Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOS ZWAANENBURG

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1958 - heden

Genre

componist, dirigent, elektronische muziek en computermuziek, fluit, hedendaags, wereldmuziek

Jos Zwaanenburg

Jos Zwaanenburg geniet bekendheid om zijn onderzoek van nieuwe speeltechnieken voor de fluit, waarbij hij zijn interesse in uitvoeren, componeren en de toepassing van live-elektronica combineert. Als fluitist geeft hij talloze concerten in Europa en de VS (solo-recitals, als solist bij diverse orkesten, als lid van verscheidene kamermuziekensembles zoals de ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, dirigent, fluit

Biografie Jos Zwaanenburg

Jos Zwaanenburg geniet bekendheid om zijn onderzoek van nieuwe speeltechnieken voor de fluit, waarbij hij zijn interesse in uitvoeren, componeren en de toepassing van live-elektronica combineert. Als fluitist geeft hij talloze concerten in Europa en de VS (solo-recitals, als solist bij diverse orkesten, als lid van verscheidene kamermuziekensembles zoals de Barton Workshop, het Gaudeamus Solisten Ensemble, het Xenakis Ensemble, The Cornelius Cardew Ensemble en het Strawinsky Ensemble) en maakt hij radio- en t.v.-opnames. Tevens is hij bekend door de samenwerking met de Nederlandse fluitbouwers Eva Kingma en Dirk Kuiper hetgeen resulteerde in de bouw van de eerste altfluit met open kleppen, het begin van een nieuwe ontwikkeling in de wereld van de fluitbouw. Vele componisten van verschillende nationaliteiten hebben werken speciaal voor hem gecomponeerd. Van zijn eigen composities, waaronder etudes voor nieuwe speeltechnieken voor fluit, zijn er verschillende uitgegeven bij Ascolta Music Holland'. Daarnaast is Jos Zwaanenburg docent, dirigent en geeft hij lezingen, workshops en masterclasses.

In bezetting van

Axyz Ensemble   componist, dirigent

1980 - 1985

Jos Zwaanenburg (1958, Bovenkarspel) studeert aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, fluit bij Joost Tromp en compositie bij Wim de Ruiter. In 1984 krijgt hij een eervolle vermelding voor de uitvoering van zijn eigen composities tijdens de Gaudeamus International Interpreters Competition.

Joost Tromp Wim de Ruiter

1984 - 1991

Zwaanenburg is docent fluit en leider van ensembles voor hedendaagse muziek aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam.

1987

Samen met fluitbouwers Eva Kingma and Dirk Kuiper ontwerpt Jos Zwaanenburg een altfluit zonder kleppen.

1992

Jos Zwaanenburg wordt docent aan de University College Bretton Hall in Leeds. Hij is een van de oprichters van het Cornelius Cardew Ensemble en ook artistiek leider van dit ensemble.

1995

Jos Zwaanenburg richt de experimentele rockgroep KXTAHPAPH op waarvan de eerste, door de pers goed ontvangen cd verschijnt op het Engelse label Anserine Music. Hij studeert karnatische muziek bij Rafael Reina. Dit leidt tot verdere studies in India bij onder andere Jahnavi Jayaprakash.

Rafael Reina

1997 - 2000

Jos Zwaanenburg is directeur van de stichting Huygens-Fokker. In 1998 behaalt hij een master in musicologie en hedendaagse uitvoeringstechniek aan de Leeds University. In 1999 wordt Zwaanenburg docent aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij doceert live-elektronica en ‘hedendaagse muziek door niet-westerse technieken’.

2001 - 2002

Jos Zwaanenburg neemt afscheid als artistiek leider van het Cornelius Cardew Ensemble. Hij wordt dirigent en artistiek leider van het Axyz Ensemble.

Axyz Ensemble

2004

Jos Zwaanenburg maakt een tournee met zijn ensemble voor live-elektronische muziek, WATT? Met dit ensemble voert hij zijn eigen multi-media compositie ‘The Longest Mauvais Quart d’Heure’ uit.

Discografie Jos Zwaanenburg

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Jos Zwaanenburg

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer