Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOOST LIJBAART

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

25-09-1967 - heden

Genre

drums

Online

Officiële website

Joost Lijbaart

Joost Lijbaart (Amsterdam, 25 september 1967) geldt als een van de veelzijdigste en creatiefste drummers van zijn generatie. Hij maakt naam in het Yuri Honing Trio en het Michiel Borstlap Sextet, en doorloopt daarna ook bijna alle andere groepen die Honing op poten zet, zoals Whitehouse, Wired Paradise en het ...
Volledige biografie...

Instrumenten

drums

Genoemd in de biografie van

1990   Yuri Honing
2005   Wolfert Brederode

Biografie Joost Lijbaart

Joost Lijbaart (Amsterdam, 25 september 1967) geldt als een van de veelzijdigste en creatiefste drummers van zijn generatie. Hij maakt naam in het Yuri Honing Trio en het Michiel Borstlap Sextet, en doorloopt daarna ook bijna alle andere groepen die Honing op poten zet, zoals Whitehouse, Wired Paradise en het Acoustic Quartet. Met al deze ensembles gaat Lijbaart geregeld op tournee, in Europa maar ook ver daarbuiten. Hij werpt zich daarbij graag op als organisator en planner. In 2003 acht Lijbaart de tijd rijp voor een eigen kwartet, de Group of Friends. Daarnaast heeft hij een duo met pianist Wolfert Brederode en speelt hij in de groep Agog.

In bezetting van

Agog  
Windkracht 7   drums

1967 - 1988

Hoewel zijn vader Piet Lijbaart (drummer en een van de beste vrienden van jazzexpert Michiel de Ruyter) overlijdt als Joost Lijbaart nog maar twee is, treedt hij toch in diens voetsporen en wordt hij jazzdrummer. Hij gaat naar de muziekschool in Hilversum om klassiek slagwerkles te nemen en na zijn middelbare school schrijft hij zich in 1986 in op het Hilversums Conservatorium. Nog tijdens zijn studie reist hij naar Senegal, waar hij les krijgt van de meesterdrummers DuDu en Ali Un D'Aya Rose.

1989 - 1992

Joost Lijbaart wordt de drummer in het trio van saxofonist Yuri Honing, die hij van het conservatorium kent. De bassist is Tony Overwater. Het ontbreken van een akkoordinstrument geeft het drietal een grote harmonische vrijheid. Het houdt de muziek fris, waardoor de band twintig jaar later nog steeds bestaat. Het trio neemt de CD A Matter Of Conviction op, die in 1992 als onderdeel van de 5 CD-box Art In Jazz verschijnt.

Tony Overwater Yuri Honing

1993 - 1994

Als drummer in het trio van de Belgische bassist Nicholas Thys wint Lijbaart de hoofdprijs in het Europ' Jazz Contest in het Belgische Hoeilaart. Tevens wordt hij gelauwerd als beste drummer van het concours.

1995

Met gitarist Frank Wingold en basgitarist Boudewijn Lucas vormt Lijbaart het trio Agog. De band balanceert tussen rock en jazz, zonder dat de muziek te kwalificeren valt als jazzrock. Het debuutalbum van de band, Eat Time, verschijnt op het Duitse label Jazzhaus Musik. In 2001 is Mark Haanstra de opvolger van Boudewijn Lucas, en in deze bezetting wint de band in 2002 de Dutch Jazz Competition. Lijbaart gaat tevens met de solistenprijs strijken - een grote eer, gezien het feit dat Elvin Jones in de jury zit.

1996

Met Star Tracks maakt het Yuri Honing Trio een opmerkelijke CD, doordat de groep het repertoire gedeeltelijk ontleent aan de eigentijdse popmuziek. Zo staan er stukken van Abba en The Police op. De band vindt het heel gewoon om eigentijdse popmuziek te gebruiken, aangezien jazzmusici van eerdere generaties dat net zo goed deden. In 1999 volgt de CD Sequel, met onder meer werk van Björk en Blondie. Joost Lijbaart speelt in deze periode ook veel met pianist Michiel Borstlap. In trio-bezetting met bassist Anton Drukker maken ze de CD Residence. In het Michiel Borstlap Sextet is Lijbaart de opvolger van Arnoud Gerritse. De groep, die met de saxofonisten Benjamin Herman en Yuri Honing en trompettist Eric Vloeimans achteraf gezien een ware all star-bezetting kent, neemt een dubbele live-CD op. Een tournee door China in 1998 wordt door filmer Jop Pannekoek vastgelegd in een documentaire.

Anton Drukker Michiel Borstlap

1997 - 2000

Uit hun jeugd hebben Yuri Honing, Michiel Borstlap en Joost Lijbaart een voorliefde overgehouden voor de jazzrock uit de vroege jaren zeventig. Om deze muziek naar de jaren negentig te tillen, vormen ze de groep Whitehouse. De gelijknamige CD verschijnt op het label Via Jazz.

2001

Een tournee door het Midden-Oosten van het Yuri Honing Trio levert contacten op met Arabische muzikanten, zoals de Iraakse djose-speler Basem Havar, zijn landgenoot Latif al Obaidi (die ud en percussie speelt), en de Libanese zangeres Rima Khcheich. Onder de naam Orient Express wordt een Nederlandse tournee ondernomen, die resulteert in de gelijknamige CD. De leden van het trio, aangevuld met gitarist Maarten van der Grinten, gaan vanaf 2006 deel uitmaken van de vaste groep van Rima Khcheich. In 2008 verschijnt de eerste CD van de groep: Falak.

Maarten van der Grinten Rima Khcheich

2002 - 2004

Joost Lijbaart wil een eigen groep vormen en daarvoor nodigt hij naast zijn vaste muzikale partner Yuri Honing ook Benjamin Herman uit om de melodielijnen te gaan verzorgen. Met de Noorse bassist Mats Eilertsen maakt de Group of Friends indruk op het North Sea Jazz Festival, waar het kwartet een DVD opneemt, die in 2005 verschijnt. De meeste stukken voor de Group of Friends worden door Lijbaart zelf geschreven, aangevuld met enkele composities van favoriete jazzhelden zoals Wayne Shorter en Tony Williams.

Benjamin Herman

2005 - 2008

Joost Lijbaart en pianist Wolfert Brederode vormen een duo, dat na een aantal concerten de muziek gaat maken bij de dansvoorstelling In/Tolerance van de jonge choreografe Lonneke van Leth. Ook maken ze muziek voor het luisterboek Schaduwkind van P.F. Thomése. In 2006 brengen ze hun eerste CD uit, onder de titel One. Yuri Honing begint in 2005 een nieuwe elektrische groep, Wired Paradise. Joost Lijbaart is hierin opnieuw de drummer, naast Tony Overwater op basgitaar en de Duitse gitarist Frank Möbus. Na enkele bezettingswijzigingen consolideert de groep in 2007 met Stef van Es als tweede gitarist en Mark Haanstra als vervanger van Tony Overwater.

Tony Overwater

2009

Voor het eerst formeert Yuri Honing een akoestische groep met een akkoordinstrument. In dit Acoustic Quartet is Wolfert Brederode de pianist, Frans van der Hoeven de bassist en Joost Lijbaart opnieuw de drummer.

2013

De drummer maakt deel uit van Windkracht 7. Dit septet, opgericht door saxofonist Floris van der Vlugt, speelt toegankelijke, filmische jazz, waarbij het contrast opvalt tussen de warme klank van de vier blazers en een wat rauwere ritmesectie.

Windkracht 7

Discografie Joost Lijbaart

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Joost Lijbaart

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer