JO VINCENT
Jo Vincent
Jo Vincent is dé opvolgster van Aaltje Noordewier-Reddingius. Beide zangeressen vertegenwoordigen een Nederlandse vocale stijl die zich kenmerkt door “het instrumentale, het bovenpersoonlijke, de verpuurde klank” (Vincent: Mémoires). Jo Vincent is met name bekend als oratoriumzangeres, maar zij geeft ook talloze liedrecitals en treedt in binnen- en buitenland op met ...
Instrumenten
sopraan
Genoemd in de biografie van
1916
Catharina van Rennes
1932
Hubert Cuypers
1944
Willem Landré
1958
Cateau Engelen-Sewing
Biografie Jo Vincent
Jo Vincent is dé opvolgster van Aaltje Noordewier-Reddingius. Beide zangeressen vertegenwoordigen een Nederlandse vocale stijl die zich kenmerkt door “het instrumentale, het bovenpersoonlijke, de verpuurde klank” (Vincent: Mémoires). Jo Vincent is met name bekend als oratoriumzangeres, maar zij geeft ook talloze liedrecitals en treedt in binnen- en buitenland op met symfonisch concertrepertoire. Daarnaast maakt ze jarenlang in de septembermaand een orgelconcerttournee met Anthon van der Horst, een traditie die ze overneemt van Aaltje Noordewier. Jo Vincent is een van de meest gewaardeerde zangeressen in Nederland: “Haar ongekunstelde voordracht, extraverte aard en beminnelijke voorkomen maakten haar geliefd bij een groot publiek” (Biografisch woordenboek van Nederland, 2008).
1916
Johanna Maria Vincent, dochter van de bekende Amsterdamse beiaardier Jacob Vincent, wordt geboren op 6 maart 1898. Op haar vijfde weet ze al: “Ik wil zangeres worden”. Als ze negen is, mag ze eindelijk op les bij het kinderkoorklasje van Catharina van Rennes. Daarna, als zestienjarige, leert ze, in het kader van haar opleiding tot docente solozang, van Wilhelmina de Veer-de Lange de spraaktechniek, vocalises en het klassieke repertoire.
1918
Jo Vincent slaagt cum laude voor het examen lerares solozang in Den Haag. Tijdens de opleiding krijgt ze les van Cornélie van Zanten, specialist in zangtechnische problemen, naar wie ze later regelmatig terugkeert voor bijscholing. Van Zantens stokpaardje, “it's all brainwork”, zal haar altijd bijblijven.
1920
Jo Vincent begint haar carrière met een concert in een boerenherberg in Assendelft. De volgende dag meldt de Assendelfter Courant: “Wat we van deze dame hoorden, was in één woord schitterend”. Ze groeit al snel uit tot ster van de Zaanstreek.
1923 - 1929
Vincent zingt voor het eerst de sopraanpartij van de 'Matthäus-Passion' van Bach, in de Lutherse Kerk in Amsterdam. Gedurende haar carrière zingt ze de partij meer dan 500 keer. In 1925 staat Jo Vincent voor het eerst in het Concertgebouw. Ze zingt, onder leiding van Willem Mengelberg, vier liederen van Gerard von Brücken Fock waarvoor ze met overweldigend, aanhoudend applaus wordt beloond. In Parijs zingt ze, op uitnodiging van de Franse dirigent Pierre Monteux, in 1929 de rol van Marguérite in Hector Berlioz' 'La damnation de Faust'.
1930
Als Aaltje Noordewier haar zangcarrière beëindigt, neemt Jo Vincent de beroemde kerkconcerten van haar over. Met de organist-pianist Anthon van der Horst en het Jo Vincentkwartet (waarin verder de alt Theodora Versteegh, de tenor Evert Miedema en de bariton Willem Ravelli deelnemen), maakt ze gedurende de herfstmaanden concertreizen door het hele land om in kerkgebouwen met voornamelijk geestelijke liederen op te treden. Het geloof is zeer belangrijk voor Jo Vincent. Hoewel ze opgroeit in een protestants milieu, bekeert ze zich later tot het rooms-katholieke geloof.
1932 - 1934
Jo Vincent treedt op in de 'Matthäus-Passion' en in de achtste symfonie van Gustav Mahler, gedirigeerd door Willem Mengelberg. Vrijwel ieder jaar blijft Jo Vincent zingen onder Mengelbergs leiding zoals in 1934 in Wenen in de vierde symfonie van Gustav Mahler. Met de jaarlijkse uitvoeringen van de 'Matthäus' in Naarden en Amsterdam treedt Jo Vincent opnieuw in de voetsporen van Aaltje Noordewier. Met pianiste Betsy Rijkens-Culp geeft ze regelmatig liedrecitals.
1936 - 1939
In Wenen beleeft Jo Vincent een hoogtepunt: onder directie van de Italiaan Arturo Toscanini werkt ze mee aan de uitvoering van Beethovens 'Missa solemnis'. Slechts eenmaal in haar leven zingt Jo Vincent in een opera. In Scheveningen treedt ze op in de rol van de gravin in Mozarts 'La nozze di Figaro' in 1939.
1940 - 1945
Tijdens de Tweede Wereldoorlog staakt Jo Vincent haar openbare optredens uit protest tegen de Reichskulturkammer. Ze gaat over op illegale concerten in besloten kring. Vaak wordt ze betaald met levensmiddelen. Op 9 en 10 juni 1945 zingt Jo Vincent tijdens 'Vrije Klanken', het eerste grote concert dat na de bevrijding in het Amsterdamse Concertgebouw plaatsvindt.
1948
Na de oorlog neemt Jo Vincent zanglessen bij de sopraan Ruth Horna. Zij zingt haar laatste 'Matthäus' in Naarden.
1953
Jo Vincent zingt voor het laatst de 'Matthäus-Passion' in het Concertgebouw. Van september tot december neemt ze tijdens een uitgebreide tournee afscheid van het Nederlandse publiek. Op het hoogtepunt van haar zangcarrière verlaat ze voorgoed het concertpodium: “Ik heb O.L. Heer altijd bedankt, dat ik zangeres mocht zijn en ik ben mijzelf altijd bewust geweest, dat mijn stem een geschenk van Hem was, een geschenk, dat ik met zorg moest bewaren, en ik heb mijn hele leven nooit nagelaten, vóór een concert te bidden. Maar nù, hoe dankbaar ben ik nu, dat ik gewoon mag leven, als andere mensen, met, natuurlijk, de kleine en grote zorgen, die ons aller deel zijn, maar zonder de grote spanningen, het gebonden zijn, de altijd terugkerende oefeningen in de ochtend, de vrees voor indisposities” (Vincent: Mémoires).
1955 - 1956
De memoires van Vincent worden gepubliceerd onder de titel 'Zingend door het leven'. Het vormt de definitieve afsluiting van haar zingende leven. Ze weigert daarna nog interviews te geven, omdat ze zich wil richten op het heden en niet wil leven voor het verleden. In 1956 wordt ze zangdocente op een muziekschool.
1989
Op 28 november overlijdt Jo Vincent in Zuid-Frankrijk waar ze sinds 1971 woont.
In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.
Audio/Video Jo Vincent
Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen