Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOHNNY BABY

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Johnny Baby

Periode

1986 - heden

Genre

reggae, ska

Online

Officiële website

Johnny Baby

Reggae from the ghetto, noemt Johnny Baby zijn muziek. Zijn speelse stijl kenmerkt zich door roots reggae, ska en indertijd vernieuwende invloeden uit hiphop, dancehall en raggamuffin. Ondanks deze invloeden blijft de muziek van Johnny Baby onmiskenbaar reggae. Een tamelijk unieke verschijning in 1986, want naast Revelation Time en Roots ...
Volledige biografie...

Bezetting

David Haykens   basgitaar
John Burkett   gitaar, zang
Keith Duncan Williams   drums
Daniel Brands   achtergrondzang, toetsinstrumenten
Eric Cheu-choi   achtergrondzang, gitaar

Overige muzikanten

Melvin Stüger   achtergrondzang, drums
Rudolph Zuku Braithwaite   basgitaar
Klaas Boon   gitaar, zang
Margreeth Beins   achtergrondzang
CT Heida   achtergrondzang
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1995   All Star Fresh

Biografie Johnny Baby

Reggae from the ghetto, noemt Johnny Baby zijn muziek. Zijn speelse stijl kenmerkt zich door roots reggae, ska en indertijd vernieuwende invloeden uit hiphop, dancehall en raggamuffin. Ondanks deze invloeden blijft de muziek van Johnny Baby onmiskenbaar reggae. Een tamelijk unieke verschijning in 1986, want naast Revelation Time en Roots Syndicate (en een enkele Doe Maar-track) waagt zich nog niemand aan die stijl in Nederland.

1986 - 1988

Zanger/gitarist/componist John Burkett alias Johnny Baby (geboren in 1960 in het ghetto van Georgetown, de hoofdstad van Brits-Guyana) groeit op met muziek van grootheden als Jimmy Cliff, Max Romeo, Desmond Dekker, Bunny Wailer en Bob Marley. Op zijn twaalfde leert hij gitaar spelen en een jaar later treedt hij al op met verschillende groepen. Uit deze tijd stamt dan ook zijn artiestennaam. In het buurland Suriname maakt Burkett furore in de groep The Radics, waar verder bassist Rudolph Zuku Braithwaite en drummer Keith Williams deel van uitmaken. Gedrieën begeleiden zij ook Mai Tai op een tournee door Zuid Amerika. Als Johnny met een Nederlandse trouwt, maakt hij voorjaar 1986 de oversteek naar Groningen, waar hij met onder meer bassist Jerry Fransman en drummer Willy van der Geld de reggaegroep Johnny Baby & The Liberators opricht. Na wat plaatselijke optredens vindt de groep zijn vorm en besluit in '87 mee te doen aan De Grote Prijs Van Nederland, waar ze op 12 december van dat jaar tweede wordt. Dat levert in 1988 een contract met platenmaatschappij Virgin op. Het plaatdebuut volgt al snel met de single Try A Little Love, die goed ontvangen wordt in de media, maar geen hitpositie weet te bemachtigen.

Mai Tai

1989

Het eerste album I Present Johnny Baby verschijnt, geproduceerd door Johnny zelf in samenwerking met technicus Michiel Hoogenboezem, in die tijd de nummer één engineer van het hoge noorden. De eerste single daarvan, Running Around In Circles, haalt de tipparade. De groep doet diverse radio en tv optredens en verzorgt het voorprogramma van UB40 in Rotterdam Ahoy' en van Paul Simon tijdens zijn Graceland tournee in Het Goffertpark te Nijmegen, waarmee de schare fans van de groep aanzienlijk wordt vergroot. Dat jaar verschijnen nog twee singles van het album (Live In The Ghetto en Take What You Get), maar die behalen geen hit- of tip-positie.

Michiel Hoogenboezem

1990 - 1991

De groep treedt succesvol op tijdens grote muziekfestivals in West Duitsland en Oostenrijk. Ook zijn ze regelmatig te zien in het Nederlandse clubcircuit.

1992

Johnny Baby's tweede album Good Lovin' verschijnt, geproduceerd door Johnny samen met hiphopcoryfee All Star Fresh van King Bee, die zelf dan al twee top 10 hits op zijn naam heeft. De van dat album getrokken single Rock Down behaalt ook geen hitpositie. Good Lovin' sorteert niet het effect dat Virgin voor ogen heeft, waardoor er een verwijdering tussen de twee partijen ontstaat.

All Star Fresh

1994 - 2000

Het derde album van Johnny Baby (titel: Unity) verschijnt daarom in eigen beheer. Maar met dermate weinig resultaat, dat Johnny Baby in de vergetelheid raakt. Daar komt nog bij dat hij het om gezondheidsredenen langzamer aan doet, zodat hij alleen nog incidenteel wat lokale optredens doet.

2001

John Burkett - nog steeds woonachtig te Groningen en nog steeds de naam Johnny Baby hanterend - werkt aan een comeback. Hij richt een nieuwe begeleidingsband op waarmee hij nieuwe nummers instudeert voor zowel live-optredens als studio opnamen. Met die opnamen wil hij diverse labels benaderen.

2003 - 2004

De demo Show Me Love bevat vier traditionele reggaeliedjes en leidt tot het gelijknamige, vierde album dat een jaar later verschijnt. De band rondom Johnny Baby bestaat in deze periode uit David Haykens (bas), Daniel Brands (toetsen, achtergrondzang), Keith Williams (drums) en Eric Cheu-choi (gitaar, achtergrondzang).

Discografie Johnny Baby

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Johnny Baby

Audio/Video Johnny Baby

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer