Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JEROEN VAN VEEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

02-05-1969 - heden

Genre

hedendaags, minimal music, piano

Online

Officiële website

Jeroen Van Veen

De composities van Jeroen van Veen laten zich omschrijven als minimal music met crossovers naar jazz, blues, soundscape, Avant-garde, techno, trance en popmuziek. Niet gemakkelijk in een hokje te plaatsen dus, deze pianist die vaak werken speelt waar je niet alleen als uitvoerende maar ook als publiek een lange adem ...
Volledige biografie...

Instrumenten

piano

Biografie Jeroen Van Veen

De composities van Jeroen van Veen laten zich omschrijven als minimal music met crossovers naar jazz, blues, soundscape, Avant-garde, techno, trance en popmuziek. Niet gemakkelijk in een hokje te plaatsen dus, deze pianist die vaak werken speelt waar je niet alleen als uitvoerende maar ook als publiek een lange adem voor moet hebben. Maar volgens een bezoeker van een 'ligconcert': "Ik ben al een paar keer geweest, het kan niet lang genoeg duren."

1969 - 1991

Jeroen van Veen wordt op 2 mei 1969 geboren in Herwen en Aerdt te Gelderland. Op zijn zevende begint hij met pianospelen. Aan het conservatorium van Utrecht studeert hij piano bij Alwin Bär en Håkon Austbö.

1992

Al in 1992 neemt Jeroen van Veen zijn eerste CD op, samen met zijn broer Maarten, onder de naam Piano Duo Van Veen.

1993 - 1994

Van Veen studeert af als uitvoerend musicus en speelt met verscheidene orkesten onder leiding van de dirigenten Howard Williams, Péter Eötvös, Neal Stulberg en Robert Craft. Jeroen van Veen volgt masterclasses bij Claude Helffer, Hans-Peter en Volker Stenzl en bij Roberto Szidon. Ook geeft hij recitals, niet alleen in Nederland maar ook in België, Oostenrijk, Engeland, Canada, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Rusland en Amerika.

1995 - 1998

Met broer Maarten wint Jeroen van Veen in Amerika een prijs in het prestigieuze 4th International Murray Dranoff Two Piano Competition in Miami te Florida. In de documentaire 'Two Pianos One Passion', genomineerd met een Emmy Award 1996, wordt het leven en de liefde voor de piano van de broers geportretteerd. Samen met Sandra van Veen (Sandra Mol) vormt Jeroen van Veen het pianoduo Van Veen & Van Veen (Van Veen & Co). Samen spelen zij de werken voor twee piano's van Simeon ten Holt, Erik Satie en Douwe Eisenga. Naast pianist en componist is Jeroen van Veen medeoprichter en artistiek leider van de International Student Piano Competition, dat elke twee jaar plaatsvindt in Utrecht.

Douwe Eisenga Sandra van Veen Simeon ten Holt

1999 - 2012

Van Veen initieert de concertserie 'Pianova' in het Concertgebouw in Amsterdam. Naast solopianist is Jeroen van Veen ook werkzaam in de ensembles Kunstgroep vier man op de stoep, Piano Ensemble, The International Piano Quartet, The Simeon Quartet, Piano Mania, DJ Piano en Jeroen van Veen & Friends.

2013

Niet alleen 'gewone' concerten worden er gegeven. Tijdens zogenaamde 'ligconcerten' kunnen luisteraars op de muziek van 'Canto ostinato' van Simeon ten Holt liggend wegdromen.

2014

Op 25 november herdenken Sandra & Jeroen van Veen Simeon ten Holt die dan precies twee jaar geleden is overleden. In het Amsterdamse theater DeLaMar voert het duo Canto Ostinato integraal uit.

Simeon ten Holt

2016

Van Veen ontvangt de NPO Radio 4 Prijs voor zijn inzet om klassieke muziek toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen.

Discografie Jeroen Van Veen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jeroen Van Veen

Audio/Video Jeroen Van Veen

Video Jeroen Van Veen

Jeroen van Veen plays Phi...
Jeroen van Veen plays Philip Glass, Mad Rush
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Jeroen van Veen plays Philip Glass, Mad Rush

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer