Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOKE BRUIJS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Joke Bruijs

Periode

14-01-1952 - heden

Genre

cabaret, jazz, zang

Online

Beeld en Geluidwiki
Officiële website

Joke Bruijs

Cabaretière en zangeres, die via radio en televisie uiteindelijk in de musicalwereld belandt.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1970   Eddy Doorenbos
1970   Frans Poptie
1970   Herman Pieter de Boer
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Joke Bruijs

Cabaretière en zangeres, die via radio en televisie uiteindelijk in de musicalwereld belandt.

1965 - 1969

Als meisje van dertien doet Joke Bruijs (Rotterdam, 14 januari 1952) mee aan een talentenjacht. Op haar vijftiende is zij de vaste zangeres bij het VARA-Dansorkest. Ze maakt haar eerste tv-programma onder regie van Nico Knapper.

1970

Bruijs ontmoet Jan Blaaser tijdens een gezamenlijk optreden in de Bredase Koepelgevangenis. Ze gaan samenwerken. Het duo treedt op tijdens verenigingsavonden en personeelsfeesten. De zangeres heeft een klein hitje met Okido. Zij doet mee aan de Nationale Finale van het Eurovisie Songfestival en wordt derde.

Jan Blaaser

1974

Blaaser en Bruijs treden op in Theater Klein Bellevue in Amsterdam.

Jan Blaaser

1975 - 1997

Joke Bruijs treedt regelmatig op in theatervoorstellingen en radio- en tv-programma's. In het seizoen '78 – '79 is zij de leading lady in de Mounties Revue 'Hoe Maller, Hoe Mooier'. Daarna speelt zij twee seizoenen in het kabaretprogramma Lachmenu met Ted de Braak en Mini en Maxi. Ze trouwt met collega-cabaretier Gerard Cox. Ze speelt in revues en in studentencabaretgroep (Voorheen) Don Quischocking (waarbij harde grappen gecombineerd worden met traditioneel muzikaal cabaret). Ook werkt ze samen met Riens Gratama.Don Quishockings Fred Florusse regisseert haar solo-programma's Helpers Weg… eerste ronde! en Gepeperd. Beide theatershows krijgen prachtige kritieken.

Gerard Cox Riens Gratama

1998 - 1999

Bruijs speelt een rol in de musical Blood Brothers. Lente '94 werkt zij mee aan de musical Kaat Mossel. Dan zijn vanaf januari van datzelfde jaar al via de KRO tv de eerste afleveringen van de televisieserie Toen Was Geluk Heel Gewoon uitgezonden. De actrice speelt daarin een hoofdrol naast haar in Ook speelt zemiddels ex-man Gerard Cox. De populariteit van deze serie bij het grote publiek een van de hoofdrollen inblijkt, als de cast in 1999 de Televizier Ring ontvangt. Van deze serie verschijnt tevens een CD.

2000

Joke Bruijs zingt mee in Cole Porter's Songbook, een programma met musicalliedjes geschreven door Cole Porter. Onder de andere artiesten die hier aan meedoen zitten ook Cor Bakker, Pia Douwes en Robert Long.

Cor Bakker Don Quishocking Robert Long

2003

In juni neemt de zangeres haar eerste cd Close To Me op. Ze wordt daarop onder meer begeleid door haar echtgenoot Frits Landesbergen. Voorafgaand aan haar concert in de Doelen op 7 december krijgt Joke Bruijs uit handen van burgemeester Opstelten de Erasmusspeld uitgereikt. De speld wordt uitgereikt aan personen die zich lange tijd op sociaal, cultureel, economisch of sportief gebied verdienstelijk hebben gemaakt voor de Rotterdamse samenleving.

Frits Landesbergen

2006 - 2007

Samen met Erica Yong,Talita Angwarmasse en Laurie Reijs is Joke Bruijs solist tijdens de show The Beatles In Concert van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht.

Erica Yong

2010

On The Road is een album met gipsy jazz, opgenomen onder leiding van vibrafonist Frits Landesbergen en met bijdragen van onder anderen gitaristen Johnny en Mozes Rosenberg.

2012

Tijdens Mosselen aan de Maas ’12, de vakbeurs voor ‘haven, transport, binnenvaart, maritiem en services’ in Rotterdam, wordt Joke Bruijs in september als eerste benoemd tot RotterdamWorldPortWorldCity Ambassador. De titel is bestemd voor de persoon ‘die met inzet, verve en succes Rotterdam immer vanuit het snijvlak stad en haven met trots uitdraagt’. In het rijk geïllustreerde boek Swingend Door Het Leven tekent schrijver Ben Valkhoff het levensverhaal op van Joke Bruijs. De zangeres vertelt onder meer openhartig over haar jeugd, de eerste stappen in de showbusiness, haar tienerjaren en de dood van haar vader. Het boek gaat vergezeld van een cd met een bloemlezing uit het repertoire van Joke Bruijs inclusief een aantal nog niet eerder uitgebrachte opnamen.

Discografie Joke Bruijs

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Joke Bruijs

Audio/Video Joke Bruijs

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer