Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOHAN VISSER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1952 - heden

Genre

producer, producers

Online

Website label Idiot Records

Johan Visser

Johan Visser is medeoprichter van het label Idiot Records en grafisch vormgever. Hij ontwerpt hoezen voor Nils Wieland, Stephen Emmer, Sioban, Smithereens, Centerfold, Foreigner, Yellow Magic Orchestra, Ian Gomm, Takahashi, Miharu Koshi, Laura Fygi, Margriet Eshuys, Robert Long, Henk Westbroek, Sandra Reemer, G'Race, Centerfold, Drs. P., Citilite en alle hoezen ...
Volledige biografie...

Instrumenten

producer

Genoemd in de biografie van

1982   Joep Bruijnjé
1982   Mathilde Santing

Biografie Johan Visser

Johan Visser is medeoprichter van het label Idiot Records en grafisch vormgever. Hij ontwerpt hoezen voor Nils Wieland, Stephen Emmer, Sioban, Smithereens, Centerfold, Foreigner, Yellow Magic Orchestra, Ian Gomm, Takahashi, Miharu Koshi, Laura Fygi, Margriet Eshuys, Robert Long, Henk Westbroek, Sandra Reemer, G'Race, Centerfold, Drs. P., Citilite en alle hoezen voor het platenlabel State of Mind. Met uitzondering van The Boulevard of Broken Dreams Orchestra ontwerpt Johan Visser ook alle hoezen van de platen die hij produceert. Daarnaast doceert hij Visuele Communicatie aan de AKI te Enschede en is hij medeoprichter van de Enschedese School.

1952

Johan Visser wordt geboren in Gorinchem. Na de middelbare school studeert hij grafische vormgeving aan de kunstacademies St. Joost in Breda en de AKI te Enschede.

1976 - 1980

In 1976 richt Johan Visser samen met Willem Wisselink het label De 1000 Idioten Records op. Volgens de heren zijn er zeker duizend idioten te vinden die de muziek die zij leuk vinden om op te nemen, willen kopen. Omdat er van de eerste single, Van Agt Casanova, meteen vijfduizend exemplaren worden verkocht, wordt de naam van het label na een paar singles veranderd in Idiot Records. Naast Idiot Records runt Visser ook nog de kunstuitgeverij De Enschedese School., waarvan hij medeoprichter is. Zijn eerste schreden op het producerspad zijn de single Achter De Typemachine (Moet Ik Mijn Geld Verdienen) van Robert Wiering uit 1976 en de EP Kerstmis met de Ark uit 1977. Daarna staat hij, meestal samen met Willem Wisselink, achter de knoppen bij Paul Tornado (de singles Van Agt Casanova en Ik Wil Jou Zijn), de Suzannes (Hippie, Naughty Young Girl, Listen to my Heartbeat, Teenage Abortion, Deepfreeze Boy, Organisation), Kewi a GoGo Party (Space Disko, De Meester Van De Zesde Klas Heeft Beatlehaar, Luxus Apartment (EP), Life Is Like A Penguin Always Black & White (LP), Sie Wünscht Sich Ein Kewi Ins Bett (We Don't Do That) en de maxi-single What & How), La Salle's (de singles Razzle Dazzle en High Class Baby), Wisselink (Too Shy To Love, Barbara Sells Books, Rumours Of Revolution) en de Monomen (de singles Come In Handies, Square On Both Sides). Hij is ook productioneel betrokken bij het vroege werk van Fay Lovsky (de single Party Time samen met Jona Lewie en de 10” Sound on Sound). In de periode 1978-1980 produceert Johan Visser twee jaar lang het VPRO-radioprogramma De Suite.

Fay Lovsky

1981 - 1997

Na bij verschillende maatschappijen onderdak te hebben gehad (Ariola, Dureco, RCA) komt Idiot Records in 1981 uiteindelijk terecht bij WEA (Warner Elektra Atlantic) met wie een langdurige licentieovereenkomst afgesloten wordt. In 1984 verkrijgt Idiot de Europese rechten van het Japansa Alpha Records. Uitgebracht worden alle LP's van The Yellow Magic Orchestra (en de individuele leden Yukihiro Takahashi en Hosono) en zangeres Miharu Koshi, plus die van de Amerikaanse band Telekin en de Engelse artiesten Virna Lindt en Ian Gomm. Nederlandse producties zijn Vijf Slag Een Wijd, Abel (Soundtrack) en The Beau Hunks. Fay Lovsky, Mathilde Santing, Gigantjes en Jump Dickie Jump! Plus Kewi University Of Swing (het album Terracotta Me Baby en de singles Little Asia, Robin Hood en Wooly Bully, samen met Willem Wisselink), Boulevard of Broken Dreams Orchestra (de albums It's The Talk Of The Town, Lonely Avenue en Dancing With Tears In My Eyes, samen met Jakob Klaasse), Joep Bruijnjé (de 10” Vitamins, de singles Just another Day en Little Things, en de lp Medicine, samen met Jakob Klaasse) en Raphaella Dell (Peter Is The Name Of My Cigar en Johnny, evens beide samen met Jakob Klaasse). In 1986 begint Johan Visser zijn eigen ontwerpbureau Beekvisser in Amsterdam. Een jaar later, in 1987, vertrekt A&R manager Herman van der Zwan naar Phonogram en Idiot Records verhuist mee. In 1988 verzorgt Idiot Records samen met het Belgische Himalya de promotie en distributie van onder meer New Order en Cybil Sheppard.

De Gigantjes Jakob Klaasse Jump! Dickie! Jump! Mathilde Santing The Beau Hunks

1998

In 1998 wordt Johan Visser door het Stedelijk Museum gevraagd om mee te doen aan de tentoonstelling Mooi Maar Goed.

1999

Sinds juli 1999 maakt het Idiot Records label deel uit van Idiot Media, een bedrijf dat zich niet alleen bezig houdt met muziekproducties maar ook televisieprogramma's en grote internet- en databaseprojecten. Alle Idiot producties zijn nog steeds verkrijgbaar op cd via het Nederlandse Basta label. Johan Visser vertrekt bij ontwerpbureau Beekvisser.

2000 - 2005

Johan Visser is weer aan het werk als kleine zelfstandige en houdt zich bezig met onder meer het adviseren van Binnenlandse Zaken bij het opstarten van het programma Stroomlijning Basisgegevens. Ook ontwikkelt hij, samen met Bas Könning en Colin Brookes, als Stichting Kunst en Industrie, nieuwe software voor digitale beeldgeoriënteerde zoekmachines en archieven. Verder adviseert hij kunstacademies op het gebied van automatisering ten behoeve van archivering, communicatieverbetering, accreditatie en alumni. Johan Visser werkt ook samen met Jakob Klaasse aan een format voor een nieuwe vorm van muziekproductie(s) en televisieserie(s). Daarnaast maakt hij deel uit van de landelijke werkgroep OBKComp. Johan Visser woont deels in Enschede, deels in Porto Valtravaglia, Italië.

Discografie Johan Visser

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Johan Visser

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer