Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOOST BUIS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Joost Buis

Periode

31-12-1966 - heden

Genre

impro, lapsteel, pedalsteel, trombone, trompet

Online

Officiële website

Joost Buis

Joost Buis (Badhoevedorp, 31 december 1966) volgt in Apeldoorn workshops bij onder anderen Sean Bergin en Peter Bennink. Hij komt eind jaren tachtig naar Amsterdam, waar bandleiders als Vera Vingerhoeds en Corrie van Binsbergen zijn talent onderkennen. Talrijke ensembles maken daarna gebruik van zijn diensten, zoals Palinckx, Bik Bent Braam, ...
Volledige biografie...

Instrumenten

lapsteel, pedalsteel, trombone, trompet

Genoemd in de biografie van

1986   Wilbert De Joode
1993   Alan Purves
1994   Frans Vermeerssen
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Joost Buis

Joost Buis (Badhoevedorp, 31 december 1966) volgt in Apeldoorn workshops bij onder anderen Sean Bergin en Peter Bennink. Hij komt eind jaren tachtig naar Amsterdam, waar bandleiders als Vera Vingerhoeds en Corrie van Binsbergen zijn talent onderkennen. Talrijke ensembles maken daarna gebruik van zijn diensten, zoals Palinckx, Bik Bent Braam, Sean Bergins MOB, Bite the Gnatze en Drummers Double Bill. In 1995 richt Buis zijn eigen groep op, de Astronotes, aanvankelijk om muziek van Sun Ra te vertolken. Gaandeweg wordt het tentet steeds meer een vehikel voor Buis als componist. Wegens zijn kwaliteiten op dat gebied geeft het North Sea Jazz Festival hem in 2006 een compositieopdracht. Daarna begint Joost Buis de kleinere groepen Sliphorn, Doubles en Snap, Crackle & Pop. Naast de trombone wordt de lapsteel-guitar in de loop van de jaren negentig zijn tweede instrument.

In bezetting van

Bite The Gnatze   lapsteel, trombone
Emma Peel   lapsteel, trombone
Gravitones   lapsteel, trombone
Krang   pedalsteel, trompet
Morzelpronk   lapsteel, trombone
Orkater Millennium Orkest   trombone
Palinckx   trombone
Spinifex   trombone

1985 - 1988

Nadat Joost Buis in zijn woonplaats Apeldoorn workshops heeft gevolgd bij Sean Bergin, Peter Bennink, Martin van Duynhoven, J.C. Tans en Floris Nico Bunink, wordt hij ontdekt door saxofoniste Vera Vingerhoeds. Ze neemt hem als trombonist op in haar nieuwe kwartet. Met deze groep maakt hij in 1988 zijn plaatdebuut: de LP Next. Ook is hij te horen in een latere band van Vingerhoeds, de Lazybones. Gitariste Corrie van Binsbergen vraagt Buis voor haar groep Corrie en de Brokken. Hij speelt mee op haar eerste CD Alles Beweegt. Het is het begin van een langdurige samenwerking met de gitariste, die in vele andere groepen een vervolg zal krijgen, zoals de projecten met de schrijvers Kees van Kooten, Remco Campert en Toon Tellegen. In 1988 speelt de trombonist een half jaar als invaller in het Willem Breuker Kollektief en gaat hij met de band op tournee door de VS.

Corrie van Binsbergen Vera Vingerhoeds Willem Breuker

1989

In het nieuwe Palinckxquartet van de gebroeders Jacques en Bert Palinckx is Buis naast drummer Wim Janssen de vierde man. Hij blijft een vaste waarde in de volgende bezettingen, waaronder de kwintetversie met toetsenist Cor Fuhler en drummer Jim Meneses, tot de broers in 1997 het roer geheel omgooien.

Palinckx

1990

Saxofonist Bo van de Graaf neemt Buis op in zijn groep I Compani. Deze editie van het ensemble is te horen op de CD Luna Triste en speelt de muziek bij het Kerstcircus in de Utrechtse Stadsschouwburg.

I Compani

1991

Saxofonist Sean Bergin vraagt Joost Buis voor zijn band MOB, maar een vaste plek verwerft hij niet. Hij maakt wel twee CD's met de groep, Live At The Bimhuis (1992) en MOB Mobiel (2002). De artistiek leider van het Bimhuis Huub van Riel nodigt Buis uit voor de tweede internationale October Meeting, waar hij onder meer meewerkt aan de uitvoering van een compositie van de Amerikaanse slagwerker Gerry Hemingway.

Sean Bergin

1992

Naast Wolter Wierbos is Joost Buis de tweede trombonist in het project Howdy van Bik Bent Braam, het grote ensemble van pianist-componist Michiel Braam. In 2002 neemt hij de plaats van Wierbos in tijdens het project Boes Bonsai. Van beide projecten verschijnt een CD-opname.

Michiel Braam

1994

Ter gelegenheid van het Holland Festival voert pianist-componist Guus Janssen zijn opera Noach op. In de orkestbak van de Amsterdamse Stadsschouwburg vormt Joost Buis met hoornist Vincent Chancey en trompettist Herb Robertson de kopersectie.

Guus Janssen

1995

Als uitvloeisel van een serie op het Amsterdamse podium PH 31, waar Joost Buis met een groep muzikanten composities van de Amerikaanse bandleider-componist Sun Ra speelt, begint hij zijn eigen groep, Joost Buis and His Famous Astronotes, later afgekort tot Astronotes. Een speciale versie van het orkest, de Jet Set Astronotes, met onder anderen de Amerikanen Ken Vandermark (rieten), Jeb Bishop (trombone) en Art Hoyle (trompet, ex-lid van Sun Ra's Arkestra), treedt op tijdens het Empty Bottle Festival in Chicago. In 2004 maakt het reguliere ensemble zijn plaatdebuut voor DATA Records, en in 2005 voeren Buis en zijn Astronotes het programma Zoomin' uit op het SJU Festival in Utrecht.

1996

Componist-altviolist Maurice Horsthuis vraagt Buis voor zijn grote orkest Amsterdam Drama, waarmee hij zijn theatermuziek in concertante vorm uitvoert. Slagwerker Arend Niks, die Buis kent uit de groepen van Corrie van Binsbergen, heeft een plaats voor hem ingeruimd in het Niks Project.

Arend Niks Maurice Horsthuis

1998

De Schotse gebroeders Bancroft (drummer en bodhran-speler Tom en saxofonist Phil) en concertina-virtuoos Simon Thoumire gaan aan de slag met een aantal Nederlandse improvisatoren: saxofonist Jorrit Dijkstra, gitarist Paul Pallesen en Joost Buis. Onder de naam Drones in the Bones geven ze een serie concerten in Nederland en treden ze in 1999 op tijdens het North Sea Jazz Festival. Pallesen vraagt Buis ook voor zijn nieuwe groep Bite the Gnatze, waarmee hij improvisatiemuziek maakt met sterke wortels in de volksmuziek. Naast trombone speelt Buis in dit ensemble ook lapsteel-guitar.

Bite The Gnatze

2001

Ter gelegenheid van het Holland Festival breidt impro-punkband The Ex de basisbezetting uit tot een groot orkest. Joost Buis is een van de blazers en hij blijft een graag geziene gast bij andere projecten van The Ex. Zo is Buis te horen op de CD Moa Anbessa, met verder onder anderen de Ethiopische saxofonist Getachew Mekuria.

The Ex

2003

Drummers Double Bill is een initiatief van de slagwerkers Arend Niks en Rob Verdurmen. In de blazerssectie van de band zit Joost Buis naast de saxofonisten Alex Coke en Rutger van Otterloo en trompettist Jan van Duikeren.

Rob Verdurmen

2005

Als het Ab Baars Trio een Ellington-project uitvoert, vraagt de rietblazer Joost Buis als gast. Een jaar later verschijnt de CD Kinda Dukish.

Ab Baars

2006

Het North Sea Jazz Festival geeft Joost Buis een compositieopdracht. Het project Forms Of Cloud wordt uitgevoerd door een tentet bestaande uit Ab Baars en David Kweksilber (klarinet), Jan Willem van der Ham en Alban Wesly (fagot), Felicity Provan (cornet), Angelo Verploegen (trompet), Hilary Jeffery en Joost Buis (trombone), Meinrad Kneer (contrabas) en Alan Purves (drums). In het kwartet Sliphorn presenteert Buis portretten van zijn favoriete trombonisten uit het Swingtijdperk. Hij wordt daarbij gesteund door Paul Pallesen, Ernst Glerum en Han Bennink.

2007

Joost Buis De artistieke leiders van het Karnatic Lab, trompettist Gijs Levelt en fluitist Ned McGowan, beginnen een nonet onder de naam Spinifex Orchestra. Joost Buis is lid van de vijfkoppige blazerssectie. In 2008 verschijnt de debuut-CD Triodia. Met Wilbert de Joode en Alan Purves formeert Buis het trio Snap, Crackle & Pop.

Alan Purves Wilbert De Joode

2009

Op verzoek van de organisatie TryTone stelt Joost Buis een festival samen in het Bimhuis, waar zijn nieuwe improvisatiekwartet Doubles in première gaat. Daarin spelen violiste Maartje ten Hoorn, contrabassiste Rozemarie Heggen en drummer Will Guthrie.

2011

Joost Buis maakt deel uit van Emma Peel, de heropgerichte rockgroep van gitarist Klaas ten Holt. Op 10 juli doet de band een eerste try-out in muziekcentrum MuzyQ in Amsterdam-Oost. De trombonist maakt deel uit van Bite The Gnatze, de groep rondom gitarist en banjospeler Paul Pallesen. De belangrijkste ingrediënten in het geluid van Bite The Gnatze zijn jazz, Europese en Brits/Amerikaanse volksmuziek, rock, hedendaags gecomponeerde muziek en instant composing. De groep brengt in 2011 het vierde album Peeling Off Slowly uit op het label Trytone.

Emma Peel

2012

Joost Buis treedt in januari met Spinifex op in India. De formatie bezoekt onder meer het culturele instituut Alliance Francaise de Bangalore voor een optreden met veena-speelster Dr. Suma Sudhindra. Tijdens die gelegenheid wordt ook Joost Buis’ compositie Papadummin uitgevoerd. In maart staat de muzikant met de eclectische gelegenheidsformatie The NOO Ones op een aflevering van Music World Series in Leiden. De groep bestaat verder uit onder anderen Satyakam Mohkamsing (viool), Simon Thoumire (concertina) en Andro Biswane (gitaar). De trombonist is onderdeel van All Ellington, een tentet dat is opgericht door kornettist Eric Boeren en bestaat uit Amsterdamse improvisatoren die elkaar regelmatig ontmoeten in Zaal 100 in Amsterdam. De formatie speelt standards en minder bekend werk van Duke Ellington. Buis is als gastmuzikant te horen op het album Y'Anbessaw Tezeta dat de bejaarde Ethiopische saxofonist Getatchew Mekuria heeft opgenomen met de Amsterdamse band The Ex.

2014

Joost Buis en saxofonist André Goudbeek zijn de initiatiefnemers van Sun Eleven. Dit internationale septet vertolkt futuristische jazzcomposities van de markante Amerikaanse bandleider Sun Ra en zijn Arkestra. Het is niet de eerste keer dat Buis zich ontfermt over het repertoire van Sun Ra; hij deed dit eerder met zijn ensemble Astronotes. Vanaf eind 2014 zit hij in de bezetting van Vanbinsbergen Playstation, het nieuwe instrumentale ensemble van gitariste Corrie van Binsbergen. Werk van Duke dient als uitgangspunt voor TONK, het programma waar het duo Joost Buis en Ab Baars (tenorsaxofoon, klarinet, shakuhachi) mee optreedt.

2015

Spinifex bestaat in 2015 tien jaar. Om dat te vieren gaat met de groep met twaalf muzikanten op tournee onder de naam spinifeX maXimus. De jubileumbox Spinifex 2005-2015 bevat naast de albums Triodia (2008), Hipsters Gone Ballistic (2013) en Veiled (2015) ook het nieuwe album Maximus waarop het kwintet is uitgebreid met zeven internationale gastmuzikanten: trompettist Bart Maris, drummer Onno Govaert, de saxofonisten Edoardo Marraffa en Josh Sinton, de trombonisten Matthias Muche en Jeb Bishop plus tubaspeler Pascal Rousseau. Trompettist Piotr Damasiewicz neemt de plaats in van Gijs Levelt. De vijfde cd in de box bevat liveopnames van Spinifex Bollycore, Spinifex Indian Spin [FX] en Spinifex Tuba Band (& The Bliss). Joost Buis is samen met tenorsaxofonist Mete Erker speciale gast tijdens optredens van het trio Dimami dat bestaat uit altsaxofonist Miguel Boelens, contrabassist Dion Nijland en drummer Makki van Engelen.

2016

Joost Buis gaat met verteller Toon Tellegen & Het Wisselend Toonkwintet op tournee met het licht filosofische literaire familieconcert Het Geluk Van De Sprinkhaan. Op 9 april speelt hij als onderdeel van de David Kweksilber Big Band op het eerste Nederlandse Klarinetfestival in het Bimhuis. DKBB voert op het festival onder andere werk van Buis uit.

Discografie Joost Buis

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Joost Buis

Audio/Video Joost Buis

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer