Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JEUGDORKEST NEDERLAND

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1959 - heden

Genre

klassiek

Online

Officiële website

JeugdOrkest Nederland

Het JeugdOrkest Nederland (JON) wordt in 1959 opgericht door Ru Sevenhuysen met als doel jongeren kennis te laten maken met het orkest en orkestrepertoire zonder dat er al voor het vak van musicus is gekozen. Sevenhuysen blijft dirigent van het JON tot 1987 waarna Alexander Vakoulsky gevolgd door Roland Kieft ...
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1987   Roland Kieft
1988   Anna Magdalena den Herder
2001   Ron Ford
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie JeugdOrkest Nederland

Het JeugdOrkest Nederland (JON) wordt in 1959 opgericht door Ru Sevenhuysen met als doel jongeren kennis te laten maken met het orkest en orkestrepertoire zonder dat er al voor het vak van musicus is gekozen. Sevenhuysen blijft dirigent van het JON tot 1987 waarna Alexander Vakoulsky gevolgd door Roland Kieft het stokje overneemt. Sinds 2000 is Jurjen Hempel de dirigent. Het JeugdOrkest Nederland is in eerste instantie een regionaal orkest maar sinds 1989 opereert het orkest op nationaal niveau en krijgt het structureel subsidie van het ministerie van OCW. De Stichting Vrienden van het JeugdOrkest Nederland verzamelt geld van particulieren en ondersteunt orkestleden met een financiële bijdrage uit het Fonds JONg talent. De musici van 14 tot 20 jaar schromen er niet voor naast het standaard symfonische werk ook hedendaagse Nederlandse composities te spelen. Elk jaar vinden er audities plaats met als jury docenten en musici waarna in hetzelfde jaar drie projecten zullen volgen. Naast optredens in Nederland, zoals in de serie Robeco Zomer Concerten in het Concertgebouw, vinden er ook tournees in het buitenland plaats. Wanneer de musici de leeftijd van 21 jaar hebben bereikt vertrekken de meesten naar het Europees Jeugdorkest of het Nationaal Jeugdorkest, of gaan alsnog een andere studie volgen. Solist bij het zomerproject 2012-2013 is de pianist Hannes Minnaar.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's JeugdOrkest Nederland

Audio/Video JeugdOrkest Nederland

Video JeugdOrkest Nederland

Docusoap JeugdOrkest Nede...
Docusoap JeugdOrkest Nederland deel 1
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Docusoap JeugdOrkest Nederland deel 1

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer