Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOHANNES VERHULST

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Portret Johannes Verhulst

Periode

19-03-1816 - 17-01-1891

Genre

componist, dirigent, klassiek, viool

Johannes Verhulst

Johannes Verhulst heeft in zijn lange carrière als koor- en orkestdirigent een onmiskenbaar stempel gezet op het Nederlandse muziekleven van de 19de eeuw. Als componist is hij vooral bekend door zijn 'Kinderliederen' op tekst van Jan Pieter Heije en zijn 'Symfonie' (1841).
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, dirigent, viool

Genoemd in de biografie van

1857   Richard Hol
1883   Henri Viotta

Biografie Johannes Verhulst

Johannes Verhulst heeft in zijn lange carrière als koor- en orkestdirigent een onmiskenbaar stempel gezet op het Nederlandse muziekleven van de 19de eeuw. Als componist is hij vooral bekend door zijn 'Kinderliederen' op tekst van Jan Pieter Heije en zijn 'Symfonie' (1841).

1816 - 1836

Johannes (Josephus Hermanus) Verhulst wordt op 19 maart 1816 te Den Haag geboren. Hij studeert orgel en viool aan de Koninklijke Muziekschool. Op 18-jarige leeftijd behaalt hij het vioolexamen en ontvangt een 'Prijs voor bijzondere vlijt'. Hij krijgt een aanstelling bij de Hofkapel in Den Haag. Verhulst wint een compositieprijsvraag van de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst met zijn opus 4 'O Salutaris Hostia' (1835).

1836 - 1842

Felix Mendelssohn-Bartholdy is in Nederland en leert het werk van de jonge Johannes Verhulst kennen. Dankzij deze kennismaking kan Verhulst in 1838 in Leipzig gaan studeren. In Duitsland raakt hij bevriend met Robert Schumann, die enkele lovende artikelen over de composities van Verhulst schrijft in het Neue Zeitschrift für Musik. Deze periode is bepalend voor zijn vorming en verdere carrière als dirigent en als componist.

1842 - 1848

Als dirigent van de Euterpe-concerten in Leipzig kan Verhulst zijn 'Symfonie in e', zijn enige in dit genre, ten doop houden. In hetzelfde jaar keert hij terug naar Den Haag, waar hij directeur wordt van de Hofkapel van koning Willem II. In 1843 voltooit Johannes Verhulst zijn grote 'Mis' voor solisten, koor en orkest die in 1847 voor het eerst volledig wordt uitgevoerd.

1848 - 1864

Verhulst wordt benoemd tot directeur van de afdeling Rotterdam van de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst. De spraakmakende jubileumconcerten van 1854, bij het 25- jarig bestaan van de Maatschappij, zijn vooral aan hem te danken. In deze jaren krijgt Verhulst als dirigent steeds meer zeggenschap over het Nederlandse muziekleven, zijn activiteit als componist raakt op de achtergrond. In 1860 wordt hij dirigent van de Haagse Diligentia-concerten. Vier jaar later wordt hij tevens directeur van de Amsterdamse afdeling van de Maatschappij en krijgt hij de leiding over het orkest van Felix Meritis.

1864 - 1891

Terwijl Verhulst door zijn sleutelposities in het Nederlandse muziekleven zeer veel invloed heeft, begint zijn behoudende en eenzijdige programmakeuze steeds meer kritiek op te roepen. Zo weigert hij om muziek van Hector Berlioz, Franz Liszt of Richard Wagner uit te voeren. In 1886 wordt Verhulst, inmiddels 70 jaar oud, ontslagen in Den Haag, waarna hij besluit om ook in Amsterdam zijn functies neer te leggen. De laatste vijf jaar van zijn leven brengt hij in afzondering door. Johannes Verhulst overlijdt op 17 januari 1891 in Bloemendaal.

Discografie Johannes Verhulst

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Johannes Verhulst

Audio/Video Johannes Verhulst

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer