Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOAN REINDERS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

29-06-1959 - heden

Genre

trombone

Joan Reinders

Joan Reinders (29 juni 1959, Gramsbergen) is trombonist, componist en arrangeur en sinds 1990 orkestleider van het Millennium Jazz Orchestra. Met het orkest staat hij onder meer op het North Sea Jazz Festival, in het Concertgebouw in Amsterdam, op het festival The Hague Jazz en het International Association for Jazz ...
Volledige biografie...

Instrumenten

trombone

Biografie Joan Reinders

Joan Reinders (29 juni 1959, Gramsbergen) is trombonist, componist en arrangeur en sinds 1990 orkestleider van het Millennium Jazz Orchestra. Met het orkest staat hij onder meer op het North Sea Jazz Festival, in het Concertgebouw in Amsterdam, op het festival The Hague Jazz en het International Association for Jazz Education (IAJE) in New York. Als arrangeur schrijft hij verder voor onder anderen het Metropole Orkest, de WDR Big Band in Keulen, de bigband van de Hessischer Rundfunk in Frankfurt, het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht en Marinierskapel der Koninklijke Marine. Hij werkt als gastdirigent bij het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht, de WDR Big Band en op de conservatoria van Amsterdam, Weimar, Göteborg, Gent en Barcelona. Op 7 november 2003 krijgt Joan Reinders de Peter Schilperoort Award voor zijn bijdragen aan de Nederlandse jazzmuziek.

In bezetting van

Metropole Orkest   trombone
Skymasters   trombone

1977 - 1989

Joan Reinders is opgegroeid met klassieke muziek en kent zijn weg in de harmonie- en fanfarewereld. Hij studeert trombone en arrangeren op de conservatoria in Zwolle en Hilversum (1977-1983) en Enschede (1985-1986) en krijgt les van onder anderen Bart van Lier, Jerry van Rooyen, Frans Elsen, Cees Smal en Gerrit Boomsma. Tijdens zijn studie groeit zijn liefde voor de jazz. Zijn grote muzikale held is de Amerikaanse trompettist, componist en bandleider Thad Jones (1923-1986). Als freelancer maakt Reinders deel uit van radio- en televisieorkesten Skymasters, het VARA Dansorkest en het Metropole Orkest. Daarnaast treedt hij op als onderdeel van The John Clayton Big Band, het orkest van de Amerikaanse contrabassist John Clayton. Reinders is te horen op het album Tribute To ... (1987) en begeleidt met de bigband internationale jazzartiesten zoals zanger Sarah Vaughan, trombonist Al Grey, trompettist Harry 'Sweets' Edison, saxofonist Frank Foster, vibrafonist Milt Jackson en drummer Jeff Hamilton.

Bart van Lier Jerry van Rooyen Metropole Orkest Skymasters

1990 - 2000

Reinders neemt in augustus 1991 deel aan de masterclasses van de Amerikaanse trombonist Bob Brookmeyer tijdens de Amsterdam Summer University in Felix Meritis. Hij is dan al een jaar orkestleider, componist en arrangeur van Big Barchem Band, een orkest uit de Achterhoek waar hij sinds midden jaren tachtig bij betrokken is. Het orkest, dat bestaat uit Nederlandse en Duitse muzikanten, geeft Reinders door de jaren heen de gelegenheid om te werken met en te schrijven voor onder meer Toots Thielemans (1922-2016), saxofonist en fluitist Lew Tabackin, trompettisten Bobby Shew en Kenny Wheeler (1930-2014), saxofonist en fluistist James Moody (1925-2010), trombonist Jiggs Whigham en saxofonisten Lee Konitz, Herb Geller (1928-2013) en Ronnie Cuber. Big Barchem Band neem twee albums op: Some Frames Of Mind (1992), met altsaxofonist Ferdinand Povel, en Magnifying-Glass (1998) met de Duitse gastsolist Peter Weniger op sopraan- en tenorsaxofoon. Vanaf het nieuwe millennium opereert het orkest onder de naam Millennium Jazz Orchestra. Op het album Triangular (2000) doet de Belgische jazzgitarist Philip Catherine mee als gastsolist.

Ferdinand Povel

2001 - 2014

Joan Reinders arrangeert ook voor andere orkesten. Zo arrangeert hij voor het Amsterdam Jazz Orchestra en bewerkt hij enkele composities van de Britse muzikant Elvis Costello voor het concert dat Costello samen met het Metropole Orkest geeft tijdens North Sea Jazz in 2004. Hij arrangeert ook voor harmonieorkesten en fanfareorkesten. Zijn arrangementen worden uitgevoerd door onder meer het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht, de Marinierskapel der Koninklijke Marine en de Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso'. Reinders schrijft ook compositieopdrachten voor harmonieorkest, fanfareorkest en andere bezettingen. Slagwerkensemble S.D.G Ommen voert de composities Stretch en Octotonic Flow uit tijdens het Wereld Muziek Concours in Kerkrade in achtereenvolgens 2001 en 2009. Harmonie Crescendo Gramsbergen speelt Reinders Studiosa Omnia Vincit in het kader van het honderdjarig jubileum in 2009. Voor Kunstfactor schrijft hij Dance Medley (2011), voor harmonie- en fanfarebezetting, en The House Code (2012), een jazzcompositie voor harmonie-, fanfare- en bigbandbezetting. De driedelige Symfonie Voor Het Landschap (2014) is een opdracht van Stichting Drents Landschap en gaat op 12 oktober 2014 in première tijdens Sw!ng-!nn 2014 in Orvelte. Reinders wordt in 2005 getroffen door een ernstige hersenbloeding, maar hij herstelt snel en volledig.

2015 - 2016

Na zijn docentschap aan de European Jazz Academy (2012-2014) doceert Joan Reinders aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle en Enschede. Hij is docent van de jazzafdeling voor compositie en arrangeren en hij is leider van de Conservatorium Big Band. Hij is ook als jurylid actief voor de HaFaBra-concoursen Lichte Muziek van de KNMO (Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie) en het Meer Jazz Big Band Concours in Hoofddorp. In juni 2013 vinden in Studio Fattoria in Osnabrück de opnamen plaats voor het jubileumalbum van het Millennium Jazz Orchestra. Safety Zone wordt op 18 januari 2015 gepresenteerd in het BIMhuis, Amsterdam. Tijdens de tweede set wordt het orkest vergezeld door gitarist Anton Goudsmit. In april 2015 wordt Joan Reinders gevraagd als gastdirigent bij de WDR Big Band in Keulen. Het Millennium Jazz Orchestra treedt maandelijks met gastmuzikanten op in Theater Bouwkunde in Deventer. Het orkest speelt in deze periode onder meer met tenorsaxofonist Doug Webb, trompettist Ingolf Burkhardt, zanger Edwin Rutten, tenorsaxofonist Eric Alexande en zangeres Deborah J. Carter. Het orkest werkt in najaar 2016 aan een volgend album dat wordt gefinancierd met behulp van crowd funding. In het seizoen 2016-2017 staat een samenwerking gepland met strijkers.

Anton Goudsmit Edwin Rutten

Discografie Joan Reinders

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Joan Reinders

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer