Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JODY BERNAL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

persfoto 123boekingen

Periode

1981 - heden

Genre

Gulden Vedel, pop, zang

Online

Officiële website

Jody Bernal

In Colombia geboren Nederlandse zanger, die in 2000 met het Spaanstalige Que Si, Que No dé zomerhit van 2000 scoort.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1992   Hans van Eijck
2000   Fred van Straten
2000   Judith
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Jody Bernal

In Colombia geboren Nederlandse zanger, die in 2000 met het Spaanstalige Que Si, Que No dé zomerhit van 2000 scoort.

In bezetting van

De Buddy's   zang

1981

Jody Bernal wordt op 12 november geboren in Bogotá, de hoofdstad van Colombia in Zuid-Amerika. Als hij zes maanden is, wordt hij door het Nederlandse echtpaar Van Deurzen geadopteerd. Hij groeit op in Delft.

1989

Eén van Jody's grote hobby's is zingen. Op zijn achtste zingt hij samen met zijn neef in de jongensgroep De Buddy's. Met die band doet hij mee aan de Soundmixshow van Henny Huisman. Ze geven daar een uitvoering van Non, Non, Rien N'A Changé van Les Poppy's.

De Buddy's

1999

Jody koestert al lang de wens om zijn echte familie in Colombia te vinden. Na een lange zoektocht, spoort hij uiteindelijk zijn biologische moeder, broertje en zusje in Colombia op. Op Eerste Kerstdag vliegt hij naar Bogotá, waar hij voor het eerst kennis maakt met zijn familie. Vlak voor zijn terugkeer naar Nederland krijgt hij van een tante een cd met Zuidamerikaanse muziek. Eén van de nummers op het album is Que Si, Que No.

2000

Terug in Nederland draait Jody de cd grijs en besluit hij een eigen versie van het lied op te nemen, als verrassing voor zijn moeder in Colombia. Naar aanleiding van deze opname wordt hij uitgenodigd om mee te doen aan het televisieprogramma Your Big Break, waar onbekende artiesten de kans krijgen onder professionele omstandigheden een nummer op te nemen. Jody krijgt veel reacties op zijn televisie-optreden en wordt door diverse platenmaatschappijen benaderd, die wel wat zien in het zomerse Que Si, Que No. Hij besluit daarop serieus werk te maken van een muzikale carrière. Eenmaal op single uitgebracht bereikt Que Si, Que No binnen de kortste keren de eerste plaats van de hitparades, waar het weken lang blijft staan en uitgroeit tot dé zomerhit van het jaar. Het nummer wordt in België en andere Europese landen uitgebracht en ook de Verenigde Staten tonen interesse. Que Si, Que No komt daar in een nieuwe mix uit. Jody werkt aan een opvolger en een heel album, dat aan het eind van het jaar verschijnt. Ondertussen staat voor de veertiende achtereenvolgende week Jody Bernal's debuutsingle Que Si Que No op nummer 1 in de Top 40. Daarmee verbreekt hij het record van Marco Borsato met de hitsingle Dromen Zijn Bedrog. Met zijn tweede single O Bambolero behaalt hij de derde plaats van de hitparade.

Marco Borsato

2001

Ton Buitinga, de dirigent van het jongenskoor De Buddy's waar Bernal ooit in heeft gezongen, stuurt een fax naar de media waarin hij aangeeft dat hij er voor heeft gezorgd dat Han van Eijck gewezen heeft op de talenten van Bernal. Hij vindt dat zijn invloed in het succes niet voldoende belicht wordt. In het Algemeen Dagblad beticht het management van Bernal Buitinga van stalking en wordt serieus overwogen naar de rechter te stappen. Tijdens het internationale danslerarencongres te Ermelo op 8 juni neemt Bernal de Gulden Vedel in ontvangst. Zijn hit Que Si, Que No was volgens de Nederlandse Vereniging van Dansleraren (NVD) in 2000 het populairste liedje tijdens lessen en dansavonden van de Nederlandse dansscholen. De clip voor de single Um Beso Mas wordt opgenomen op Ibiza. In november verschijnt Bernal's tweede album Mi Mundo.

2002

Que Si Que No verkoopt in Amerika ongeveer 10.000 exemplaren. De single Me & You is een duet met de Belgische zangeres Belle Perez. Het gastoptreden van Bernal tijdens het concert dat Andre Hazes op 24 augustus geeft in het Olympisch Station levert de jonge zanger een fluitconcert op door een groot deel van het publiek.

André Hazes

2003

Het duet met zangeres Alessandra da Silva wordt gelanceerd als potentiele zomerhit, maar het gewenste succes blijft uit.

2004

Het is een tijdje stil rondom de zanger. Bernal verandert van management en vindt onderdak bij AT Productions. Zijn relatie met Shanna Breukhoven, de dochter van ondernemer Hans Breukhoven (Free Record Shop) gaat niet onopgemerkt aan de media voorbij.

2005 - 2006

Bernal staat weer regelmatig op het podium, doet vele fotosessies en enkele benefietshows en treedt af en toe op voor televisie (o.a. Top Of The Pops in augustus 2005 en Raymann Is Laat in december 2005). Zijn veelbesproken relatie met vriendin Shanna is in september 2005 voorbij. Het voorjaar van 2006 staat voornamelijk in het teken van de opnamen van een volgend album. Vanaf augustus is de zanger een van de deelnemers aan het televisieprogramma Sterren Dansen Op Het IJs op SBS 6. Ondanks een valpartij tijdens een van de repetities behaalt Bernal met zijn ijsdanspartner Katerina Kovalova de finale. Naar aanleiding van zijn schaatstalent krijgt de zanger vanaf 25 oktober een rol tijdens de Nederlandse tournee van 86 shows in 9 verschillende steden van de Holiday On Ice-show Fantasy.

2007

Jody Bernal maakt vanaf oktober deel uit van de cast van de Engelstalige versie van de musical Fame. Hij deelt het podium met o.a. Hans van der Togt, Heddy Lester, Eric Beekes, Ivo Chundro en Carolina Dijkhuizen.

Heddy Lester

2010

Bernal heeft een opvallende cameo in de succesvolle speelfilm New Kids Turbo, gebaseerd op de televisieserie New Kids. In de film wordt hij tijdens een optreden letterlijk van het toneel geschoten.

2017

Jody Bernal werkt vooral als dj, maar is als zanger te horen op de zomerse dance-single 'La Colegiala' van The Boy Next Door en Fresh Coast.

Discografie Jody Bernal

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jody Bernal

Audio/Video Jody Bernal

Video Jody Bernal

The Boy Next Door, Fresh ...
The Boy Next Door, Fresh Coast feat. Jody Bernal - La Colegiala (Official Music Video)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
The Boy Next Door, Fresh Coast feat. Jody Bernal - La Colegiala (Official Music Video)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer