Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOHN DE MOL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

John de Mol

Periode

28-12-1931 - 27-09-2013

Genre

amusementsmuziek, Nederlandstalig, zang

John de Mol

John de Mol sr. is in de jaren vijftig en zestig vertolker van het Nederlandstalige lied en bekend als 'de Nederlandse Frank Sinatra'. Daarna is hij werkzaam in de muziekindustrie en achtereenvolgens directeur van Radio Noordzee Nationaal en Conamus. Hij is de vader van mediamagnaat John de Mol (1955) en ...
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1950   Truusje Koopmans
1960   Annie Palmen
1960   De Bibits
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie John de Mol

John de Mol sr. is in de jaren vijftig en zestig vertolker van het Nederlandstalige lied en bekend als 'de Nederlandse Frank Sinatra'. Daarna is hij werkzaam in de muziekindustrie en achtereenvolgens directeur van Radio Noordzee Nationaal en Conamus. Hij is de vader van mediamagnaat John de Mol (1955) en presentatrice/actrice Linda de Mol (1964) en grootvader van acteur/presentator Johnny de Mol (1979).

In bezetting van

Skymasters   zang

1931 - 1957

Johannes Hendrikus de Mol wordt op 28 december 1931 geboren in Den Haag als zoon van een orkestleider. Na het behalen van zijn diploma HBS-A vervult hij zijn militaire dienst bij de marine waarna hij zich op een carrière als zanger stort. Hij treedt veelvuldig met orkest op in Duitsland. Terug in Nederland zingt hij bij de bekende radio-orkesten waaronder de Skymasters en het Metropole Orkest. Hij werkt samen met Karel Prior in het cabaretprogramma Een Klein Kunstje. In 1957 maakt John de Mol zijn debuut op het Nationaal Songfestival.

Metropole Orkest Skymasters

1958

John de Mol John de Mol is al enige tijd actief als zanger (o.a. met de Klavirtuozen) voordat bij het label Artone zijn eerste single Adieu Janet verschijnt. In hetzelfde jaar prijkt zijn portret op de voorkant van het muziekblad Tuney Tunes. De lezers verkiezen hem tot beste Nederlandse vocalist.

1959 - 1966

Hij doet nog twee keer mee aan het Nationaal Songfestival: in 1959 en 1960. In 1959 zingt hij het liedje Een Beetje maar de jury kiest voor de solo-uitvoering van Teddy Scholten. Naast zijn vocale bijdragen doet John de Mol bij de omroep ook ander werk. Zo produceert hij enkele show van Tom Manders voor de televisie. In 1962 richt hij de stichting Conamus op. Op 16 mei 1966 zet hij een punt achter zijn zangcarrière. De Mol gaat werken als platenproducer bij uitgeversmaatschappij Strengholt.

1967 - 1969

Strengholt werkt aan een radiostation dat vergelijkbaar is met de populaire piratenzender Veronica: Radio Noordzee. De Mol wordt directeur van het station.

1970 - 1974

Radio Noordzee begint op 23 januari 1970 met uitzendingen vanaf het zendschip MEBO II, 5 kilometer uit de kust van Noordwijk aan Zee. Vanaf maart 1971 wordt de zender Nederlandstalig met programma's van DJ's Jan van Veen en Joost den Draaijer (Willem van Kooten), beide afkomstig van Radio Veronica. Op 15 mei 1971 wordt de zender opgeschrikt door een bomaanslag, georganiseerd door het concurrerende Veronica. De Nederlandse overheid start met het aanpakken van de zeezenders. Eind augustus 1974 meldt directeur John de Mol via de zender dat het doek definitief gevallen is. De naam Radio Noordzee Nationaal wordt in 1992 weer gebruikt voor een legale, commerciële zender voor het Nederlandse lied.

Jan van Veen Willem van Kooten

1975 - 2006

John de Mol wordt directeur van Conamus, de stichting die zich bezighoudt met de ondersteuning en promotie van Nederlandse muziek. In 1987 richt Conamus de Academie voor Lichte Muziek op waar De Mol ook les geeft. In december 1996 gaat De Mol met pensioen. Hij wordt geridderd vanwege zijn verdiensten voor de Nederlandse lichte muziek. Jerney Kaagman neemt het directeurschap van hem over. John de Mol ontvangt in 1997 een Gouden Harp voor zijn diensten aan de Nederlandse popmuziek. De naam Conamus verandert in maart 2006 in Stichting Buma Cultuur.

Jerney Kaagman

2013

John de Mol sr. overlijdt op 27 september 2013 op 81-jarige leeftijd in zijn woonplaats Laren.

Discografie John de Mol

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's John de Mol

Audio/Video John de Mol

Video John de Mol

NSF 1960: John de Mol - C...
NSF 1960: John de Mol - Carroussel
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
NSF 1960: John de Mol - Carroussel

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer