Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JORIS LINSSEN & CARAMBA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Joris Linssen & Caramba in 2010

Periode

1999 - heden

Genre

mariachi, Nederlandstalig

Online

Officiële website

Joris Linssen & Caramba

Joris Linssen & Caramba vertolken Mexicaanse muziek met Nederlandse teksten. Tijdens de theaterconcerten combineert de groep muziek met persoonlijke verhalen van Linssen. De zanger is ook bekend als presentator van de televisieprogramma's Taxi, Brok In De Keel, Hello Goodbye, Joris Pakket Service en Showroom.
Volledige biografie...

Bezetting

Erik van Loo   contrabas, zang
Marcel van der Schot   accordeon, zang
Kees van den Hoogen   gitaar, zang
Joris Linssen   tekstschrijver, zang

Overige muzikanten

Jeroen Groenendijk   contrabas, zang

Genoemd in de biografie van

2006   4 Wheel Drive

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

13-1-22, Theater de Hofnar, Valkenswaard
14-1-22, Schouwburg Het Park, Hoorn
15-1-22, van Beresteyn, Veendam
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Joris Linssen & Caramba

Joris Linssen & Caramba vertolken Mexicaanse muziek met Nederlandse teksten. Tijdens de theaterconcerten combineert de groep muziek met persoonlijke verhalen van Linssen. De zanger is ook bekend als presentator van de televisieprogramma's Taxi, Brok In De Keel, Hello Goodbye, Joris Pakket Service en Showroom.

1977 - 1990

Joris Linssen (Nijmegen, 28 januari 1966) zingt in het koor van zijn Eindhovense basisschool De Bergen en levert daarmee in 1977 bijdragen aan elpees van George Baker en Danny Mirror. Op zijn zestiende is hij zanger in Der Schnatt. Het is eerste optreden van deze punkband is eind 1982 in Parsifal te Valkenswaard. Na de punkband Duty = Ignorance, met onder meer Peter van Elderen van Peter Pan Speedrock, verhuist Linssen in 1985 voor zijn studie Geschiedenis naar Utrecht, waar hij zanger wordt van gitaarband The Vendettas (1986-1993). Daarmee treedt hij op in zalen als Paradiso, Melkweg, Vredenburg en Tivoli.

Peter Pan Speedrock

1991 - 1999

Voor zijn Latijns-Amerika studies bezoekt Linssen vier maanden Mexico. Op het Plaza Garibaldi in Mexico-stad hoort de zanger mariachi en hij is direct onder indruk van de muziek en kwaliteit van de teksten. De kracht van eenvoud spreekt hem aan. 'Dat is is wat mij ook aanspreekt in de smartlap. Het zijn lessen in kwetsbaarheid, of het nu een Mexicaanse serenade, de Portugese fado of een levenslied uit Katendrecht betreft. Ik zoek het rauwe in de volksmuziek en de eerlijke sentimentaliteit van de smartlap' (Algemeen Dagblad, 11 oktober 2011). Vanaf 1991 treedt de zanger met smartlappen op als Ome Cor. De uit de hand gelopen grap houdt het dertien jaar vol. Ome Cor's Show Duo gaat van start samen met musicoloog drs. W. Beima en wordt vervolgd met Lex de Lange, het alter ego van Fedor van Rossem. Het gezelschap speelt op tal van smartlappenfestivals, De Parade, in Benidorm en zalen als Paradiso en Tivoli en in 1999 met een revue op het festival Lowlands. In 1999 wordt de zanger door het akoestische folkpoptrio The Bald & The Beautiful gevraagd voor een gastoptreden in café Mariposa, Amersfoort. The Bald & The Beautiful bestaat uit contrabassist Jeroen Groenendijk, accordeonist Marcel van der Schot (Wilma Paalman, 4tuoze Matroze) en gitarist Kees van den Hoogen (ex-Second Opinion). Linssen maakt het trio enthousiast met zijn verhalen over het bezoek aan Mexico en zijn droom om Mexicaanse muziek te maken met Nederlandstalige teksten. In de herfst van 1999 richtten ze samen Caramba op.

4Tuoze Matroze Wilma Paalman

2000 - 2009

Het eerste optreden van Caramba is bij Linssen thuis op zijn verjaardag, 28 januari 2000. In hetzelfde jaar verschijnt het debuutalbum De Laatste Slok met daarop onder meer de single Twee Mooie Borsten. De plaat is opgenomen door producer Caspar Falke in Silvox te Silvolde. De bandnaam is in deze periode kortweg Caramba. Joris Linssen treedt nog enkele jaren op met Ome Cor's Show Duo. Hij staat daarmee twee keer op Lowlands (2000 en 2001) en doet twee schouwburgtournees (2002 en 2003). In 2003 treedt Caramba op bij het programma VARA-Laat met het tangokoppel Tango El Gancho uit Utrecht. Caramba leidt enige tijd een slapend bestaan, omdat Linssen het te druk heeft als presentator van televisieprogramma's, zoals Taxi en het populaire Hello Goodbye. Groenendijk tourt mee met bluegrassformatie 4 Wheel Drive. Na het verschijnen van het tweede album Zo Alleen (2007) gaan Caramba en El Gancho in 2008 gezamenlijk op tournee met hun eerste avondvullende theaterprogramma Tranen Van Geluk. Een registratie van het optreden in de dorpskerk van Durgerdam op 28 september 2008 verschijnt een jaar later op de cd Live In Durgerdam. In 2009 gaan Joris Linssen & Caramba verder zonder dansers.

4 Wheel Drive

2010 - 2011

Joris Linssen & Caramba in 2010 Caramba werkt in 2010 aan het tweede theaterprogramma Vuur, geregisseerd door Jeroen Groenendijk. De bassist is ernstig ziek en kan alleen nog meespelen tijdens de try-outs in Utrecht en Woerden. Hij staat ook op het podium bij de officiële première in het DeLaMar Theater in Amsterdam op 13 januari 2011. Het allerlaatste optreden van Jeroen Groenendijk is op 26 januari 2011 op televisie in de Madiwodovrijdagshow van Paul de Leeuw waar de band het titelnummer uitvoert van hun theatershow. De bassist overlijdt 3 april 2011 op 45-jarige leeftijd. Joris Linssen & Caramba gaan verder met contrabassist Erik van Loo, afkomstig uit Blue Guitars, Telefunk, de Ierse band Amadan, Mama Roux en het Rigor Mortis Ensemble.

Blue Guitars Paul de Leeuw Telefunk

2012

Joris Linssen & Caramba in 2012 Vuur is een succes. Begin 2012 volgt de reprise met 37 voorstellingen door het hele land. Op 5 mei doet Caramba drie bevrijdingsfestivals aan, in Utrecht, Almere en Zwolle. Op 24 mei neemt de band in de studio van Silvox de basis op voor het volgende album Licht. In oktober 2012 gaan Joris Linssen & Caramba op een tiendaagse tournee door Mexico, met optredens op Plaza Garibaldi in Mexico-Stad en in Tlaquepaque, Guadalajara. De muzikanten brengen een serenade aan hun idool Armando Manzanero en zingen voor hem Met Jou Heb Ik Geleerd, de Nederlandstalige versie van zijn hit Contigo Aprendí. Ze bezoeken ook het graf van hun idool José Alfredo Jiménez (1926-1973) en voeren daar een emotionele serenade uit. Diverse kranten en radiostations berichten over het bezoek van de groep. Caramba wordt geïnterviewd voor de Mexicaanse televisiezender Milenio TV. Het slotoptreden van de tournee is in het Auditorio Benito Juarez voor 20.000 mensen, in het voorprogramma van de populaire Mexicaanse zangeres Yuridia. Het publiek reageert uitgelaten op de Nederlands gezongen Mexicaanse evergreens. De avonturen van Joris Linssen & Caramba in Mexico worden gefilmd door de vaste crew van Joris' Showroom en Hello Goodbye voor een documentaire die in september 2013 in première gaat.

2013

In het voorjaar tourt de band langs de Nederlandse theaters met de voorstelling Licht.

Discografie Joris Linssen & Caramba

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Joris Linssen & Caramba

Audio/Video Joris Linssen & Caramba

Video Joris Linssen & Caramba

Joris Linssen & Caramba: ...
Joris Linssen & Caramba: Met jou heb ik geleerd LIVE
Joris Linssen & Caramba: ...
Joris Linssen & Caramba: Onderweg met 'Vuur'
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Joris Linssen & Caramba: Met jou heb ik geleerd LIVE

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer