Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOHAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Johan

Periode

1996 - heden

Genre

alternative, Britpop, pop

Johan

Hoornse band, voortgekomen uit Little Mary Big en Visions Of Johanna. Het kwartet speelt ongecompliceerde, Beatlesque en melancholische gitaarpop-liedjes en gooit met het op het Excelsior-label uitgebrachte titelloze debuut hoge ogen.
Volledige biografie...

Bezetting

Maarten Kooijman   gitaar
Jacco de Greeuw   gitaar, zang
Diets Dijkstra   gitaar
Jeroen Kleijn   drums
Matthijs van Duijvenbode   achtergrondzang, toetsinstrumenten

Overige muzikanten

Remco Krull   gitaar
Diederik Nomden   achtergrondzang, gitaar, piano, toetsinstrumenten
Niels de Wit   achtergrondzang, basgitaar
David Corel   achtergrondzang, basgitaar, toetsinstrumenten
Wim Kwakman   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1993   De Kift
1997   Lucas
1999   Redivider
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Johan

Hoornse band, voortgekomen uit Little Mary Big en Visions Of Johanna. Het kwartet speelt ongecompliceerde, Beatlesque en melancholische gitaarpop-liedjes en gooit met het op het Excelsior-label uitgebrachte titelloze debuut hoge ogen.

1989

Gitarist Remco Krull en zanger/gitarist Jacco de Greeuw spelen al vanaf jeugdige leeftijd samen, onder andere in de schoolband Thank God For Us. In 1989 richt De Greeuw Little Mary Big op. Naast De Greeuw maken zangeres Marieke Groot, bassist RJ van der Woud en drummer Tonino deel uit van de band.

Little Mary Big

1990

Little Mary Big weet door te dringen tot de finale van de Grote Prijs van Nederland, maar wordt tweede achter La Lupa. Kort daarop zorgt een ruzie tussen De Greeuw en Groot voor de opheffing van de band. Ook Van der Woud verdwijnt van het toneel. De Greeuw vraagt jeugdvriend Remco Krull en Ton van Bijsteren toe te treden tot een nieuwe band en zo ontstaat Visions Of Johanna. Groot zingt twee jaar later mee op het eerste album van The Gathering.

The Gathering Visions Of Johanna

1992

De Greeuw is zich meer en meer gaan toeleggen op het schrijven van nummers, maar in eerste instantie weet hij niet meer dan goedkope R.E.M.-varianten te produceren. Bij De Grote Prijs van Nederland komt de band dan ook niet verder dan de halve finales. Visions Of Johanna debuteert op vinyl bij Mind Records met de single Swell.

1994

Wegens muzikale meningsverschillen keert bassist Ton van Bijsteren Visions Of Johanna in mei de rug toe. Zijn plaats wordt ingenomen door Julian de Vos.

1995

Het blijft rommelen in de gelederen. Na opnieuw een bezettingswisseling bestaat de groep nu uit Jacco de Greeuw, Remco Krull en de nieuwelingen Niels de Wit (ex-Vernon Walters) en Wim Kwakman. In deze bezetting maakt de groep een aantal demo's. Eind van het jaar verschijnt de vinylsingle Swing voor Electrolux, het label van Ferry Roseboom en Frans Hagenaars. Overigens zal Julian de Vos, wiens plaats is ingenomen door De Wit, later bij de groep terugkeren als roadmanager.

Vernon Walters

1996

Nadat de naam is ingekort tot Johan duikt de groep vanaf maart met tussenpozen de studio in om nummers op te nemen voor het inmiddels tot Excelsior omgedoopte label van Electrolux-oprichters Roseboom en Hagenaars. Het debuutalbum Johan gaat niet ongemerkt aan de pers voorbij. Voor een deel is dit te danken aan Excelsior, dat met eerdere releases van Daryll-Ann en Caesar inmiddels tot een van de hipste labels van Nederland is uitgegroeid. Maar ook Johans Beatlesque gitaarpop zelf slaat aan. De plaat ontvangt louter lovende kritieken. Als de pers dan de link legt met Johan Cruijff, reageert de band niet zonder zelfspot dat ze spelen zoals hij voetbalde. De Excelsior-groepen Johan, Daryll-Ann, Scram C Baby, Benjamin B. en Caesar spelen vaak samen. De Wit speelt naast Johan ook in The Hungry I.

Benjamin B Caesar Daryll-Ann Scram C Baby The Hungry I

1997

Johan In de eerste helft van het jaar speelt Johan onder meer op Noorderslag en Pinkpop. In de tussentijd heeft Ferry Roseboom voor Johan een licentiedeal met het Amerikaanse label Spin-Art geregeld. De groep maakt in de zomer dan ook een korte tour door de Verenigde Staten waar ondermeer gespeeld wordt tijdens het New Yorkse CMJ-festival.

1998

In februari brengt Universal Records het debuut-album in Scandinavië en Duitsland uit. Op 25 februari staan De Greeuw en De Wit samen met het Metropole Orkest op het podium van Paradiso. In het kader van With A Little Help From My Friends spelen ze voor orkest gearrangeerde versies van de nummers Swing, Porneaux en Life on Mars. Johan reist in maart opnieuw naar Amerika ter ondersteuning van de re-release van het debuutalbum op Sire Records. In het najaar wordt een begin gemaakt met de opnamen van het tweede album. Het opname-schema komt echter in de war als in oktober De Wit de band verlaat, in november gevolgd door Krull. Het werken aan nieuwe liedjes wordt ook bemoeilijkt door de depressies waar De Greeuw last van krijgt. Ondanks geruchten blijft Johan bestaan.

1999

De overgebleven bandleden gaan met bassist/zanger David Corel en gitarist/toetsenist/zanger Diederik Nomden, twee leden van de Amsterdamse groep Redivider, en Diets Dijkstra (ex-Crapjam, gitaar) de studio van Frans Hagenaars in.

Crapjam Redivider

2000

Kwakman vervangt Jeroen Klein in de live-band van Bauer. Johan zit het grootste gedeelte van het jaar in de studio. Op 11 augustus speelt de groep in De Sjor te Roggel. Het is het eerste optreden sinds bijna twee jaar. Daaropvolgend speelt Johan tweemaal in Duitsland waaronder tijdens PopKomm. Naast Diederik en David van Redivider maakt Maarten Kooijman (Dress, gitaar/zang) deel uit van de live-band.

Bauer Dress

2001

In februari en maart doet Johan enkele try-out optredens in Nederland. De nieuwe singel Pergola verschijnt op 26 maart, het is de eerste single van het gelijknamige album dat vanaf 23 april verkrijgbaar is. Het wordt de eerste uitgave van Excelsior in nauwe samenwerking met het label V2. Na een presentatie in de Melkweg op 4 april (waar Dijkstra door David Corel wordt vervangen omdat hij zijn pols heeft gebroken) en enkele try-outs gaat de Pergola-tour van start op het Bevrijdingsfestival te Utrecht. Johan is op Pinkpop de vervanger van de Britse danceformatie Orbital. Enkele weken later speelt de band op Parkpop en eind augustus doet Johan een zeer geslaagd optreden op Lowlands. De Amerikaanse tournee wordt een maand uitgesteld als op 11 september aanslagen worden gepleegd in New York en Washington. Na stemming door luisteraars wordt het nummer Tumble and Fall uitgeroepen tot Song van het Jaar 2001 bij VPRO-radio.

2002

De band ontvangt een Edison in de categorie Beste Groep Nationaal. Op 16 juni ontvangt Johan de Kunst- en Cultuurprijs 2001 van de Gemeente Hoorn uit handen van wethouder R. Tonnaer. De band wordt uitgekozen uit elf nominaties waaronder de plaatselijke operettevereniging en wint omdat volgens de jury Johan 'een belangrijke rol speelt in de promotie van Hoorn op cultureel gebied'. Het feit dat het album Pergola vernoemd is naar een Hoornse straat speelt ook een belangrijke rol in de uiteindelijke keuze. De band ontvangt een bedrag van 2500 Euro een kunstwerk gemaakt door J. Christiaan Heydenrijk.

2003

Kwakman en Nomden spelen mee op Nu, het debuutalbum van de Nederlandstalige singer-songwriter Carmona.

2004

Johan Wim Kwakman en Diederik Nomden verlaten Johan om zich op andere projecten te kunnen concentreren. Eind september speelt de band in Ekko te Utrecht met Jeroen Kleijn op drums.

2006

Johan Het derde album Thx Jhn is weer opgenomen en geproduceerd door Frans Hagenaars. De plaat verschijnt op 22 mei zowel op cd als op vinyl.

2007

Johan In januari staat Johan op Noorderslag. Johan wordt vanaf de lente bijgestaan door toetsenist en zanger Thijs van Duijvenbode die tevens bij Do-The-Undo en The Facials speelt. Door een scooterongeluk van voorman Jacco de Greeuw op het Griekse eiland Samos komen in juni enkele optredens te vervallen. De show op Parkpop op 24 juni gaat wel door. In augustus debuteert Johan onverwacht op De Parade als vervanger van schrijver Kader Abdolah. Bestsellerschrijver en Johan-fan Kluun doet met de optredens mee. Maarten Kooijman levert een bijdrage aan het debuutalbum Four-letter Word van GRAM. De decembermaand staat bij het label Excelsior in het teken van Fine Fine Music, een clubavond in tien popzalen van Nederland met dit jaar een akoestische set van Johan als hoofdact.

Do-The-Undo GRAM

2009

De box 12.5 Years, 3 Albums, 36 Songs bevat de drie albums van Johan in opnieuw gemasterde versie inclusief dvd met daarop zeven videoclips. Na enkele try-outs gaat Johan in het voorjaar uitgebreid op theatertournee waarbij de band speciale arrangementen speelt van oud materiaal aangevuld met songs van het vierde album 4 dat op 4 mei uitkomt. Together Now is de tweede single van het album. De tweede helft van een jaar vol optredens gaat van start in het tweede weekend van juli met een optreden op Dijkpop te Andijk en het openluchttheater van Amsterdamse Vondelpark. Onder de festivals naast Oerol op Terschelling ook de eerste editie van Into The Great Wide, begin september op Vlieland. Het zal de allerlaatste tournee zijn van de band. Na 13 jaar en 4 platen neemt Johan in december afscheid van het pubiek. 'Op een rare manier voelt het goed, om er nu mee op te houden', zegt voorman Jacob de Greeuw in een persbericht. Tijdens hun allerlaatste optreden in een uitverkocht Paradiso krijgt Johan uit handen van Joost Zwagerman een gouden plaat voor het album Pergola (2001).

2012

Kooijman, Dijkstra, Kleijn en Van Duijvenbode spelen mee op het album Gegroefd van Alex Roeka. De eerste drie zijn ook van de partij tijdens de theatertournee die op 5 november van start gaat in De Kleine Komedie te Amsterdam. In dezelfde maand brengt Diederik Nomden onder de naam Royal Parks zijn eerste soloalbum uit.

Alex Roeka Royal Parks

2018

In maart is Johan te zien in het tv-programma De Wereld Draait Door. In april verschijnt het nieuwe album 'Pull Up'. De band noemt het geen reünie, maar een nieuw begin.

Discografie Johan

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Johan

Audio/Video Johan

Video Johan

Tumble and Fall
Tumble and Fall
She's Got a Way With Men
She's Got a Way With Men
Walking Away
Walking Away
Oceans
Oceans
Johan | Tumble & Fall
Johan | Tumble & Fall
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Johan | Tumble & Fall

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer