Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOOST BELINFANTE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1946 - heden

Genre

accordeon, achtergrondzang, componist, componisten, country, filmmuziek, folk, gitaar, mondharmonica, Nederlandstalig, percussie, pop, tekstschrijver, trombone, viool, zang

Online

Officiële website

Joost Belinfante

Joost Belinfante is een multi-instrumentalist die zijn carrière start in de folkgroep CCC Inc. Daarna maakt hij deel uit van onder meer de Slumberlandband, Rumbones, Doe Maar, Drie Heren en de begeleidingsband van Fay Lovsky. Belinfante levert vele gastbijdragen op albums en tijdens liveconcerten van andere muzikanten en componeert voor ...
Volledige biografie...

Instrumenten

accordeon, achtergrondzang, componist, gitaar, mondharmonica, percussie, tekstschrijver, trombone, viool, zang

Genoemd in de biografie van

1980   Doe Maar
1980   Joost Nuissl
1983   The Amazing Stroopwafels
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Joost Belinfante

Joost Belinfante is een multi-instrumentalist die zijn carrière start in de folkgroep CCC Inc. Daarna maakt hij deel uit van onder meer de Slumberlandband, Rumbones, Doe Maar, Drie Heren en de begeleidingsband van Fay Lovsky. Belinfante levert vele gastbijdragen op albums en tijdens liveconcerten van andere muzikanten en componeert voor (kinder)theater, dansvoorstellingen en televisie. Een van zijn beroemdste liedjes is Nederwiet.

In bezetting van

Ccc Inc.   gitaar, mondharmonica, viool, zang
De Orde   accordeon, trombone, zang
Doe Maar   mondharmonica, trombone, zang
Drie Heren   trombone, zang
Fay Lovsky   achtergrondzang, trombone
Rumbones   gitaar, mondharmonica, zang
Slumberlandband   gitaar, trombone, zang
The Magnificent Seven   trombone, zang

1951 - 1958

Joost Belinfante (Voorburg, 8 oktober 1946) krijgt vioolles van Hans de Roo, violist bij het Residentieorkest. De muzikant beperkt zich niet tot de viool en bekwaamt zich ook op andere instrumenten: gitaar, basgitaar, contrabas, mondharmonica, fluit, schalmei, trompet, trombone, tuba, accordeon, drums en percussie. Begin jaren zestig raakt Belinfante geïnteresseerd in popmuziek.

1966

Joost Belinfante maakt deel uit van de folkgroep CCC Inc. waarmee hij tot en met 1973 veel succes heeft op onder meer festivals als Jazz-Bilzen, Kralingen en Pinkpop. CCC Inc. brengt enkele albums uit en is enige tijd het huisorkest van Paradiso te Amsterdam.

Ccc Inc.

1967 - 1972

De muzikant speelt in de diverse free-jazz formaties, waaronder de groep van pianist en klarinettist Kees Hazevoet, winnaar van de Wessel Ilckenprijs 1972.

1974 - 1976

Samen met onder meer Ernst Jansz en Frits van Doorninck vormt Belinfante de Slumberlandband, een popgroep die theatrale elementen gebruikt in optredens, aankleding en belichting. Van de band verschijnt in 1975 het eerste en enige album.

Frits van Doorninck Slumberlandband

1977

Joost Belinfante gaat op tournee met de Rumbones, een van de eerste Nederlandse reggaebands.

Rumbones

1978

Na Rumbones treedt Belinfante op met een soloprogramma met liedjes, teksten en acts, te zien op straat, in clubs en theaters en op het Festival Of Fools. Daarnaast levert hij regelmatig composities voor de VPRO-radio.

1979 - 1982

In 1979 vormt Belinfante een duo met Joost Nuissl waarmee hij enkele jaren optreedt in het Nederlandse theatercircuit en ook te zien is in het Concertgebouw te Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Uit de samenwerking komt ook het album Jjoooosstt voort. Vanaf 1980 is Belinfante onafhankelijk medewerker van de immens populaire popgroep Doe Maar. Hij schrijft nummers voor de band (waaronder de klassieker Nederwiet) en staat regelmatig met de band op de bühne, onder meer tijdens Pinkpop. In 1982 brengt Belinfante zijn eerste soloalbum Fante uit, geproduceerd door Henny Vrienten.

Doe Maar Henny Vrienten Joost Nuissl

1983

Samen met Friedrich Hlawatsch (Frits van Doorninck uit de Slumberlandband) en Fred Piek (Fungus) vormt Belinfante de Nederlandstalige muziektheatergroep Drie Heren. Het trio is met eigen werk te zien in theaters, het boekenbal en op televisie (onder meer in 1985 met een interview en de nummers De Afwas en Rubberen Tanden in het NOS-programma Wereldberoemd In Almelo van Henny Vrienten).

Drie Heren Fungus

1986 - 1991

De muzikant levert vocale bijdragen aan de compositie Apocalipsis Cum Figuris van Konrad Boehmer (Berlijn, 1941). Hij zit in de bezetting van het filmmuziekorkest The Magnificent Seven en werkt mee aan de muziekitems in het NOS-kinderprogramma Het Klokhuis.

The Magnificent Seven

1992

Belinfante is betrokken bij de dansvoorstelling Happy Endings van het Onafhankelijk Toneel in het kader van het Holland Festival. Hij componeert muziek voor twee producties van de jeugdtheatergroep Burrp! en bij een campagne van de vereniging Natuurmonumenten voor Het Corversbos.

1993

De muzikant speelt mee met de voorstelling Kaatje Is Verdronken van De Mexicaanse Hond waarmee hij zowel in Nederland en België tourt als in Engeland en Ierland. Hij levert opnieuw een compositie voor Burrp! en schrijft de muziek voor het Filmmuseumprogramma Pathé Around The World dat bestaat uit zes films van samen zestig minuten.

1994

De dansvoorstelling Happy Endings gaat een maand succesvol op tournee door de Verenigde Staten met optredens in New York, Atlanta, Baltimore en Philadelphia. Belinfante reist drie maanden mee langs de grote Nederlandse theaters als onderdeel van de voorstelling Ontvangt U Mij? van Orkater. Als bandlid van La Bande Dessinée van Fay Lovsky speelt hij 37 voorstellingen in Nederland en België.

Fay Lovsky

1995

CCC Inc. gaat weer intensief optreden en geeft tien concerten in onder meer Nighttown, Noorderligt en De Nieuw Pul. Dit jaar schrijft hij muziek voor Burrp! (de voorstellingen Doormidden, Klatergoud en Het Verbond), Natuurmonumenten (bij het project rondom Slot Haamstede), voor de voorstelling Harteklop van de Rotterdamse theatergroep Waterhuis en voor het Filmmuseum (in het kader van 100 jaar film). Tijdens de Nederlandse filmdagen in Utrecht voert Belinfante samen met het Basjo-ensemble en Fay Lovsky muziek uit die Henny Vrienten heeft gecomponeerd bij de Nederlandse filmklassieker Het Geheim Van Delft uit 1917. In het najaar tourt hij weer mee met La Bande Dessinée.

1996

Van La Bande Dessinée verschijnt een album op het label Basta. Hij componeert muziek voor de poppenvoorstelling Knuffel Van Anna van de Leidse poppenspeelster Virga Lipman en levert bijdragen aan de kindervoorstelling de Jozef-trilogie van Het Theater Van Het Oosten onder regie van Leonard Frank. Tijdens het Kennisfestival in de Beurs van Berlage geeft Belinfante twee keer een masterclass neusfluit. In oktober neemt hij voor Basta met producer Gert-Jan Blom dertien liedjes en een instrumentaal nummer op voor zijn cd Als Een Rivier.

Gert-Jan Blom

1997

In het voorjaar gaat La Bande Dessinée op theatertournee met het programma Tadaa! Van Fay Lovsky's groep verschijnt dit jaar ook het album Numbers. Hij componeert weer voor Burrp en poppenspeelster Virga Lipman. In de maanden september tot en met november is hij betrokken bij het Rotterdamse gemeenteproject Het Ondernemerspaleis waarbij vertegenwoordigers van de gemeente en van uitzend- en arbeidsbureaus met een spiegeltent en band door de wijken trekken. In december gaat in het LAKtheater een concertreeks onder de titel Porch Music van start waarmee Belinfante tot en met februari 1998 te zien is met countryliedjes. Ook onder meer Cok van Vuuren en Fay Lovksy zijn bij Porch Music betrokken.

1998

Joost Belinfante begeleidt de kindervoorstelling Sofie En De Lange Wapper van het RO Theater onder regie van Rieks Swarte. Later in het jaar speelt hij met dezelfde theatergroep mee in de familievoorstelling Hondje. In de maanden april en mei neemt hij deel aan de Nederlied Connectie, een festival dat langs tien Nederlandse schouwburgen trekt. Porch Music maakt onderdeel uit van De Parade te Rotterdam en is te zien in het openluchttheater Bloemendaal. Voor de Kunstbende componeert Belinfante het lied Onrecht en in opdracht van het CPNB voor de Kinderboekenweek het liedje De Leeuw op de tekst van De Schoolmeester.

1999

De multi-instrumentalist speelt mee op het album Something Within' van de Belgische zangeres Vera Coomans (1949). Op 15 september staat hij met Cabaret Caroussel in de Kleine Komedie.

2000

In mei wordt de familievoorstelling Hondje uitgevoerd in het New Victory Theatre op Broadway.

2001

Van CCC Inc. verschijnt het aan overleden bandlid Jan Kloos opgedragen album Jan. De folkband speelt op de festivals Elastiek in Hilvarenbeek en Folkwoods in Eindhoven. Voor de voorstelling Mijn Moeder Is Van Water van theatermaakster Virga Lipman componeert hij muziek. Belinfante's muziek is ook te horen in de VPRO-documentaire Zonder Rabbinaal Toezicht van Nettie Rosenfeld. Hij treedt samen met accordeonist Jeroen Gulikers op bij de opening van de fototentoonstelling Jongens Van Jan De Witt met Joodse versies van liedjes uit de bundel Kun Je Nog Zingen Zing Dan Mee. Belinfante componeert de muziek voor de kindervoorstelling Theetijd van Maatje 90 en speelt ook mee tijdens de uitvoeringen. Tijdens Oerol maakt hij samen met Arthur Ebeling deel uit van de Droomooms, een trio van Frits van Doorninck.

Arthur Ebeling

2002

Belinfante brengt in eigen beheer het album Nix uit. Hij speelt mee tijdens een van de optredens van het duo An & Jan (Marjolein Meijers en Jan Rot).

Jan Rot

2003

2003 staat in het teken van ANTILAWAAI dat onder meer bestaat uit een radioprogramma van 45 minuten in samenwerking met radiomaker Marten Minkema en tien cd's van elk een uur als elektronisch geluidsmasker tegen omgevingslawaai. Belinfante zit in het orkest tijdens het jubileumconcert 25 Jaar Klokhuis en levert ook enige liedjes aan dit kinderprogramma. Hij werkt aan het album 33 Fiddletunes en doet met enige liedjes van dat album eenmalig mee aan het VPRO-programma Music Hall.

2004

Joost Belinfante werkt aan het Klokhuis mee als muzikant en acteur. Hij treedt op bij het jubileumconcert 25 Jaar Amazing Stroopwafels in het bibliotheektheater te Rotterdam, als sessiemuzikant op viool in een documentaire over zangeres Frédérique Spigt en voor Daniël Lohues voor een campagne van Veilig Verkeer Nederland. Hij zit ook in de begeleidingsband tijdens optredens van Ernst Jansz en An & Jan. Met CCC Inc. gaat hij op tournee door Indonesië. Voor de voorstelling Toet van Virga Lipman componeert en speelt hij de muziek.

Daniël Lohues Ernst Jansz Frédérique Spigt The Amazing Stroopwafels

2005

Tijdens de Biënnale van het Filmmuseum zit de muzikant in het gelegenheidsorkest van Fay Lovsky en begeleidt hij de zwijgende Franse avonturenfilm Le Mystère De La Tour Eiffel van Julien Duvivier uit 1927. De muziek verschijnt een jaar later ook op de dvd-uitgave van de film. Het Lelijke Jonge Eendje van Virga Lipman, met composities en begeleiding van Belinfante, wordt gespeeld door vier actrices met poppen. De tournee van deze kindervoorstelling eindigt met kerst in de Krakeling te Amsterdam.

2006

Onder de vele optredens dit jaar zijn twee concerten in het kader van het veertigjarige jubileum van Elly & Rikkert, een concert tijdens het 25jarig jubileum van Woody and The Sideman in Paradiso en concerten tijdens De Parade in Den Bosch. CCC Inc. gaat opnieuw naar Indonesië voor een reeks concerten.

Elly & Rikkert

2007

Belinfante componeert muziek bij de voorstelling Voorbijgangers van Theater Maatwerk, een toneelgezelschap dat bestaat uit acteurs met een verstandelijke handicap. Hij maakt deel uit van het vijfmansorkest van Fay Lovksy tijdens de Biënnale van het Filmmuseum. Het gezelschap opent de Biënnale als begeleidingsband bij de zwijgende filmkomedie The Floor Below van Clarence G. Badger uit 1918. Tijdens De Parade in Rotterdam speelt Belinfante countryliedjes met Ocobar en JW Roy.

JW Roy Ocobar

2009

Joost Belinfante speelt in de periode maart t/m april in de begeleidingsband tijdens de voorstellingen van Blackface van Orkater.

Orkater

Discografie Joost Belinfante

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Joost Belinfante

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer