Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOHANN WILHELM WILMS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Portet Johann Wilhelm Wilms

Periode

30-03-1772 - 19-07-1847

Genre

klassiek

Johann Wilhelm Wilms

De Nederlandse componist Johann Wilhelm Wilms is één van de belangrijkste figuren in het Nederlandse muziekleven van begin negentiende eeuw. Hij is lid van de muziekfaculteit van het Koninklijke Nederlandsch Instituut voor Wetenschappen, Letteren en Schoone Kunsten in Amsterdam, en lid van de Maatschappij tot bevordering der Toonkunst. Daarnaast neemt ...
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1811   Carolus Antonius Fodor
2000   Arthur Schoonderwoerd

Biografie Johann Wilhelm Wilms

De Nederlandse componist Johann Wilhelm Wilms is één van de belangrijkste figuren in het Nederlandse muziekleven van begin negentiende eeuw. Hij is lid van de muziekfaculteit van het Koninklijke Nederlandsch Instituut voor Wetenschappen, Letteren en Schoone Kunsten in Amsterdam, en lid van de Maatschappij tot bevordering der Toonkunst. Daarnaast neemt hij orgelexamens af voor kerkorganisten en is hij actief als jurylid bij compositiewedstrijden. Door koning Willem I wordt Wilms benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Naast zeven symfonieën schrijft Wilms vijf ouvertures, soloconcerten (waaronder vier voor piano), kamermuziek en vocale werken. Deze tijdgenoot van Beethoven en Mendelssohn is ook de componist van het lied Wien Neêrlandsch bloed, het officiële Nederlands volkslied van 1817 tot 1933.

1772 - 1790

Johann Wilhelm Wilms wordt op 30 maart 1772 geboren te Witzhelden in Duitsland. Zijn vader, onderwijzer en organist, geeft hem zijn eerste muzieklessen. Tevens krijgt hij les van zijn oudere broer Peter Johann in het bespelen van de fluit en piano.

1791 - 1795

In 1791 verhuist Wilms naar Amsterdam, waar hij in allerlei salons op de piano improviseert en eigen composities speelt. Als fluitist is hij werkzaam in diverse orkesten, waaronder het orkest van het genootschap Felix Meritis. Daarnaast is hij actief als pianodocent en treedt hij regelmatig op als solist bij pianoconcerten. Hij volgt harmonieleer en compositie bij de componist Georg Casper Hodermann.

1796 - 1804

In 1796 is Wilms een van de oprichters van de vereniging Eruditio Musica. Deze vereniging organiseert concerten van professionele musici waarbij ook Wilms optreedt: als fluitist in het orkest en als pianosolist. Zo introduceert hij enkele pianoconcerten van Beethoven en Mozart aan het Amsterdamse publiek. Ook componeert Wilms diverse werken voor deze vereniging. Daarnaast krijgt hij verschillende compositieopdrachten van welgestelde Amsterdammers. Helaas leveren zijn composities alleen niet genoeg inkomsten op en is hij genoodzaakt te blijven optreden en muzieklessen te geven.

1805

Wilms treedt in december in het huwelijk met Nicoletta Theodora Versteegh, de dochter van een rijke kunstverzamelaar.

1814

Gedurende één jaar is Wilms de Amsterdamse correspondent voor het Duitse muziekvakblad de Allgemeine Musicalische Zeitung.

1815 - 1819

Op tekst van Hendrik Tollens schrijft Wilms het patriottische lied Wien Neêrlandsch bloed. Dit lied over de oorlogen tegen Napoleon wint in 1815 de eerste prijs in een prijsvraag voor een nieuw volkslied, georganiseerd door admiraal in ruste Jan Hendrik van Kinsbergen. Het lied wordt later opgenomen in de liedbundel Kun je nog zingen, zing dan mee. Wilms is ook populair om zijn moderne werk voor blazers Die Schlacht von Waterloo opus 43.

1820

Tijdens een compositiewedstrijd van het Genootschap voor Schoone Kunsten in Gent wint Wilms de eerste prijs met zijn zesde symfonie in d kl.t. opus 58. Deze symfonie heeft als titel 'Sinfonie á grand Orchestre qui á remporté le prix proposé par la Societé Royale des beaux-arts et de literature á Gand'.

1821 - 1822

Tijdens de zomer sterft zijn vrouw Nicoletta, enkele weken na een miskraam. Ook verliest Wilms zijn tweeënhalf jarige dochter en zijn schoonvader in korte tijd na elkaar.

1823 - 1828

Wilms trekt zich terug uit het openbare muzikale leven en wordt organist van de doopsgezinde gemeente Het Lam in Amsterdam. Hij componeert vooral gelegenheidswerken, zoals een jaarlijkse cantate voor de filantropische Maatschappij tot Nut van 't Algemeen.

1829

Wilms is medeoprichter van de Amsterdamse Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst.

1841 - 1844

De composities van Wilms raken uit de belangstelling en hij neemt ontslag als lid van de Amsterdamse Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst.

1845 - 1846

Vanwege de achteruitgang van zijn gezichtsvermogen moet Wilms zich als orgelspeler vaak laten vervangen door één van zijn leerlingen. Hij blijft echter wel componeren, bijna tot aan zijn dood op 75 jarige leeftijd.

1847

Johann Wilhelm Wilms overlijdt op 19 juli te Amsterdam.

2002

De première van de verloren gewaande zevende symfonie van Wilms wordt uitgevoerd in Brussel.

Discografie Johann Wilhelm Wilms

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Johann Wilhelm Wilms

Audio/Video Johann Wilhelm Wilms

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer