Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOOP KORZELIUS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Joop Korzelius in de studio

Periode

21-11-1925 - heden

Genre

drums, jazz

Joop Korzelius

Joop Korzelius (Amsterdam, 21 november 1925), slechts een tiental jaren muzikaal actief, is een door collega's zeer gewaardeerde drummer. John Engels: 'Een criminele drummer, groovy, Amerikaans en met een enorme personality.' Vibrafonist Eddy Sanchez: 'Negen van de tien zitten te rammen, maar Joop speelde vreselijk muzikaal en kon goochelen met ...
Volledige biografie...

Instrumenten

drums

Biografie Joop Korzelius

Joop Korzelius (Amsterdam, 21 november 1925), slechts een tiental jaren muzikaal actief, is een door collega's zeer gewaardeerde drummer. John Engels: 'Een criminele drummer, groovy, Amerikaans en met een enorme personality.' Vibrafonist Eddy Sanchez: 'Negen van de tien zitten te rammen, maar Joop speelde vreselijk muzikaal en kon goochelen met zijn sticks.' Han Bennink: 'In die tijd, midden jaren vijftig, speelde hij de sterren van de hemel. Voor mij was hij de allergrootste. [...] Joop was mijn idool.' Korzelius leert klassiek slagwerk, inclusief het werken met pauken, in de bezettingstijd. Zijn leermeester is een ondergedoken Duitse jood, George Scheidel.

In bezetting van

Millers   drums

1945 - 1950

Na een korte periode bij de band van Lou van Rees komt hij in dienst van de Amerikaanse organisatie in Duitsland die voor het amusement van de troepen moet zorgen. Hij speelt in diverse orkesten, onder andere in de jump-band van de Duitse Max Greger, en leert Eddy Sanchez kennen, die in 1950 bij hem komt als Korzelius in Avifauna in Alphen aan den Rijn zijn Flamingo-kwintet opricht.

1950 - 1953

Première van de Flamingo's in Sheherazade in Amsterdam in juni 1950. Ze beleven een paar succesvolle jaren, met engagementen in Nederlandse etablissementen, radio-uitzendingen voor de VARA en een optreden op een festival in Londen. Als blazers functioneren achtereenvolgens Cees Smal (dan nog op altsaxofoon en klarinet), Wiebe Schuurmans, Harry Verbeke en Piet Noordijk. De enige getuigen van hun muziek zijn twee 78-toerenplaten en die bieden slechts een flauwe afspiegeling ervan.

Cees Smal Harry Verbeke Piet Noordijk

1954

Na ontbinding van het kwintet vindt Korzelius los werk bij diverse bands, waaronder het Jerry van Roy Sextet van Jerry van Rooyen.

Jerry van Rooyen

1955 - 1960

Wordt vaste drummer bij de Skymasters, maar moet meerdere malen het veld ruimen vanwege onberekenbaar gedrag als gevolg van zijn drankgebruik. Valt af en toe in bij de Millers en neemt deel aan een paar plaatsessies met Willy Langestraat.

Skymasters

1959

Werkt mee aan de EP van de Rhythme All Stars, waarvan de spelers meedoen op grond van een populariteitsverkiezing onder de lezers van het blad (waarin Korzelius overigens tweede werd, na Cees See).

1963

Na een periode werkloos te zijn geweest wordt hij in oktober door cabaretier Wim Sonneveld gecontracteerd. De samenwerking loopt stroef, waarna Joop weer op straat staat. Gitarist Jan Blok in 1964: 'Joop is een geweldige drummer, maar dat hij met een ontevreden gezicht op het toneel zat, is niet te ontkennen. […] Ik zit ook niet iedere avond te lachen, maar ik kijk wel geïnteresseerd, anders verpest je de sfeer. Joop is een moeilijke jongen, moeilijk voor zichzelf.'

1965

Zijn laatste professionele optreden is voor het Amsterdams Promenade Orkest (APO), een orkest voor beroepsmusici die vanwege een handicap of blessure niet bij de reguliere orkesten terecht kunnen. Het werd gefinancierd door de Werkvoorziening Regio Amsterdam (WRA).

2011

In april zendt NCRV Document 'Toen Was Ik Al Beroemd' uit, een documentaire die Carin Goeijers over hem gemaakt heeft. Korzelius, inmiddels 85, woont sinds de jaren '90 in een daklozenpension van het Leger des Heils in Amsterdam.

Discografie Joop Korzelius

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Joop Korzelius

Audio/Video Joop Korzelius

Video Joop Korzelius

Toen was ik al beroemd op...
Toen was ik al beroemd op Holland Doc 24
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Toen was ik al beroemd op Holland Doc 24

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer