Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOHAN HEESTERS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

05-12-1903 - 24-12-2011

Genre

klassiek, operette, zang

Johan Heesters

De Nederlandse acteur en operettezanger Johan Heesters is volgens het Guinness Book of Records, lange tijd de oudste actieve artiest ter wereld. Zijn lange, succesvolle loopbaan kent echter een bittere ondertoon: in zijn geliefde geboorteland, Nederland, wilde men niets van hem weten.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Biografie Johan Heesters

De Nederlandse acteur en operettezanger Johan Heesters is volgens het Guinness Book of Records, lange tijd de oudste actieve artiest ter wereld. Zijn lange, succesvolle loopbaan kent echter een bittere ondertoon: in zijn geliefde geboorteland, Nederland, wilde men niets van hem weten.

1903

Johan Marius Nicolaas (Johannes) Heesters wordt op 5 december 1903 te Amersfoort geboren. Samen met vader Jacobus Heesters, moeder Geertruida Jacoba van den Heuvel en zijn drie broers en zus verhuist Johan Heesters in 1912 naar Amsterdam.

1919

Heesters besluit na zijn schooltijd en enige tijd als bankemployee werkzaam te zijn geweest om het toneel op te gaan.

1921

Na zijn opleiding in zang en toneel succesvol te hebben afgesloten heeft Heesters zijn eerste toneeloptreden in 1921.

1924

In de stomme film 'Cirque hollandais', onder de regie van Theo Frenkel, heeft Johan Heesters een bijrol. Daarnaast staat hij op het toneel van het Amsterdamse Carré en het Paleis voor Volksvlijt, en ook in andere plaatsen van Nederland.

1930

Johan Heesters treedt in het huwelijk met de Belgische actrice Louisa Ghijs, een huwelijk dat tot aan haar dood in 1985 stand zal houden. Samen krijgen ze twee dochters.

1934

In 1934 vertolkt Heesters een rol in de film 'Bleeke Bet'. Het liedje 'O mooie Westertoren' krijgt daarmee zijn bekendheid. Ook in 1934 maakt Johan Heesters zijn debuut bij de Wiener Volksoper in 'Der Bettelstudent'van de componist Karl Millöcker.

1936

Na verhuist te zijn naar Berlijn krijgt Heesters rollen in diverse verfilmingen van operettes en musicals.

1938

Zijn bekendste rol, de rol van Graaf Danilo Danilowitsch in de operette 'Die Lustige Witwe' van Franz Lehar, zingt Johan Heesters voor het eerst in 1938. Deze rol, welke hij 35 jaar lang zal vertolken wordt zijn bekendste handelsmerk. Tijdens optredens van Heesters bevindt Adolf Hitler zich meerdere malen in het publiek.

1940

Zowel voor als tijdens de Tweede Wereldoorlog treedt Heesters regelmatig op in Duitse theaters en films. Heesters distantieert zich niet expliciet van het naziregime maar is geen lid van de partij. Op 21 mei 1941 brengt Heesters een bezoek aan het concentratiekamp Dachau, iets wat hem door sommige Nederlanders na de Tweede Wereldoorlog niet in dank wordt afgenomen. Van dit bezoek zijn foto's gemaakt waarbij Heesters in gesprek is met SS'ers. Er zijn echter geen foto's van een eventueel optreden van Heesters voor de SS'ers.

1945

Heesters kan zijn carrière voortzetten aangezien zijn films door de geallieerden niet als nazipropaganda worden gezien. Zijn zangcarrière vervolgt hij in Duitsland en in Oostenrijk speelt hij in verschillende films.

1960

Johan Heesters zet een punt achter zijn filmloopbaan en gaat zich toeleggen op langspeelplaten. Naast het toneel vergen ook televisieoptredens zijn aandacht.

1963

In 1963 keert Heesters terug naar Nederland om de rol van anti-nazikapitein Von Trapp in de theaterversie van 'The Sound of Music' te gaan spelen. Aangezien het publiek wegblijft en Heesters in theater Carré wordt uitgescholden keert hij naar Duitsland terug. Hij blijft echter wel officieel Nederlander.

1985

In 1985 komt de vrouw van Johan Heesters, Louisa Ghijs, na een huwelijk van 55 jaar te overlijden.

1992

Heesters hertrouwt met de 46 jaar jongere Duitse actrice Simone Rethel die een groot fan van hem is.

1996

Van 1996 tot 2001 speelt Heesters samen met zijn vrouw in het speciaal voor hem geschreven stuk 'Ein gesegnetes Alter'.

2003

Ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van Johan Heesters wordt er in München een groot televisiegala gegeven dat later door de Duitse televisie uitgezonden zal worden.

2007

Ter gelegenheid van zijn 104de verjaardag wordt er wederom een televisieshow georganiseerd. Ook maakt Heesters dit jaar bekend weer in Nederland te willen optreden.

2008

Heesters geeft op 16 februari in het theater de Flint in Amersfoort een concert, ook al zijn er enige protesten, zoals een 'muzikaal tegengeluid' in de Amersfoortse St.-Aegtenkapel tegelijkertijd. Daar wordt muziek gespeeld van in de oorlog omgekomen Joodse componisten.

2011

Op 24 januari treedt Johan Heesters onverwacht weer op, wederom in De Flint in Amersfoort, ter gelegenheid van het afscheid van de directeur van het theater, Pieter Erkelens. Een uitnodiging van de Duitse president Christian Wulff om in april 2011 te verschijnen op een receptie tijdens het staatsbezoek van koningin Beatrix aan Duitsland wordt echter later weer ingetrokken. Na een kort ziekbed overlijdt Johannes Heesters, 108 jaar, op 24 december. Op 30 december wordt hij begraven op het Nordfriedhof te München.

Discografie Johan Heesters

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Johan Heesters

Audio/Video Johan Heesters

Video Johan Heesters

Johan (Johannes) Heesters...
Johan (Johannes) Heesters - De ode aan de Westertoren
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Johan (Johannes) Heesters - De ode aan de Westertoren

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer