Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOACHIM VAN DEN HOVE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1567 - 1620

Genre

componist, klassiek, luit, renaissance

Joachim van den Hove

Nederlands componist en luitist Joachim van den Hove heeft onder zijn leerlingen enkele klinkende namen, zoals Frederik Hendrik, prins van Oranje, aan wie hij zijn bundel 'Florida' uit 1601 opdraagt en Johan Maurits van Nassau. Voor hem schrijft Van den Hove in 1612 'Delitiae musicae'.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, luit

Genoemd in de biografie van

1595   Emmanuel Adriaenssen
1642   Nicolas Vallet

Biografie Joachim van den Hove

Nederlands componist en luitist Joachim van den Hove heeft onder zijn leerlingen enkele klinkende namen, zoals Frederik Hendrik, prins van Oranje, aan wie hij zijn bundel 'Florida' uit 1601 opdraagt en Johan Maurits van Nassau. Voor hem schrijft Van den Hove in 1612 'Delitiae musicae'.

1567 - 1593

Joachim van den Hove wordt circa 1567 te Antwerpen geboren. Zijn vader Peeter Reyniersszoon van Hove, afkomstig uit Diest, is speelman van de muziekvereniging van Antwerpen, en zodoende komt Joachim al op jonge leeftijd in aanraking met muziek. Waarschijnlijk krijgt Joachim van den Hove les van de luitspeler Emmanuel Adriaenssen.

Emmanuel Adriaenssen

1594 - 1600

In 1594 trouwt Van den Hove Anna Rodius d'Utrecht en vestigt zich in Leiden.

1601 - 1609

Joachim van den Hove publiceert zijn eerste luitboek 'Florida' in 1601 met daarin liederen en dansen vanuit heel Europa in tabulatuur gezet. Van zijn eigen zeven fantasieën is er een parodie op de canzona 'La spiritata' van de Italiaanse componist Giovanni Gabrieli.

1610

Naast les geven in het luitspel treedt hij zelf ook regelmatig op zoals in mei in 1610 tijdens het feestmaal ter gelegenheid van het bezoek van de Venetiaanse ambassadeur.

1611 - 1613

Voor zijn vriend en beschermheer Adam Leenaerts schrijft hij verscheidene luitsolo's evenals voor studenten aan de Leidse universiteit. In 1612 publiceert Van den Hove zijn tweede luitboek 'Delitiae musicae', met daarin verschillende dansen en Italiaanse madrigalen door Van den Hove getabulateerd.

1614 - 1615

Gezien de plaatsnamen, Angers, Parijs, Frankfurt, Venetië en Napels, genoteerd bij zijn composities in het Schele luitboek, reist Joachim van den Hove door heel Europa.

1616 - 1619

In 1616 publiceert Van den Hove zijn derde luitboek 'Praeludia testudinis' met daarin 22 composities van zichzelf. Toch is echter zijn fortuin flink geslonken. Van den Hove verhuist naar Den Haag maar moet vanwege schulden zijn bezit afstaan.

1620

Joachim van den Hove raakt failliet en is zelfs genoodzaakt zijn huis te verkopen. Als arm man sterft hij ditzelfde jaar nog te Den Haag.

Discografie Joachim van den Hove

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Joachim van den Hove

Audio/Video Joachim van den Hove

Video Joachim van den Hove

Anthony Bailes, Joachim v...
Anthony Bailes, Joachim van den Hove
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Anthony Bailes, Joachim van den Hove

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer