Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JISKEFET

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1991 - heden

Genre

cabaret, Nederlandstalig

Online

Officiële website

Jiskefet

Absurdistisch, humoristisch TV-programma bij de omroep VPRO gemaakt door Herman Koch, Michiel Romeyn en Kees Prins.
Volledige biografie...

Bezetting

Herman Koch   tekstschrijver, zang
Michiel Romeyn   tekstschrijver, zang
Kees Prins   tekstschrijver, zang

Genoemd in de biografie van

1990   Joep Bruijnjé
1994   Ellen ten Damme
1994   Hein Offermans
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Jiskefet

Absurdistisch, humoristisch TV-programma bij de omroep VPRO gemaakt door Herman Koch, Michiel Romeyn en Kees Prins.

1991

Herman Koch (pseudoniem: Menno Voorhof), Michiel Romeyn en Kees Prins zijn jarenlang actief op de VPRO-radio in programma's zoals Borát en Het Nabije Westen. Zij beginnen het VPRO-televisieprogramma Jiskefet, dat in eerste instantie geregisseerd wordt door de Friese regisseur Pieter Verhoeff. Romeyn won in 1987 een Gouden Kalf voor zijn bijrol in Verhoeff’s speelfilm Van Geluk Gesproken. Muziek bij Jiskefet wordt verzorgd door Joep Bruijnjé.

Joep Bruijnjé

1992 - 1996

Na een aarzelende start wordt Jiskefet immense populair. Met name de running gags zoals de witte neger Oboema (met Beppie Melissen), het archaïsche De Dierenwinkel, de kantoorhumor van Debiteuren, Crediteuren (met Annet Malherbe) en de corpsballenhumor van de lullo's Kamphuys, Van Binsbergen en Kerstens leiden tot succesvolle video's, singles en gevleugelde standaarduitdrukkingen zoals Goedesmorges en HJ Lullo. Hoewel Jiskefet primair een vehikel is voor de taalgrappen van met name Koch en de anarchistische humor van met name Romeyn weet men mogelijk door de invloed van Moondogs-zanger Prins ook muzikaal tot fraaie persiflages te komen. Vermeldenswaard zijn de meestergitarist Tony van Heemschut, een perfecte Tröckener Kecks-persiflage, en de op het succes van Guus Meeuwis geënte ballade Er Zit Een Haar In Mijn Glas. De single HJ Lullo/Peter bereikt de eerste plaats in de top 40. Een HJ Lullo-achtige imitatie van Dave Da Rave moet wegens plagiaat van de markt worden gehaald.

Guus Meeuwis Moondogs Tröckener Kecks

1997

Heeren van de Bruyne Ster: Cruysz. (avonturen op een C.O.C.-schip), De Boesselaere en Van Den Beerenbroeck (met een gastrol voor Ellen ten Damme als Reetenjongh), en de platte vipbox-humor van Skybox, reden voor een televisieseizoen zonder Jiskefet. De video's blijven echter uitstekend verkopen. Op het album Bull staan bijdragen van Åke Danielson (Meteors, Time Bandits), Stephen Emmer en Hein Offermans.

Åke Danielson Ellen ten Damme Hein Offermans Stephen Emmer

1998

Het nieuwe seizoen gaat voortvarend van start met reclamebureau Multilul. Koch brengt ondertussen niet alleen literaire romans uit, maar heeft ook een wekelijkse column in de Volkskrant.

1999

Jiskefet maakt ondermeer een fake-documentaire over Jim Morrison die uit Zeeland zou komen. De heren van Debiteuren/Crediteuren brengen enkele afleveringen door op een Belgische camping.

2000

Jiskefet speelt een gastrol in de videoclip voor de single Maddalena van Jan Piet den Tex. Kees Prins krijgt tijdens het Nederlands Film Festival een Gouden Kalf voor zijn rol als Johnny Jordaan in het VPRO-televisiedrama Bij Ons In De Jordaan. Tijdens een van de uitzendingen van Villa BvD op het Europees Kampioenschap Voetbal in België en Nederland zingt Prins als volkszanger Melvin het voetballied Oh Oh Oranje op de melodie van Mississippi van Pussycat. Melvin zingt bij de halve finale van Nederland tegen Italië (Nederland verliest vervolgens na het nemen van strafschoppen).

Johnny Jordaan JP den Tex Pussycat

2001

De nieuwe serie voor Jiskefet wordt gedeeltelijk opgenomen in voormalige bioscoop Desmet te Amsterdam.

2004

De compilatie De Kist Van Pierlala bevat nieuwe opnamen van 24 straatliederen uit de 15.000 volks- en straatliederen tellende collectie Straatliederen in Het Geheugen van Nederland, het digitaliseringprogramma van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Jiskefet (in de rol van De Lullo's) is vertegenwoordigd met een bewerking van het liedje Io, Vivat.

2005

In april gaat een nieuwe reeks van acht afleveringen van start met als rode draad het bejaardentehuis De Sint Hubertusberg. Aan de serie wordt ook meegewerkt door Beppie Melissen, Leny Breederveld en Anniek Pheifer. De serie betekent de doorbraak voor de jonge actrice Pheifer die eerder te zien was in reclamespotjes, de tv-series Westenwind en Grijpstra & De Gier, de theaterproductie Prefab Four van Orkater, en de speelfilms Ik Ook Van Jou, Costa! en AmnesiA. De heren van Jiskefet zijn te zien in de video bij het lied Maddalena op het album Music That Inspired The Film Emotional Nomads van JP den Tex. Het trio viert in juni het vijftienjarig bestaan met een speciale voorstelling in het openluchttheater in Bloemendaal waarbij hoogtepunten voorbij komen als stuntman Henk Muk, Oboema, de tweede Duitse Wehrmachtsoldaten, de lullo's en kleine zuster Rita van Sint Hubertusberg. In november maken Kees Prins, Herman Koch en Michiel Romeyn bekend na ruim vijftien jaar te stoppen met het maken van televisieprogramma's onder de naam Jiskefet. 'Als je al zo lang programma's met elkaar maakt, komt onvermijdelijk het moment waarop het genoeg geweest is', aldus het trio.

JP den Tex

2006

Volkszanger Melvin (een creatie van Kees Prins) kleurt het Wereldkampioenschap Voetbal in Duitsland extra oranje met een eigen album en gastoptredens bij Villa BvD met Barend en Van Dorp. Op het repertoire staan tien voetbalbewerkingen van bekende liedjes. Bijna alle instrumenten zijn bespeeld door Åke Danielson. Een geënsceneerd bezoek van Melvin aan het Parkhotel Adler in het Zwarte Woud, het logeeradres van het Nederlands Elftal, levert in de eerste week een relletje op. Kees Prins speelt een rol in de speelfilm Ober van Alex van Warmerdam (Orkater).

2007

Samen met JP den Tex en Paul de Munnik (Acda en De Munnik) trekt Prins vanaf eind januari langs de Nederlandse theaters met het programma Op Weg Naar Huis, een tour de chant over weggaan, reizen en thuiskomen. In april komen de liedjes uit het programma Op Weg Naar Huis uit op cd.

Acda en De Munnik JP den Tex

2010

De drie mannen van Jiskefet staan in april zes avonden in een uitverkochte Heineken Music Hall te Amsterdam met de Heb Je Nog Geneukt Tour 2010. De show staat grotendeels in het teken van de lullo's en bevat sketches, liedjes, danseressen en gastrollen van Loes Haverkort en Anniek Pheifer. De begeleidingsband bestaat uit gitarist Jac Bico, drummer Leon Klaasse, saxofonist Jeroen Kramer, toetsenist/gitarist Bart van Poppel en bassist Peter Warnier. Een fragment van de sketch English Sports is te zien in de Amerikaanse filmkomedie Get Him To The Greek van Nicholas Stoller.

2011

Het team van Jiskefet staat 1 tot en met 5 april voor het tweede achtereenvolgende jaar in de Heineken Music Hall, ditmaal met Goeiesmorgens – De Musical, een reeks voorstellingen opgehangen aan de karakters van Debiteuren/Crediteuren. Naast de muzikale begeleiding door een liveband maakt Jiskfet weer gebruik van het ballet van Lucia Marthas.

Discografie Jiskefet

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Jiskefet

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer