Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOHAN JANSEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1957 - heden

Genre

instrumentaal, pedalsteel, sessiemuzikanten

Online

Officiële website

Johan Jansen

Johan Jansen is een bekende pedalsteelgitarist die met veel (inter)nationale muzikanten speelt, zoals Heather Myles, South Mountain, Steve Piticco, Bruce Bouton, Ray Campi, Eddy Bond, Corrin Rad, Lucille Starr, Dale Watson, Dan Tyack, Bob Hoffnar en Paul Franklin jr.. Daarnaast werkt hij als sessiemuzikant met bands als Kadanz, BZN en ...
Volledige biografie...

Instrumenten

pedalsteel

Biografie Johan Jansen

Johan Jansen is een bekende pedalsteelgitarist die met veel (inter)nationale muzikanten speelt, zoals Heather Myles, South Mountain, Steve Piticco, Bruce Bouton, Ray Campi, Eddy Bond, Corrin Rad, Lucille Starr, Dale Watson, Dan Tyack, Bob Hoffnar en Paul Franklin jr.. Daarnaast werkt hij als sessiemuzikant met bands als Kadanz, BZN en Skik. Hij speelt in The Secret Combination, de countryformatie Cash On Delivery, The Amazing Stroopwafels en de feestband De Drie Tieten.

In bezetting van

Cash On Delivery   pedalsteel
Moonlight Riders   pedalsteel
The Amazing Stroopwafels   pedalsteel
The Combination   pedalsteel

1957

Johan Jansen wordt geboren op 5 december 1957 in Oosterhout.

1969

Hij is twaalf jaar als hij gitaar gaat spelen. Op de middelbare school speelt hij in verschillende coverbandjes.

1975

Hij gaat studeren aan het conservatorium in Arnhem, maar houdt het na een jaar voor gezien omdat hij zijn draai niet kan vinden. Na het mislukte avontuur aan het conservatorium gaat hij aan de PABO studeren.

1978

Jansen is onder de indruk van het album Harvest van Neil Young en valt als een blok voor het geluid van de steelgitaar. Hij schaft zelf een steelgitaar aan en belt naar studio's om zijn diensten aan te bieden. Jansen wordt gevraagd om de plaat Zingende Wielen van Henk Wijngaard in te spelen. Het album wordt een succes en de trucker scoort een grote hit met de single Met De Vlam In De Pijp waar Jansen ook op te horen is.

Henk Wijngaard

1980 - 1986

In 1980 studeert hij af aan de PABO en gaat op een basisschool voor de klas staan. Tot de dag van vandaag leidt hij een dubbelleven: als hij niet voor de klas staat, maakt hij muziek. Na het succes van Henk Wijngaard weten platenmaatschappijen en producers hem te vinden. Jansen wordt gevraagd om platen in te spelen voor onder meer Hepie en Hepie, Vader Abraham en Koos Alberts. In 1980 vervangt hij steelgitarist Had Verheyen van de Canyon Drive Band. De groep doet met redelijk succes een tournee door Nederland en Duitsland. In 1983 maakt de Canyon Drive Band de eerste en enige plaat First Drive. Ondanks lovende kritieken wordt het album geen groot succes. De sleet raakt er langzaam in en in 1986 valt de band definitief uit elkaar.

Canyon Drive Band Hepie & Hepie Koos Alberts Vader Abraham

1987 - 1992

Na het uiteenvallen van de Canyon Drive Band doet hij het even rustig aan. Hij is als mixer meer achter de mengtafel te vinden dan op het podium. Daar komt in 1989 verandering in als hij gaat spelen in de feestband De Drie Tieten. Met de groep speelt hij in het Nederlandse clubcircuit, maar doet hij ook optredens op festivals in Denemarken en België. Met De Drie Tieten maakt hij twee albums: De Drie Tieten Maken Wat Klaar en De Drie Tieten Slaan De Plank Volledig Mis.

1993 - 1996

Jansen gaat in 1993 spelen bij The Moonlight Riders, een band uit Limburg die in 1989 wordt opgericht door ex-leden van The Walkers. In 1994 speelt hij mee op het tweede album van de band: Moondance. Een jaar later doet de groep een tournee door Canada. In 1996 wordt besloten door te gaan onder de naam Cash On Delivery, waar ook Ilse DeLange deel van uitmaakt. De zangeres neemt in Nashville.haar debuutplaat World Of Hurt op. Cash On Delivery wordt dan meer haar begeleidingsband. Maar als DeLange in 1989 definitief doorbreekt, neemt ze afscheid van de groep. Rachel Kramer, die later bekend wordt met de band K-Otic, neemt haar plaats is.

Cash On Delivery Ilse DeLange K-otic Moonlight Riders

1997

Tijdens het jaarlijkse Dutch Country Poll Gala wint Jansen met Cash On Delivery de Gerard de Vries Award, een prijs voor de meest veelbelovende nieuwe act. In de jaren die volgen wint de band nog meer awards tijdens dit gala.

1998

In 1998 neemt Jacqueline van der Griend de plaats in van Kramer. Naast Cash On Delivery formeert Jansen met gerenommeerde muzikanten als René van Barneveld (ex-Urban Dance Squad), Robin van Vliet (Slagerij van Kampen, ex-Anouk), Toni Peroni (ex-Het Goede Doel), Chip Visser (ex-Moonflower), Wilmer Wolf (The Yearlings) en zanger Jeff Mitchell de groep The Secret Combination. Omdat iedereen het druk heeft met eigen projecten is The Secret Combination vooral een studioband die live zelden of nooit te zien is.

The Combination

2000 - 2001

Via Ilse DeLange kent Jansen veel Amerikaanse muzikanten, voornamelijk gitaristen, als Steve Piticco, Bruce Bouton en Ray Campi. Als ze in Nederland of Europa een tour doen, vragen ze Jansen om op steelgitaar mee te spelen. Cash On Delivery komt in 2000 met het live-album Looking For Credit. Een jaar later komt het gelijknamige debuut van The Secret Combination uit.

2002

Twee jaar na het live-album komt de eerste plaat Deliverance van Cash On Delivery uit. Van het album worden de singles Go On en Turn To Grey getrokken. In tegenstelling tot de live-plaat staan op het studioalbum alleen eigen nummers. Jansen debuteert in 2002 met zijn soloalbum Head Back In The Clouds. Op deze plaat leveren leden van The Secret Combination een gastbijdrage en ook Sander van Herk (ex-Het Goede Doel) speelt mee. Bijzonder is de bijdrage van Paul Franklin jr, bekend van de Dire Straits. Deze virtuoze steelgitarist leert hij eerder kennen via Ilse DeLange en is in Amerika een veelgevraagd sessiemuzikant.

Sander van Herk

2003

The Secret Combination komt in 2003 met de opvolger Code Of Mercy en kan rekenen op goede recensies. Een jaar later komt zijn tweede plaat Johan Jansen Plays Country Love Songs On Steelguitar uit, waar klassieke countrysongs op staan.

2004

Hij speelt met Cash On Delivery in Nederland, maar doet ook optredens in Zwitserland, Frankrijk, België en Denemarken. In het najaar worden in Palazzo Theater in Grave drie live nummers opgenomen voor een verzamelalbum.

2005

Naast het musiceren geeft hij groepscursussen steelgitaar voor beginners in Amsterdam.

2007

Aan het begin van het jaar brengt The Amazing Stroopwafels het album Strooptocht uit. Met het gelijknamige programma trekt de band tot en met april langs diverse theaters in Nederland. Jansen is vanaf deze tournee vast onderdeel van de bezetting.

The Amazing Stroopwafels

2008

Hij levert bijdragen aan Heading For The Sun, het tweede album van het duo Aggieland.

Aggieland

2009

De gitarist maakt enige tijd deel uit van de countrycoverband The Lowlanders uit Nijmegen.

Discografie Johan Jansen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Johan Jansen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer