Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JETTY PODT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: Nijmeegse Orgelkring

Periode

1963 - heden

Genre

klassiek, orgel

Online

Officiële website

Jetty Podt

Jetty Podt is als organiste verbonden aan de Stevenskerk te Nijmegen. Zij bespeelt daar het König-orgel en de drie kleinere orgels. Podt geeft orgelconcerten door heel Europa. Daarbij maakt zij vaak bijzondere programma's, zoals een combinatie van literatuur en muziek, muziek bij het mirakelspel Mariken van Nieumeghen, of een ligconcert ...
Volledige biografie...

Instrumenten

orgel

Biografie Jetty Podt

Jetty Podt is als organiste verbonden aan de Stevenskerk te Nijmegen. Zij bespeelt daar het König-orgel en de drie kleinere orgels. Podt geeft orgelconcerten door heel Europa. Daarbij maakt zij vaak bijzondere programma's, zoals een combinatie van literatuur en muziek, muziek bij het mirakelspel Mariken van Nieumeghen, of een ligconcert dat in horizontale houding beluistert dient te worden. Als dirigente van de vespercantorij Capella Cumerana is zij artistiek verantwoordelijk voor de vespers in de Stevenskerk. Bij deze vespers wordt koormuziek opnieuw in een liturgische context geplaatst, waardoor de diepere laag van tekst en muziek naar boven kan komen.

1963 - 1986

Jetty Podt wordt in 1963 te Hardenberg geboren. Haar orgelstudie volgt ze aan het Arnhems conservatorium bij de organisten Johan van Dommele en Bert Matter. Daarnaast studeert zij piano bij Gabrielle Vossen en zang bij Lyda Dekkers.

1987

Podt voltooit haar studie in Arnhem met het diploma Docerend Musicus met onderscheiding.

1988 - 2003

Zij vervolgt haar orgelstudie bij Jan Welmers aan het conservatorium van Utrecht waarbij ze zich in het bijzonder richt op de uitvoeringspraktijk van laatromantische en twintigste eeuwse orgelmuziek. Zij sluit deze studie in 1988 af met het diploma Uitvoerend Musicus. Ook in 1988 wordt Jetty Podt aangesteld als organist van de Stevenskerk te Nijmegen. Bij de dirigenten Ton Braas, Oane Wierdsma en Jos van Veldhoven volgt Jetty Podt opleidingen voor koordirectie.

Jan Welmers Jos van Veldhoven

2004 - 2012

Als componist is Jetty Podt verantwoordelijk voor verschillende liedmelodieën zoals bij de kerkhereniging in 2004 van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en bij het 2000 jarig bestaan van de stad Nijmegen in 2005. Samen met de organisten Berry van Berkum en Joost Langeveld voert Podt de muzikale kinder- en familievoorstellingen Alice in Orgelland en Help, het orgel verzuipt! uit. Bij deze kinderconcerten maken kinderen en hun ouders op speelse wijze kennis met het orgel als verrassend veelzijdig instrument.

Berry van Berkum

2013

De burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls benoemt op 24 november Jetty Podt tot stadsorganist van Nijmegen. Podt wordt hiermee officieel ambassadeur van het historische König-orgel waarvan zij dit jaar 25 jaar organist is. Ter gelegenheid van dit zilveren jubileum maakt Podt een tournee langs König-orgels in Nederland en Duitsland. Podt geeft tijdens deze tour op al deze König-orgels concerten. Naast het orgel in Nijmegen worden instrumenten in Düsseldorf, Kempen, Oudenbosch en Steinfeld bezocht.

Discografie Jetty Podt

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jetty Podt

Audio/Video Jetty Podt

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer