Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOHAN DE WITH

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1939 - heden

Genre

accordeon, componist, dirigent, hedendaags

Johan de With

Johan de With kiest aanvankelijk voor een studie in de exacte wetenschappen. Hij combineert deze studie met een actief bezig zijn met muziek - dirigent, leraar accordeon - terwijl hij tevens (voornamelijk als werkstudent) actief is op de terreinen sterrenkunde, klassieke talen en orthopedagogiek. In 1965 kiest hij definitief voor ...
Volledige biografie...

Instrumenten

accordeon, componist, dirigent

Biografie Johan de With

Johan de With kiest aanvankelijk voor een studie in de exacte wetenschappen. Hij combineert deze studie met een actief bezig zijn met muziek - dirigent, leraar accordeon - terwijl hij tevens (voornamelijk als werkstudent) actief is op de terreinen sterrenkunde, klassieke talen en orthopedagogiek. In 1965 kiest hij definitief voor de muziek. De With componeert in uiteenlopende stijlen en voor diverse ensembles. Een toonaangevend werk (dodecafoon) is bijvoorbeeld 'Ûre noch tiid', voor zangstem, accordeons en slagwerk, gecomponeerd in opdracht van de provincie Friesland. Hij heeft veel internationale accordeondagen en cursussen georganiseerd en staat bekend als autoriteit op het gebied van de historie en ontwikkeling van het accordeon.

1939

Johan de With wordt geboren op 2 oktober te Minnertsga (Friesland).

1958 - 1965

De With studeert Natuurkunde aan de Rijksuniversiteit te Groningen. Hij combineert deze studie met een actief bezig zijn met muziek - dirigent, leraar accordeon - terwijl hij tevens (voornamelijk als werkstudent) actief is op de terreinen sterrenkunde, klassieke talen en orthopedagogiek.

1963

Het Brouwer's Accordeon Orkest staat sinds dit jaar onder leiding van Johan de With.

1965

Johan de With kiest definitief voor de muziek. Hij studeert accordeon bij Philip van Loon en Wilt Boonstra aan de Muziekpedagogische Academie te Leeuwarden, en theorie bij Wim Brandse aan het Conservatorium te Zwolle.

1990

De With is docent accordeon, ensemblespel en theorie aan de Stedelijke Muziekpedagogische Academie te Leeuwarden maar na de fusie dit jaar wordt hij hoofdvakdocent theorie.

1995

De With wordt hoofdvakdocent accordeon aan het Conservatorium van Groningen.

1997

Johan de With ontvangt de Prijs Nederlandse Accordeonmuziek.

2004

Tijdens het Brassband Festival Friesland wordt hem de Muzyk Maskelyn Trofee uitgereikt.

2005

Zijn boek 'Draagbaar, Meerstemmig, Expressief - het accordeon en zijn verwanten' wordt door het tijdschrift 'Klank' uitgegeven.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Johan de With

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer