Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOHN EWBANK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

John Ewbank (Bron: Wikimedia Commons)

Periode

06-12-1968 - heden

Genre

arrangeur, componist, Gouden Harp, producer, tekstschrijver, toetsinstrumenten

John Ewbank

John Ewbank is een succesvolle songwriter/producer. Hij is verantwoordelijk voor grote hits van onder anderen Marco Borsato, Trijntje Oosterhuis en Gordon.
Volledige biografie...

Instrumenten

arrangeur, componist, producer, tekstschrijver, toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

1992   Robby Valentine
1993   Marco Borsato
1994   Robby Valentine
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie John Ewbank

John Ewbank is een succesvolle songwriter/producer. Hij is verantwoordelijk voor grote hits van onder anderen Marco Borsato, Trijntje Oosterhuis en Gordon.

In bezetting van

Marco Borsato   arrangeur, toetsinstrumenten
Robby Valentine   toetsinstrumenten
Shift   toetsinstrumenten

1968

John Ewbank wordt geboren in 1968 in Eastleigh, Groot-Brittannië. Hij is zoon van een Britse vader en een Nederlandse moeder en verhuist op eenjarige leeftijd naar Nederland.

1990 - 1996

In 1990 werkt Ewbank voor het eerst samen met Marco Borsato, hij schrijft het Engelstalige nummer You voor het debuutalbum van Borsato. Echt succes krijgt de samenwerking tussen de twee met Dromen Zijn Bedrog, de Nederlandstalige tekst van het origineel Italiaanse nummer is geschreven door Ewbank. Het komt op nummer-1 in de Top 40 en betekent de doorbraak voor Borsato. Ook is de songwriter/producer verantwoordelijk voor de hit Kon Ik Maar Even Bij Je Zijn (1991) van Gordon. Ewbank treedt soms zelf op als muzikant. Zo staat hij in 1990 als zanger van de band Shift in de finale van het Nationaal Songfestival en speelt hij tussen 1992 en 1994 in de band van Robby Valentine. In 1996 schrijft hij De Zee, het openingslied van de Amsterdam ArenA, dat wordt gezongen door Trijntje Oosterhuis.

Gordon Marco Borsato Shift Trijntje Oosterhuis

1997 - 2003

In 1997 schrijft Ewbank het duet Wereld Zonder Jou voor Marco Borsato en Trijntje Oosterhuis. Borsato's album De Bestemming, geproduceerd door Ewbank, haalt vier keer platina. De succesvolle combinatie van Borsato en Ewbank wordt bekroond met een Gouden Harp, die zij beiden ontvangen in 1998. In 2003 is Ewbank coproducer van het eerste soloalbum van Trijntje Oosterhuis. Hetzelfde jaar componeert hij Nu Dat Jij Er Bent, ter gelegenheid van de geboorte van kroonprinses Catharina-Amalia.

2007 - 2012

In 2007 maakt Ewbank deel uit van de jury van het televisieprogramma Idols 4, samen met Jerney Kaagman, Eric van Tijn en Gordon. Speciaal voor deze editie schrijft en coproduceert hij Hello World, dat door winnende zangeres Nikki als single wordt uitgebracht. Ewbank werkt mee aan platen van onder anderen Ferry Corsten en VanVelzen (zie Discografie voor uitgebreider overzicht).

Eric Van Tijn Ferry Corsten Jerney Kaagman VanVelzen

2013

Ewbank schrijft mee aan de grote hit 'This Is What It Feels Like' van dj Armin van Buuren. Ter gelegenheid van de inhuldiging van koning Willem-Alexander componeert de producer het Koningslied. Het lied wordt tijdens de inhuldiging uitgevoerd door diverse Nederlandse artiesten in de Ahoy en het is de bedoeling dat op verschillende locaties het lied wordt meegezongen door 'gewone' Nederlanders. Wanneer de video van Het Koningslied wordt gepubliceerd is de kritiek niet van de lucht. Neerlandicus Wim Daniëls wijst op de diverse taalfouten en kromme zinsconstructies, columniste Sylvia Witteman start een petitie tegen het lied. Op internet verschijnen diverse parodieën op het lied en alternatieven voor het Koningslied. Ewbank laat op Facebook weten dat hij vanwege alle commotie het lied wil terugtrekken. Dit zal niet gebeuren, het lied wordt op 30 april uitgevoerd. In november verschijnt opnieuw een succesvol album van Marco Borsato. Op het nummer Samen Voor Altijd is ook Ewbanks dochter Day op piano te horen. Een door haar bedacht thema vormt de basis van het nummer.

Armin van Buuren

2014

De samenwerking met Armin van Buuren resulteert in een nominatie voor een Grammy award.

2015 - 2016

Als vanouds levert Ewbank de songs op het nieuwe album 'Evenwicht' van Marco Borsato. Na ruim tien jaar voorbereiding gaat in april 2016 de musical 'Sky' in première. 'Sky' is ontwikkeld door Ewbank, Borsato en producent Robin de Levita (van de hitmusical 'Soldaat van Oranje'). In de productie die wordt aangekondigd als de allereerste 3D-musical, zijn nieuwe nummers Ewbank te horen maar ook werk dat hij eerder voor Borsato schreef. Omdat de kaartverkoop tegenvalt stopt de musical drie maanden na de première.

Discografie John Ewbank

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's John Ewbank

Audio/Video John Ewbank

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer