Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOHN LAGRAND

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

John Lagrand

Periode

1949 - 2005

Genre

mondharmonica, percussie, sessiemuzikanten, zang

John Lagrand

John Lagrand wordt gezien als een van de beste mondharmonicaspelers die Nederland kent. Hij maakt faam in de blueswereld en speelt onder andere in de Freelance Band, Water en Cuby + Blizzards. Hij staat met verschillende bands en artiesten op het podium en speelt mee op albums van onder andere ...
Volledige biografie...

Instrumenten

mondharmonica, percussie, zang

Genoemd in de biografie van

1980   Flavium
1990   Beau Wassenbergh
2007   Evert Nieuwstede

Biografie John Lagrand

John Lagrand wordt gezien als een van de beste mondharmonicaspelers die Nederland kent. Hij maakt faam in de blueswereld en speelt onder andere in de Freelance Band, Water en Cuby + Blizzards. Hij staat met verschillende bands en artiesten op het podium en speelt mee op albums van onder andere de Golden Earring, Claw Boys Claw, André Hazes en Anouk. Hij overlijdt in 2005 op 56-jarige leeftijd.

In bezetting van

Blues A Livin   mondharmonica
Blues Summit   mondharmonica
Cuby + Blizzards   mondharmonica
Freelance Band   mondharmonica, percussie, zang
Livin' Blues   mondharmonica, percussie
Muskee   percussie
Tony Sherman   mondharmonica
Water   mondharmonica

1949

John Lagrand wordt geboren op 27 maart 1949 in Den Haag.

1966

Een van de eerste professionele bands waar hij in gaat spelen is Indiscrimination, samen met Nicko Christiaansen. Dit bluesduo houdt het niet lang vol, maar Christiaansen komt hij later nog tegen in de band Livin' Blues.

1967 - 1968

Die bluesband wordt in 1967 opgericht door Lagrand, samen met Ted Oberg, (ex-Andy Star & Stripes), Ruud Franssen (ex-Andy Star & Stripes), Djörn Pool en Niek Dijkhuis. De band kent een jaar later al flink wat bandwisselingen. Na de eerste single doet Lagrand met de band korte tournees door Duitsland en Engeland.

Livin' Blues

1969

Lagrand neemt met de groep het debuutalbum Hell's Session op en in het clubcircuit groeit hun populariteit. De band speelt veel in Nederland en ook Duitsland wordt steeds meeraangedaan.

1970 - 1971

Lagrand speelt met Livin' Blues op diverse grote festivals in Duitsland en Zwitserland en is te zien op het eerste Pinkpop festival. Hun tweede plaat luistert naar de naam Wang Dang Doodle en de gelijknamige single wordt een hit. Hoogtepunt voor Lagrand is het Palermo Popfestival waar hij met de groep speelt voor zo'n 30.000 bezoekers.

1972 - 1973

Lagrand speelt mee op het gelijknamige debuutalbum van het Haagse duo Greenfield & Cook. Ondertussen komt de derde plaat uit van Livin' Blues: Bamboozle. De groep heeft succes in Europa en vooral in Polen is de band populair. In Engeland wordt de plaatRocking At The Tweed Mill opgenomen. Het album Ram Jam Josey is de laatste met de kern John, Nicko, Ruud en Ted, de bezetting die over het algemeen beschouwd wordt als de 'eerste formatie'.

Greenfield & Cook

1974 - 1977

Lagrand speelt mee op de single Swinging On A Star waar Spooky & Sue in 1974 een grote hit mee scoren. In hetzelfde jaar wordt bekendgemaakt dat de bandleden stoppen met Livin' Blues. Bandlid Ted Oberg gaat door met een formatie onder de dezelfde naam en John Lagrand gaat spelen in de groep Water. De band brengt twee album uit: The Second Day (1974) en Damburst (1976). In 1977 valt het doek voor de groep.

Spooky & Sue Water

1979

In 1979 verschijnt de plaat No Promises No Debts van de Golden Earring. Lagrand speelt als gastmuzikant mee op het album.

Golden Earring

1980 - 1985

Na Water stort Lagrand zich in het avontuur van de Freelance Band die in 1980 wordt opgericht. In het jaar van oprichting verschijnt het debuutalbum Rough 'n Tough. Vijf jaar later komt de band nog met de opvolger Power House, maar dan wordt het stil rondom de band. Lagrand speelt begin jaren tachtig mee op platen van Polle Eduard, Diesel en Lenny Kuhr.

Diesel Freelance Band Lenny Kuhr Polle Eduard

1986

Livin' Blues wordt nieuw leven in geblazen en John Lagrand is opnieuw van de partij. In het live-circuit blijkt de band weer een graag geziene gast, maar het album Now valt tegen en wordt genegeerd.

1988 - 1989

In 1988 speelt hij mee op het album Hitkillers van Claw Boys Claw. Een jaar later is hij te horen op de platen Dit Is Wat Ik Wil van André Hazes en Hooks van Herman Brood & His Wild Romance.

André Hazes Claw Boys Claw Herman Brood

1990 - 1995

Behalve in Livin' Blues speelt Lagrand ook in de groep Muskee, een van de vele bands rondom de legendarische bluesmuzikant Harry Muskee. Lagrand speelt mee op het album Cut The Luxe uit 1991.

Muskee

1996 - 1997

In 1996 gaat hij spelen in de beroemde bluesband Cuby + Blizzards. Een succesvolletheatertour volgt, maar de band speelt ook in clubs en festivals. De legendarische groep wil niets weten van een revival of reünie, maar schrijft nieuwe nummers. In 1997 verschijnt dan ook het album Travelling With The Blues. De nieuwe generatie muzikanten weten Lagrand ook te vinden. De Haagse zangeres Anouk vraagt hem voor haar album debuutalbum Togehter Alone.

Anouk Cuby + Blizzards

1998

In 1998 doet hij met Livin' Blues nog een éénmalig optreden tijdens de cd-presentatie van de Nicko C. Band.

Nicko C. Band

1999

Op vrijdag 4 juni speelt Cuby + Blizzards in Diligentia in Den Haag, maar John Lagrand is daar niet bij. Hij ligt met een gebroken been in het Westeinde ziekenhuis in Den Haag (tegenover Rinus Gerritsen van de Golden Earring). Aan de samenwerking van Cuby + Blizzards en John Lagrand komt door privé-omstandigheden een einde.

2000 - 2003

In 2000 wordt de supergroep vol bluesveteranen Blues Summit opgericht. Ook Lagrand maakt deel uit van dit gezelschap. De band brengt twee albums uit: Live In The Torpedoloods Hoek Van Holland en Too Many Chiefs. In augustus 2003 stopt Blues Summit. De twee voormalige leden van Livin' Blues, Lagrand en Christiansen, vormen de nieuwe band Blues a Livin'. De band treedt wel op, maar maakt geen platen.

Blues A Livin Blues Summit

2005

John Lagrand John Lagrand overlijdt op 30 juni in het VU Ziekenhuis in Amsterdam. Hij wordt 5 juli gecremeerd in Den Haag. Lagrand sterft aan longemfyseem. Ter nagedachtenis aan de virtuoos organiseren zijn vrienden en collega-muzikanten op zondag 31 juli een concert in de Noviteit in Monster. Deze sociëteit wordt gerund door de stichting Blues Aan Zee. Lagrand wordt bij leven en welzijn al benoemd tot erelid en blijft dat ook na zijn dood.

2007

John Lagrand krijgt een eigen beeld in Museum Rockart in Hoek van Holland. Het beeld wordt op 4 november, tijdens de opening van de expositie Nederpophelden, Pioniers Van De Popmuziek In Nederland 1960-1970, onthuld door Nicko Christiansen en Jolande Goverde (stichting John Lagrand fonds).

Discografie John Lagrand

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's John Lagrand

Audio/Video John Lagrand

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer