Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOHN DEAR MOWING CLUB

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

John Dear Mowing Club

Periode

2002 - heden

Genre

alt. country, Americana

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Smutfish

John Dear Mowing Club

John Dear Mowing Club is het vervolg op Smutfish, de Haagse band rondom zanger, gitarist, tekstdichter en beeldend kunstenaar Melle de Boer. Zijn muziek, met zwartgallige teksten en relativerende humor, wordt door recensenten vergeleken met onder andere Green On Red, Lambchop en Johnny Dowd. De band omschrijft het zelf als ...
Volledige biografie...

Bezetting

Melle de Boer   gitaar, tekstschrijver, zang
Rob Lagendijk   contrabas
Sean De Vries   drums

Overige muzikanten

Joost Tazelaar   drums
Bert Fonderie   achtergrondzang, drums
Dick Zuilhof   gitaar

Genoemd in de biografie van

2004   Drippin' Honey
2011   Hallo Venray

Biografie John Dear Mowing Club

John Dear Mowing Club is het vervolg op Smutfish, de Haagse band rondom zanger, gitarist, tekstdichter en beeldend kunstenaar Melle de Boer. Zijn muziek, met zwartgallige teksten en relativerende humor, wordt door recensenten vergeleken met onder andere Green On Red, Lambchop en Johnny Dowd. De band omschrijft het zelf als Country Noir.

1995 - 2003

Melle de Boer (Delft, 1972) groeit op met muziek van Amerikaanse singer-songwriters als Neil Young, Bob Dylan en Leonard Cohen. Hij studeert in 1995 af aan de Willem de Kooning Kunst Academie te Rotterdam. Naast zijn werk als beeldend kunstenaar vormt hij in de nazomer van 2002 samen met gitarist Dick Zuilhof (Ideale Schoonzonen), (contra)bassist Rob Lagendijk en drummer Bert Fonderie (o.a. Tuesday Child, Dopegezinde Gemeente) de band Smutfish. Een van de optredens in 2003 is tijdens Crossing Border wat Smutfish enkele lovende recensies oplevert. In de Brabantse Kempen wordt in het vakantiehuisje van vader De Boer het merendeel opgenomen van het debuutalbum.

Dopegezinde Gemeente Tuesday Child

2004

Begin 2004 verschijnt in eigen beheer het album Lawnmower Mind. De cd krijgt goede recensies, zowel in de muziekpers als in de Volkskrant. Haagse popjournalisten verkiezen het album tot Beste Haagse CD van 2004. Bert Fonderie heeft de band ondertussen verlaten en de groep gaat enige tijd als trio verder met Joost Tazelaar (Drippin' Honey) als tijdelijke drummer. De drumkit wordt vervolgens permanent bemand door Sean de Vries. Smutfish staat voor de tweede maal op Crossing Border. In november komt de iets meer ingetogen EP The Fish That Coudn't Swim uit op het label Plato.nl Records. De Volkskrant is zeer te spreken over de plaat: 'De prettig knauwende voordracht van Melle de Boer en het prachtig ingehouden spel van zijn ervaren bandgenoten maken van liedjes als Tear Factory sinistere juweeltjes, rustend op een bedje van mooi verwoord mannenleed'.

Drippin' Honey

2005

John Dear Mowing Club De band staat in januari op het programma van Noorderslag te Groningen. Onder de optredens dit jaar ook de Haagse Koninginnenach, Roots Of Heaven in Haarlem, het Virusfestival in Eindhoven en het rondreizende festival De Popronde.

2006 - 2007

Het tweede album Through A Slightly Open Door komt uit bij Munich. Vergeleken met het debuut hebben de meeste van de elf tracks een meer langzaam tempo. De onverminderd sombere teksten van De Boer handelen over hulpeloosheid en onbegrip. Met een Kia Besta als bandbus rijdt Smutfish naar Berlijn voor een optreden op 22 september in de Grüner Salon tijdens Popkomm. Melle de Boer doet een soloset tijdens Crossing Border 2006. De band tekent voor een volgende cd bij het Duitse label Hazelwood. In april 2007 doet de band een korte tournee door Nederland als voorprogramma en begeleidingsband van de Amerikaanse singer/songwriter Daniel Johnston. Frank van den Bos (ex-De Kift) speelt mee op toetsen. De optredens verlopen succesvol en de band begeleidt Johnston ook tijdens de eerste set vam diens optreden in Brussel. In juni speelt Smutfish vier keer op Oerol. Tijdens het optreden in café de Vijfpoort wordt de band bijgestaan door trombonist Patrick Votrian (De Kift) en Jan Pier Brands (Meindert Talma) op de grote trom. Het album Cowboygirl verschijnt in november. In september maakt De Boer bekend dat Smutfish de naam verandert in John Dear Mowing Club, vernoemd naar de oprichter van een grasmaaier club. Hij vond de muziek niet meer passen bij Smutfish. “Alsof we eruit gegroeid waren. Het uitkomen van de nieuwe cd was de nu of nooit kans om met de oude naam af te rekenen.”

De Kift Meindert Talma

2008

In maart maakt gitarist Dick Zuilhof zijn vertrek uit de band bekend. Hij kan zich steeds minder vinden in de ingeslagen muzikale en organisatorische weg. De band gaat verder als trio. In augustus reist Melle de Boer met zijn vriendin door de Verenigde Staten en brengt hij in Texas een bezoek aan Daniel Johnston. Samen met Johnston neemt De Boer het liedje Devils op dat in 2009 op 7" verschijnt inclusief een door De Boer vervaardigde zeefdruk. Henk Koorn (Hallo Venray) is medeverantwoordelijk voor de eindmix. In oktober en november begeleidt John Dear Mowing Club Daniel Johnston weer tijdens zijn tournee door Nederland, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, België en Denemarken.

Hallo Venray

2009

John Dear Mowing Club presenteert in het seizoen 2009/2010 Amerikaanse artiesten in het Paard van Troje te Den Haag. De band verzorgt daarbij zelf in verschillende bezettingen het voorprogramma. Voor elk optreden maakt Melle de Boer een gelimiteerde poster/zeefdruk.

2010

Op het persoonlijke album Melleville van Melle de Boer zijn bijdragen te horen van onder anderen Daniel Johnston en Henk Koorn (Hallo Venray). Duizend exemplaren van de cd, die alleen verkrijgbaar is via de site van de band, zijn verpakt in een schetsboekje met songteksten en potloodtekeningen.

Hallo Venray

2011

De Boer gaat eind februari samen met Henk Koorn in een boerderij te Utrecht liedjes schrijven en opnemen. John Dear Mowing Club krijgt een uitnodiging voor een optreden in mei op een popfestival in Peking. Het album Rootnoot, samen met Koorn, wordt onder de naam Henk & Melle op 1 oktober gepresenteerd in het Paard van Troje in Den Haag. Ondanks de thema’s heimwee en vervreemding is het toch tot nu toe de vrolijkste cd die Melle de Boer heeft gemaakt, meldt de muzikant in een persbericht. Henk & Melle treedt op als vierkoppige band met Natasha van Waardenburg op toetsen en bas en Thijs van Teijlingen (Woot) op drums.

Henk & Melle

2012 - 2013

In oktober 2012 bericht de band op de eigen site over opnamen voor een volgend album in de directiekamer van een voormalig nonnenklooster. De band maakt weer gebruik van de oude naam Smutfish. Op 1 maart 2013 vindt in ’t Paard in Den Haag de derde editie plaats van het Mowing Club festival met naast Smutfish optredens van de Amerikaanse singer-songwriter Vanessa Peters, het duo Strand Of Oaks uit Philedelphia en de Canadees Elliott Brood.

Discografie John Dear Mowing Club

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's John Dear Mowing Club

Audio/Video John Dear Mowing Club

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer