Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOCHEM SLOTHOUWER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

jochem slothouwer

Periode

03-09-1938 - 16-08-2009

Genre

cello, componist, dirigent, hedendaags

Jochem Slothouwer

Jochem Slothouwer is een hedendaags Nederlandse componist en dirigent. Hij schrijft twee opera's, een pianoconcert, een celloconcert, liederen en veel kamermuziek. Zijn componeerstijl is modern, maar niet avant-gardistisch. Het celloconcert 'Il ritorno d'Orfeo' (1977) en de opera 'Trionfo d'amore sulla magia' (1978) zijn in Italië, Zwitserland, Spanje, Amerika en Australië ...
Volledige biografie...

Instrumenten

cello, componist, dirigent

Biografie Jochem Slothouwer

Jochem Slothouwer is een hedendaags Nederlandse componist en dirigent. Hij schrijft twee opera's, een pianoconcert, een celloconcert, liederen en veel kamermuziek. Zijn componeerstijl is modern, maar niet avant-gardistisch. Het celloconcert 'Il ritorno d'Orfeo' (1977) en de opera 'Trionfo d'amore sulla magia' (1978) zijn in Italië, Zwitserland, Spanje, Amerika en Australië uitgevoerd.

1938 - 1959

Jochem Slothouwer is op 3 september 1938 geboren in Utrecht. In 1956 begint hij zijn studie aan het Amsterdams Muzieklyceum, piano bij Cornelius Berkhout en cello bij Reinier Bresser. Met componeren begint hij al op de middelbare school; in 1958 componeert hij zijn 'Quartetto' voor strijkers.

1960 - 1967

Slothouwer zet zijn studie voort aan het Mozarteum in Salzburg. Zijn docenten zijn bij Kurt Leimer (piano), Gerhard Wimberger (directie) en Hans Werner Henze (compositie). Zijn eindexamen in de vakken piano en operadirectie wordt bekroond met de Lili Lehmann-medaille. Tussentijds studeert hij op uitnodiging in de Verenigde Staten een half jaar compositie aan het Oberlin College in Ohio. Al tijdens zijn studie werkt Jochem Slothouwer bij de Salzburger Festspiele. Hij assisteert Hans Werner Henze en dirigeert de plaatopname van Henze's opera 'Der junge Lord', de première van het oratorium 'Das Floss der Medusa' in Hamburg en concerten in Berlijn, Italië en op het Festival van Santa Fe (VS). Vanaf 1963 is hij als dirigent verbonden aan de opera's van Ulm, Keulen en Berlijn.

1967 - 1972

Jochem Slothouwer keert terug naar Nederland. Hij heeft de leiding van de operastudio van de Nederlandse Operastichting en is gastdirigent bij de Nederlandse Opera, bij de omroeporkesten en in het buitenland.

1973 - 1979

Slothouwer wordt waarnemend directeur van het Amsterdams Muzieklyceum en levert een belangrijke bijdrage aan het totstandkomen van de fusie met het Amsterdams Conservatorium. Hij componeert het celloconcert 'I ritorno d'Orfeo' (1977) en 'Canti percossi' (1979) voor piano 4-handig.

1980 - 1986

Jochem Slothouwer vestigt zich als free-lance dirigent, uitvoerend musicus en componist. De opera 'Trionfo d'amore sulla magia!' (1978), gecomponeerd voor het Italiaanse festival Il Cantiere 1979 in Montepulciano, beleeft zijn Nederlandse première met het Groot Omroepkoor onder leiding van Slothouwer zelf. In 1982 componeert hij de tragikomische opera 'Dardiridatumtarides'.

1987 - 2000

Slothouwer componeert nu ook voor harmonieorkest en koperblazers. 'Concert-variaties' voor piano en harmonieorkest is opgedragen aan zijn vrouw de pianiste Edith Grosz. In 1991 componeert hij 'Hymns and Dances II' voor harmonieorkest en harp ad libitum en in 1995 'Diversions' voor harmonieorkest, ter gelegenheid van het Europees Brassbandfestival in Rotterdam.

2003 - 2007

Jochem Slothouwer werkt nog uitsluitend als componist. Hij componeert 'Tijd', voor sopraan en strijkorkest, op tekst van Rutger Kopland. Het is een opdracht van de gemeente Groningen als verjaardagscadeau voor burgemeester Jacques Wallage.

2008

Ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag is Jochem Slothouwer composer in residence tijdens de Summer Academy van het Peter de Grote Festival in Groningen en Ostfriesland (Duitsland). Rian de Waal, artistiek leider van het festival, geeft de opdracht voor een pianoconcert. 'Tarantula-a dance' gaat op 2 augustus in première met pianist Juan Zurutuza en het Haydn Jeugd Strijkorkest onder leiding van Jan-Ype Nota in de Nieuwe Kerk in Groningen.

2009

Jochem Slothouwer overlijdt op 16 augustus in zijn woonplaats Amsterdam

Discografie Jochem Slothouwer

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jochem Slothouwer

Audio/Video Jochem Slothouwer

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer