Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOHANNES RONTGEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1898 - 1969

Genre

klassiek

Biografie Johannes Röntgen

Johannes Röntgen werd op 30 september 1898 in Amsterdam geboren. Van zijn vader, de musicus Julius Röntgen, kreeg hij al op jonge leeftijd zijn eerste muzieklessen. Zijn moeder, Abrahamine des Amorie van der Hoeven, zelf een begaafd pianiste, gaf hem zijn eerste pianolessen. Op het Amsterdams Conservatorium studeerde hij piano, compositie ...
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1900   Julius Röntgen

Biografie Johannes Röntgen

1898 - 1969

Johannes Röntgen werd op 30 september 1898 in Amsterdam geboren.
Van zijn vader, de musicus Julius Röntgen, kreeg hij al op jonge leeftijd zijn eerste muzieklessen. Zijn moeder, Abrahamine des Amorie van der Hoeven, zelf een begaafd pianiste, gaf hem zijn eerste pianolessen. Op het Amsterdams Conservatorium studeerde hij piano, compositie en instrumentatie bij Johan Wagenaar en slaagde hij na 3 jaar cum laude. In 1921 studeerde hij directie bij Donald Tovey in Edinburgh.

Al sinds 1918 trad hij veelvuldig op als concertpianist en begeleider van beroemde musici zoals Pablo Casals. Na het conservatorium kreeg hij de kans om een jaar lang door Nederlands-Indie te reizen en overal concerten te geven, samen met de zangeres Hovid Kraus-Adama. Van 1922 tot 1924 was hij kapelmeester van de Gemeentelijke Opera in Aussig (toen Duitsland, nu Ústi-nad-Laben in Tsjechië). In 1924 werd hij muziekleraar aan het Baarnsch-Lyceum. Later kreeg hij een aanstelling als koordirigent bij verschillende Toonkunstafdelingen in o.a. Zeist, Alkmaar en Amsterdam. Tevens was hij werkzaam als pianist, pedagoog en componist. Ook begeleidde hij zijn vrouw, de zangeres Julia Fentener van Vlissingen, op diverse tournees in binnen en buitenland. In 1940 trok zich terug uit het openbare muziekleven, omdat hij geen lid wilde worden van de Kulturkammer. Wel werd hij zangleraar op de Cornelis Vrijschool, waar hij met onderwijzer Tom Bouws verschillende zangspelen maakte voor de leerlingen. Samen met zijn broers Edvard (cellist) en Joachim (violist) richtte hij het Röntgen-trio op en organiseerde in de hongerwinter 'illegale' huisconcerten in ruil voor levensmiddelen.
Van 1943 tot 1963 was hij pianodocent aan het Amsterdams Conservatorium. Van 1937 tot en met 1963 was hij ook dirigent van het zangkoor van de Vrije Gemeente. Na zijn pensionering behield hij de artistieke leiding van het Amsterdams Vocaal Kwartet en speelde hij nog veel samen met zijn broers Edvard en Joachim.

Op weg naar Italie kregen Johannes en zijn tweede vrouw Gerda een auto-ongeluk in Namen (Belgie) en zij overleden beiden aan het gevolg van dit verkeersongeval op 28 april 1969.
Johannes Röntgen schreef kamermuziek, liederen en koorwerken. Zijn manuscripten bevinden zich in het archief van het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Johannes Röntgen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer