Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOEP BRUIJNJE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1956 - heden

Genre

componist, gitaar, new wave, pop, tekstschrijver, zang

Joep Bruijnjé

Joep Bruijnjé is een Nederlandse fotograaf en muzikant. Hij maakt onderdeel uit van de bands On/Off en The Dutch en brengt solo platen uit. Zijn composities worden ook uitgevoerd door Angela Groothuizen en Jiskefet.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, gitaar, tekstschrijver, zang

Genoemd in de biografie van

1984   The Dutch
1991   Jiskefet

Biografie Joep Bruijnjé

Joep Bruijnjé is een Nederlandse fotograaf en muzikant. Hij maakt onderdeel uit van de bands On/Off en The Dutch en brengt solo platen uit. Zijn composities worden ook uitgevoerd door Angela Groothuizen en Jiskefet.

In bezetting van

On/Off   gitaar, zang
The Dutch   gitaar

1978 - 1981

Joep Bruijnjé (12 februari 1956) is als fotograaf actief voor onder anderen Oor, Hitkrant, Muziek Expres en de Viva. Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig krijgt hij beroemde acts voor zijn lens, waaronder Talking Heads, Michael Jackson, XTC, Phil Collins, Herman Brood, Billy Joel, Prince, The Police, The Cure, Robert Fripp (een foto van Bruijnjé siert diens album Let The Power Fall), Simple Minds, U2 en Wire. Bruijnjé richt in 1978 de popgroep On/Off op, een band die hij deelt met zanger/gitarist Klaas ten Holt, bassist Martin Warmer en drummer Dick van der Vaart. De vier muzikanten zijn geïnspireerd door de progressieve rockgroep Gentle Giant en de new wave-band XTC. De band repeteert gratis in de kelder van Paradiso. In deze periode verzorgt On/Off als tegenprestatie vele voorprogramma's in Paradiso, waaronder voor Pinguin Café Orchestra en Rupert Hine. In 1980 gaat de band op tournee als voorprogramma van The Nits. Bruijnjé is verantwoordelijk voor de fotografie op hun album New Flat. In het septembernummer van 1980 publiceert het Nederlandse blad FOTO een interview en 6 pagina's werk van Joep Bruijnjé met als titel Joep Bruijnjé: Onopvallend Een Herkenbaarheid Realiseren. Tijdens de tentoonstelling Mode Kleren Mode (1980) in het Stedelijk Museum te Amsterdam hangen diverse foto's van Bruijnjé. In het Amerikaanse blad Interview van Andy Warhol wordt in 1981 een advertentie geplaatst van sieradenontwerper Hans Appenzeller gefotografeerd door Joep Bruijnjé. Met Nits-toetsenist Robert Jan Stips neemt On/Off in 1981 de single Paolo's Jive/Phone Again op in de studio van Arnold Mühren te Volendam. Niet lang daarna verlaat Bruijnjé de band en krijgt hij een platencontract bij Idiot Records.

Herman Brood Nits On/Off Robert Jan Stips

1982 - 1989

Bruijnjé neemt met producer Johan Visser het door hemzelf geschreven en gearrangeerde minialbum Vitamins op in de Ballad Sound Studio te Vuuren. Op de plaat staan gastbijdragen van onder meer Fay Lovsky, Mathilde Santing, Robert-Jan Stips, Klaas ten Holt, Peter van Straten, Leon Klaasse en Rob Hauser. In deze periode speelt Bruijnjé ook als gastgitarist bij de The Dutch. Midden jaren tachtig wordt Bruijnjé een paar keer uitgenodigt door Kees Prins om samen met hem de kinderserie Janosh Traumstunde op de VPRO van stemmetjes te voorzien. Voor het project La Grande Parade (1986) van Henk Hofstede schrijft hij het nummer Het Verhoor, geïnspireerd op het gelijknamige schilderij van de Nederlandse schilder Constant. Bruijnjé neemt onder de naam On/Off voor EMI zijn tweede album Medicine op, geproduceerd door Jakob Klaasse en Johan Visser. Voor het nummer Typical wordt een videoclip opgenomen en geregisseerd door Willem Wisselink en Kees Maas van de Enschedese School. Eind jaren tachtig werkt Joep Bruijnjé een seizoen als kapper bij Studio Kappers te Amsterdam. Hij maakt ook diverse foto's voor Studio Kappers die gebruikt worden voor advertenties.

Fay Lovsky Henk Hofstede Jakob Klaasse Johan Visser Leon Klaasse Mathilde Santing The Dutch Willem Wisselink

1990 - 1999

Joep Bruijnjé fotografeert stills voor diverse speelfilms zoals Wings Of Fame (1990), My Blue Heaven (1991) met o.a. Ruud de Wolf van The Blue Diamonds, en drie films van Alex van Warmerdam: De Noordelingen (1992), De Jurk (1996) en Kleine Teun (1998). Hij fotografeert de hoes voor het eerste album Young Souls van Angela & The Rude (1990). Deze band van zangeres Angela Groothuizen zet Bruijnjé's nummer No One Can Stop Us Now als afsluiter op hun tweede cd Walking On Water (1992). Een Nederlandse vertaling van het nummer No One Can Stop Us Now verschijnt onder te titel Kom Dichterbij op Groothuizens soloplaat Groothuizen (1996). In 1991 wordt Bruijnjé benaderd door Michiel Romeijn om voor het televisieprogramma Jiskefet diverse liedjes te schrijven waarmee elke aflevering van het seizoen wordt afgesloten. De componist schrijft de liedjes Vuur & Vlam (De Mooiste vrouw van Amsterdam), IJs IJs, Za Za Gabor, Tering Het Is Uit Met M'n Verkering, Als Jij De Poppen Wast (feat. Flipje van Tiel), Ze Is Alleen Maar 's Nachts Verliefd In Bed en Geloof In Het Leven (feat. Zorro, Flipje van Tiel & Swiebertje). Hij schrijft voor Jiskefet ook de leader waarin Michiel Romeijn, Kees Prins en Herman Koch als ridders te paard zijn te zien. In 1997 brengt Basta Records al het werk van Bruijnjé voor Idiot Records uit op de cd Joep Bruijnjé Vitamins/Medicine.

Angela Groothuizen Angela & The Rude Jiskefet The Blue Diamonds

2000 - 2005

Bruijnjé houdt de muziekwereld voor gezien om zich te concentreren op het portretteren van kinderen op basisscholen en peuterspeelzalen. In 2004 wordt hij door de VPRO benaderd om de schoolfotografie te verzorgen voor de thema-avond Voor De Klas. Deze filmpjes, gemaakt door Rob Hodselmans, worden ook vertoond op het 25e Nederlandse Filmfestival.

2006

De fotograaf werkt aan een popfotoboek uit de periode 1978/1981 en bereidt diverse exposities voor over de hele wereld.

2008

Bij uitgever Thieme Art verschijnt Bruijnjé's fotoboek CLICK - Music Icons Of The
70's. Het boek bevat portretten van o.a. Talking Heads, Michael Jackson, Phil Collins, Herman Brood, Prince, The Police en U2 die in de periode 1978/1981 zijn gepubliceerd in Muziekkrant Oor. De korte biografische stukjes bij de foto's zijn van de hand van Barend Toet. Aan de uitgave is een website verbonden waar foto's uit het boek te koop zijn.

Discografie Joep Bruijnjé

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Joep Bruijnjé

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer