Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOSEE KONING

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Josee Koning (Bron: officiële website)

Periode

1980 - heden

Genre

bossanova, jazz, latin, samba, zang

Online

Officiële website

Josee Koning

Josee Koning wordt in Nederland en Brazilië geprezen vanwege haar interpretatie van de Braziliaanse muziek. Ze maakt enkele jaren deel uit van de groep Batida waarmee ze drie albums maakt en optredens verzorgt in binnen- en buitenland. In 1995 verschijnt haar eerste soloplaat. Koning is zangdocent aan de conservatoria van ...
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1980   Batida
1981   Don Quishocking
1987   Burton Greene
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Josee Koning

Josee Koning wordt in Nederland en Brazilië geprezen vanwege haar interpretatie van de Braziliaanse muziek. Ze maakt enkele jaren deel uit van de groep Batida waarmee ze drie albums maakt en optredens verzorgt in binnen- en buitenland. In 1995 verschijnt haar eerste soloplaat. Koning is zangdocent aan de conservatoria van Amsterdam en Rotterdam. Ze is ook samensteller en presentator van het tweewekelijkse muziekprogramma Sounds Of Brazil op de Concertzender.

In bezetting van

Batida   zang

1980 - 1992

Voor haar werk bij de KLM woont Josee Koning een tijdje in Brazilië waar ze in contact komt met locale muzikanten. Geïnspireerd door de Braziliaanse muziek richt ze in 1980 samen met Peter Schön de groep Batida op waarmee ze drie albums maakt. Het artistieke succes van Batida levert Koning een uitnodiging op om te doceren aan het conservatorium. Met een studiebeurs op zak reist ze eerst tweemaal naar Brazilië om zich verder te verdiepen in de Braziliaanse muziek en cultuur in Rio de Janeiro.

Batida

1993 - 1995

Josee Koning ontmoet in Rio de Janeiro Antônio Carlos Jobim, de 'koning van de Bossa Nova', ook bekend als Tom Jobim. Het plan om een gezamenlijk album op te nemen gaat niet door omdat Jobim op 8 december 1994 overlijdt. Met Dori Caymmi, arrangeur, producer en goede vriend van Jobim, neemt de zangeres in Los Angeles haar eerste soloalbum Tribute To Antonio Carlos Jobim op. De plaat krijgt lovende kritieken, ook in Brazilië. Met haar Grupo reist Koning langs de Nederlandse theaters met het programma Tribute To Antonio Carlos Jobim.

1996 - 1997

In april 1996 geeft Josee Koning op uitnodiging van Dori Caymmi concerten in Rio de Janeiro en Sâo Paulo. Het publiek waardeert zowel haar interpretatie van de Braziliaanse muziek als haar zeer geloofwaardige carioca-accent.

1998 - 1999

Geholpen door Dori Caymmi en Ivan Lins en samen met haar eigen Grupo neemt Koning in oktober in Nederland haar tweede solo-cd op: Dois Mundos (Two Worlds). Josee Koning gaat met het gelijknamig programma de Nederlandse theaters in. De zangeres staat samen met Dori Caymmi op het podium van North Sea Jazz 1999.

2000 - 2004

De zangeres is twaalf jaar getrouwd met tekstdichter Lennaert Nijgh. Tijdens de Hommage Aan Lennaert Nijgh op het Amsterdams Kleinkunstfestival 2000 zingt ze voor het eerst twee teksten van hem: Liefde Van Later en Het Spaarne. Koning reist weer naar Brazilië, ditmaal voor opnamen in de Discover Studio te Rio de Janeiro van haar derde soloplaat Recorded In Rio. De composities zijn gearrangeerd en geproduceerd door gitarist Leonardo Amuedo. De plaat bevat gastbijdragen van Ivan Lins (in het duet Quando Você Nao Vem), Teo Lima (drums) en Sivuca (accordeon). Het lied 't Is Stil In Amsterdam van Ramses Shaffy wordt bewerkt tot Silêncio Em Amsterdam en het lied Zonder Jou, op muziek van Henny Vrienten en met een tekst van Lennaert Nijgh, wordt in de Portugese vertaling Sem Você. Na een kort ziekbed overlijdt echtgenoot Lennaert Nijgh in de ochtend van 28 november 2002 op 57 -jarige leeftijd. Recorded In Rio komt uit in maart 2003.

Henny Vrienten Lennaert Nijgh Ramses Shaffy

2005

Josee Koning (Bron: officiële website) Op 14 januari verschijnt het door Leonardo Amuedo geproduceerde album Verdronken Vlinder : Josee Koning Zingt Lennaert Nijgh. De postume hommage is opgenomen in de Discover Studio te Rio de Janeiro onder meer begeleid door het O Nosso Trio, de begeleidingsband van João Bosco uit Rio de Janeiro. De tekst voor het nummer De Rover is speciaal door Nijgh voor de zangeres geschreven. Als Je Niet Van Me Houdt is een duet met Boudewijn de Groot. Live zijn de nummers te horen in het programma Vleugels Van Papier waarmee Koning samen met zanger David Vos door Nederland reist.

Boudewijn de Groot

2006

In maart treedt de zangeres voor het eerst in Nederland op met het O Nosso Trio dat bestaat uit gitarist Nelson Faria, bassist Ney Conceição en drummer Kiko Freitas.

2007

Josee Koning neemt in maart in Brazilië haar vijfde album Bem Brasileiro op. De cd bevat bekende oude stukken in nieuwe arrangementen en enkele, niet eerder opgenomen stukken van producer Rodolfo Stroeter. Gastbijdragen zijn o.a. van de percussionist Marcus Suzano, zangeres Lilian Vieira (Zuco 103), João Bosco en het O Nosso Trio. In oktober doet Koning een Nederlandse tournee met het O Nosso Trio.

Zuco 103

2008

In april en mei 2008 tourt Josee Koning in Brazilië langs theaters en clubs, begeleid door Braziliaanse muzikanten. Het album Bem Brasileiro wordt in juli genomineerd voor een Edison en de Edison Jazzism Publieksprijs. Koning is de initiator van A Tribute To 50 Years Of Bossa Nova, een concert op 10 juli in Caprera te Bloemendaal met uitvoeringen van bossa nova-klassiekers, samen met Nederlandse en Braziliaanse topmuzikanten zoals Nosso Trio (gitarist Nelson Faria, bassist Ney Conceição en drummer Kiko Freitas) en de Zwitserse cellist Daniel Pezzotti, en studenten van de Amsterdamse en Rotterdamse conservatoria.

2011

In het voorjaar gaat Josee Koning op Europese tournee met Who's The Bossa? De band bestaat verder uit Nelson Faria (gitaar), Daniel Pezzotti (cello), Hans Vroomans (piano), Alfredo Paixão (bas) en Kiko Freitas (drums). De muzikanten spelen op hedendaagse, onconventionele wijze Braziliaanse muziek, schakelend tussen bossa nova en ritmes als frevo, baião en samba. Koning treedt in augustus als speciale gast op met Jazz Sinfonica in São Paulo, Brazilië. Het programma is gewijd aan het werk van de Braziliaanse componist en tekstdichter Chico Buarque. De zangeres voert onder meer diens stuk Calabar uit, dat zich afspeelt in de periode van de Nederlandse bezetting in het Noordoosten van Brazilië rond 1630. Gitarist Paulo Jobim, de zoon van Tom Jobim, komt in september naar Nederland. Josee Koning treedt met hem op, begeleid door het Metropole Orkest.

Metropole Orkest

2012

Eind maart reist de zangeres naar Thailand voor onder meer een concert in de La Vie Jazzclub te Bangkok. In juli is Koning een van de deelnemers aan het project R10 waarbij tien Nederlandse kunstenaars naar Rio de Janeiro reizen en deze stad portretteren aan de hand van tien thema’s. Elk thema wordt verbeeld door een inwoner van Rio. Naast het programma Who's The Bossa? staat de zangeres in het seizoen 2012/2013 in de theaters met een Nederlandstalig programma als vervolg op Verdronken Vlinder.

2018

Op het album 'Verloren en gevonden' zingt Koning veertien niet eerder op muziek gezette teksten van Lennaert Nijgh. Het werk van Nijgh staat ook centraal op het theaterconcert 'Een tip van de sluier'. Samen met Sjors van der Panne, Izaline Calister en Jim de Groot trekt ze met het concert langs de Nederlandse theaterzalen.

Izaline Calister Jim de Groot Lennaert Nijgh

2020

Met Jim de Groot brengt ze in het theaterprogramma Testament opnieuw een eerbetoon aan Lennaert Nijgh. De tekstschrijver zou op 29 januari 75 zijn geworden.

Discografie Josee Koning

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Josee Koning

Audio/Video Josee Koning

Video Josee Koning

Josee Koning zingt Lennae...
Josee Koning zingt Lennaert Nijgh 'De reiziger'
Josee Koning, É Luxo Só (...
Josee Koning, É Luxo Só (Official Video)
Apague essa luz
Apague essa luz
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Josee Koning zingt Lennaert Nijgh 'De reiziger'

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer