Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JIM DE GROOT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Persfoto The Passion van EO-KRO, 2015

Periode

1972 - heden

Genre

gitaar, musical, pop, zang

Online

Officiële website

Jim de Groot

Zoon van Boudewijn de Groot, acteur, zanger, gitarist. Vanaf halverwege de jaren negentig brengt hij met zijn band Babyface Armstrong enkele cd's uit, die echter niet erg succesvol zijn. Bekend bij het grote publiek wordt hij door zijn rollen in grote musicals en optredens in diverse televisieprogramma's.
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, zang

Genoemd in de biografie van

1998   Bill van Dijk
1999   Nurlaila
2001   Boudewijn de Groot
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Jim de Groot

Zoon van Boudewijn de Groot, acteur, zanger, gitarist. Vanaf halverwege de jaren negentig brengt hij met zijn band Babyface Armstrong enkele cd's uit, die echter niet erg succesvol zijn. Bekend bij het grote publiek wordt hij door zijn rollen in grote musicals en optredens in diverse televisieprogramma's.

In bezetting van

Babyface Armstrong   gitaar, zang
The State   zang

1972 - 1987

Jim de Groot wordt geboren in Amsterdam op 26 augustus 1972. Zijn naam is al snel bekend bij het grote publiek als vader Boudewijn in 1973 een hit scoort met het nummer Jimmy ('Als ie maar geen voetballer wordt, ze schoppen hem misschien half dood'). Jim heeft het advies opgevolgd, want net als zijn broer Marcel en halfzus Caya kiest hij voor een kunstzinnige carrière. Al op jonge leeftijd droomt hij ervan acteur te worden. Zo schrijft hij op de middelbare school in Amsterdam met medestudent Arnon Grünberg toneelstukken, waarin zij vervolgens zelf de hoofdrollen in spelen.

Boudewijn de Groot

1988

Een van de eerste bands van Jim de Groot is funkband The State. In 1988 maakt De Groot zijn debuut op televisie in de jongerenserie Spijkerhoek, die tot 1993 op de televisie is te zien. Hij speelt de rol van Jan-Willem van Lanschot. Ook zijn halfzus Caya doet mee in deze serie.

The State

1990

Jim speelt de kleine rol van Cor van Gogh in de film Vincent en Theo (1990) van de Amerikaanse regisseur Robert Altman, over het leven van de schilder Vincent van Gogh.

1993 - 1995

In 1994 rondt hij zijn opleiding video editing af. Muzikaal is hij actief met zijn band Babyface Armstrong, waarin hij zingt en gitaar speelt. De overige bandleden zijn Harm Witteveen (zang), Adam Bar-Pereg (toetsen), Sebas Wolfensberger (bas) en Pjotr 's-Gravesande (drum). In 1995 brengen zij in eigen beheer de cd 3 Vestal Virgins uit. Uit Babyface Armstrong komt De Legend voort, een humoristische Nederlandstalige hobbyband.

Babyface Armstrong

1996

Jim speelt op 5 mei samen met Boudewijn en broer Marcel en begeleid door een orkest enkele nummers van zijn vader.

1997

Met de band Babyface Armstrong brengt hij de cd Mama uit.

1998

Voor zijn rol van John Lennen in de musical Nilsson (waarin ook o.a. Bill van Dijk, Marjolein Keuning en Lottie Hellingman) krijgt Jim lovende kritieken. Het stuk is van februari tot en met april te zien in het Amsterdamse Werktheater. In augustus staat hij op de Uitmarkt in Amsterdam om de musical Hair te promoten. De cast van deze zogenaamde 30th Anniversary jubileumuitvoering bestaat voor de ene helft uit Amerikanen en voor de andere helft uit Nederlanders. Jim speelt de rol van Carter 'the Birdman' Birdy. Na Nederland trekt hij met deze voorstelling door een groot aantal Europese landen.

Bill van Dijk

1999

Jim speelt een klein gastrolletje in de speelfilm Dropouts. Daarnaast wordt hij gevraagd voor de musical Fame, gebaseerd op de gelijknamige populaire televisieserie uit de jaren tachtig. Hij speelt hierin de rol van Joe Vegas. Tot de zomer van 2000 tourt hij met deze voorstelling door het land.

2000

Samen met Babyface Armstrong-zanger Harm Witteveen zingt Jim het Beatles-nummer Daytripper tijdens een Musical Pop Benefiet voor onder andere Warchild in de Meervaart in Amsterdam. Van de band verschijnt in maart bij Arcade ook de cd As You Wish, die echter niet bij het grote publiek aanslaat. Meer aandacht trekt hij met de Joop van den Ende musical Rent die in oktober in de Stadsschouwburg Amsterdam in première gaat en waarin Jim één van de hoofdrollen speelt. Rent vertelt het verhaal van een groepje armoedige kunstenaars, muzikanten, verslaafden en andere mensen aan de onderkant van de samenleving.

2001

Jim wordt voor zijn rol in Rent genomineerd voor een Musical Award in de categorie Beste Mannelijke Hoofdrol. Vanaf juni tot en met september is hij te zien in de voorstelling Rocky Over The Rainbow, die hij ook mede heeft geschreven. Het is een parodie op musicals als The Wizard of Oz, Cats, Miss Saigon en Rent. Rocky Over The Rainbow speelt met succes in de Watertorenstudio's in Amsterdam. Jim wordt bij het grote publiek bekend door zijn optreden als vast panellid in het KRO muziekprogramma Het Gevoel Van. Daarnaast speelt hij een gastrol in een aflevering van de televisieserie Baantjer.

2002

Met Toneelgroep Amsterdam is hij te zien in de muziekvoorstelling Carmen die in de Stadsschouwburg speelt. Hij speelt een gastrol in de politieserie Spangen.

2003 - 2005

De Groot doet mee aan het spelprogramma Wie Is De Mol en acteert in een aflevering van de serie Keyzer & de Boer Advocaten. Hij speelt een kleine rol in Trafalgar Battle Surgeon, een van de drie Britse films voor Channel 4's serie Trafalgar Below Decks over de zeeslag van generaal Nelson op 21 oktober 1805.

2006

Samen met Bob Fosko (Raggende Manne) staat Jim de Groot in het voorjaar in het theater met The Blues Brothers. Hij speelt de rol van Elwood Blues. Ze verzorgen de show samen met de vocalisten Leona Philippo, Nyjolene Grey en Bryan B. De begeleidingsband bestaat uit Wouter Planteijdt (gitaar, muzikaal leider), Sven Figee (orgel, piano), Richard Heijerman (drums), Thijs Vermeulen (basgitaar), Rodney Calis (trompet), Erwin Benjamins (saxofoon) en Jan-Peter Bast (toetsinstrumenten). Samen met zijn compagnon Harm Witteveen richt De Groot het productiebedrijf GrootWitteveen op.

De Raggende Manne Sven Figee

2007

In juni presenteert GrootWitteveen op twee avonden in het oude Luxor Theater te Rotterdam de productie Musical Masterclass, met medewerking van o.a. Vera Mann, Bob Fosko, Nurlaila Karim, Thom Hoffman, Esther Hart, Michael Diederich, Babette Labeij en Lucia Marthas. Jim de Groot speelt mee in Shhh…It Happens!, een musical over een bende losgeslagen freaks in een verlaten attractiepark (première: 12 augustus in Panama te Amsterdam). Eind oktober gaat de muzikale theatervoorstelling De Kleine Man in première in de Leidse Schouwburg. Begeleid door het Matangi Kwartet (bekend van o.a. Youp van 't Hek) brengt Jim de Groot in dit programma een ode aan het Nederlandse lied uit het begin van de 20ste eeuw met liedjes van cabaretiers en popzangers als Koos Speenhoff, Jean-Louis Pisuisse en Louis Davids. Tijdens De Kleine Man wordt achter de muzikanten zeldzaam beeldmateriaal uit deze periode geprojecteerd uit de collectie van het Filmmuseum. Het Matangi Kwartet bestaat uit Maria-Paula Majoor, Karsten Kleijer, Daniel Torrico Menacho en Arno van der Vuurst, aangevuld door Sebas Wolfensberger op bas en Henk van der Schalk op drums.

Youp van 't Hek

2008

De Groot maakt in het voorjaar deel uit van de roadmusical Route 66 (regie: Titus Muizelaar). Vervolgens gaat hij vanaf september met Birgit Schuurman de theaters in met de 'tweepersoonsmusical' Vijf Jaar Met Jou, over de laatste vijf jaar van een relatie.

Birgit

2009 - 2015

Jim de Groot combineert zijn theaterwerk met het componeren voor apps en websites. In 2015 speelt hij de rol van Jezus in het jaarlijkse televisiespektakel The Passion van de EO en KRO.

2018 - 2020

Met Josee Koning trekt hij langs de Nederlandse theaters met twee programma's waarin het werk van tekstdichter Lennaert Nijgh centraal staat.

Josee Koning Lennaert Nijgh

Discografie Jim de Groot

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jim de Groot

Audio/Video Jim de Groot

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer