 Pooten. Een registratie van Jenny Arean In Concert verschijnt als dubbelalbum op cd. In het najaar verschijnen drie verhalen van schrijver Harmen van Straaten als luisterboek. Jenny Arean leest de verhalen voor en cabaretier Rutger de Bekker componeert de bijgaande liedjes.

2009

't Vrije Schaep is vanaf 2 januari te zien op de Nederlandse televisie. Amsterdams Kleinkunst Festival opent op 30 maart in De Meervaart met een hommage aan Jenny Arean. De avond wordt gepresenteerd door Marc-Marie Huijbrechts en bevat bijdragen van onder anderen Joost Prinsen, Ivo de Wijs, Tony Neef en Wende Snijders.

2011

In het theaterseizoen 2011/2012 is Jenny Arean met Tony Neef, Maaike Widdershoven en Joel de Tombe te zien in Vroeger Of Later, een hommage aan Robert Long.

Robert Long Tony Neef

2012 - 2013

In oktober 2012 viert de zangeres haar 70ste verjaardag. Op 25 november 2012 gaat de musical Annie in première. Arean vertolkt de rol van de drankzuchtige Miss Hannigan. De eerste uitzending van de televisieserie ‘t Schaep In Mokum wordt uitgezonden op 7 januari 2013. Jenny Arean zingt onder meer de liedjes Heel De Boel In Brand (Eternal Flame van The Bangles) en Paradijs Was Een Oude Ford (Paradise By The Dashboard Light van Meatloaf), in beide gevallen een duet met acteur Ton Kas. In januari 2014 gaat het toneelstuk On Golden Pond in première. Het stuk stamt uit 1979 en is in 1981 verfilmd met onder anderen hoofdrollen voor Katherine Hepburn en Henry Fonda. Jenny Arean speelt samen met Bram van der Vlugt het bejaarde echtpaar Ethel en Norman. De première is in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Discografie Jenny Arean

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jenny Arean

Audio/Video Jenny Arean

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer