Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JEWEL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Jewel

Periode

1982 - 1993

Genre

metal

Pseudoniemen

Sword

Jewel

Lange tijd de meest eigenzinnige metalband van Nederlandse bodem. Combineert al supersnelle metal met klassieke invloeden jaren voordat iemand van Yngwie Malmsteen gehoord heeft, maar krijgt daarvoor nimmer de erkenning.
Volledige biografie...

Bezetting

Henk Mulder   drums
Rick Ambrose   zang
Henk Bakker (II)   gitaar
Wim Smits   basgitaar

Overige muzikanten

Arwin Vergers   basgitaar
Peter Ort   zang
Antoine van der Linden   basgitaar

Genoemd in de biografie van

1989   Brutal Obscenity

Biografie Jewel

Lange tijd de meest eigenzinnige metalband van Nederlandse bodem. Combineert al supersnelle metal met klassieke invloeden jaren voordat iemand van Yngwie Malmsteen gehoord heeft, maar krijgt daarvoor nimmer de erkenning.

1982

Jewel De eerste aanzet wordt gegeven als gitarist Henk Bakker met o.a. bassist Erik Meyer onder de groepsnaam Sword een complete Beethovensymfonie in een hardrockjasje steekt.

1984

Release van de single I've Been Trying/Excalibur. Als het plaatje uitkomt heeft de band inmiddels een nieuwe zanger en drummer aangetrokken: respectievelijk Peter Ort en Frankie Woodhouse.

1985

Met drumbeest Henk Mulder en bassist Wim Smits komt de definitieve ritmesectie tot stand.

1986

De bandnaam wordt veranderd in Jewel. Onder die naam wordt een complete langspeelplaat opgenomen, maar geen enkele platenmaatschappij durft het aan.

1987

Zanger Peter Ort houdt de eer aan zichzelf en wordt opgevolgd door Rick Ambrose. Die schrijft nieuwe teksten op bestaande songs en neemt een gedeelte van de opnamen voor de eerste elpee opnieuw op.

1988

Release van de mini-elpee La Morta, in eigen beheer. Kort daarna keert Frankie Woodhouse terug achter de drumkruk.

1989

Jewel Jewel doet als eerste Nederlandse band een tournee door het dan nog uitgesproken communistische Rusland.

1990

Release van de live-elpee Nou Al Moe? Uitgerust meldt drummer Henk Mulder zich weer terug achter de drumkit, terwijl bassist Wim Smits aan de kant wordt geschoven. Antoine van de Linden (Martyr) neemt tijdelijk de honneurs waar. Smits speelt achtereenvolgens in Zarathustra (1991-1992/1995-1996), Roofcake (1993), OH-NO! (1995), Hoax (1999-2000) en Synergy Protocol.

1991

Arwin Vergers wordt als nieuwe bassist aangetrokken. Met hem wordt begonnen aan de opnamen van een nieuwe cd, Revolution In Heaven. Maar ook die brengt de groep niet het langverwachte succes.

1993

Persoonlijke conflicten lopen hoog op en na een lange afscheidstournee valt definitief het doek. Van het allerlaatste optreden verschijnt de video Pvgnandi Cavsa.

1996 - 1999

Halverwege de jaren negentig duikt de voormalige Jewelzanger Rick Ambrose op in de powerthrashformatie Mac-11. De band maakt een goede start en is in 1999 onderdeel van de Powermetal Pack met de bands Frusthatred en Lafordova. Gedrieƫn doen de groepen eind 1999 een tour langs de kleinere clubs in Nederland.

Frusthatred Mac-11

2006

La Morta wordt heruitgebracht op cd in de reeks Dutch Metal Cult Series van Rusty Cage Records, inclusief een cover van The Rolling Stones en opnamen uit de tijd dat de band nog Sword heette.

Discografie Jewel

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jewel

Audio/Video Jewel

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer