Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOVINK & THE VOEDERBIETELS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Jovink & The Voederbietels

Periode

1992 - heden

Genre

Nederlandstalig, rock

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Jovink en de Voederbietels

Jovink & The Voederbietels

Rock 'n' lol-formatie uit de Achterhoek. Bassist Gijs Jolink is een zoon van Normaal-voorman Bennie Jolink. Jovink & The Voederbietels staan er om bekend alles in eigen beheer uit te brengen en niet te beroerd te zijn voor een stunt meer of minder.
Volledige biografie...

Bezetting

Hans Bouman   drums
Hendrik Jan Lovink   gitaar, zang
Gijs Jolink   basgitaar, zang
Hendrik Jan Bökkers   gitaar

Overige muzikanten

Richard Jansen (1)   gitaar, zang
John Roffel   drums

Genoemd in de biografie van

1992   Gordon Groothedde
1999   Normaal
1999   The Bob Color
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Jovink & The Voederbietels

Rock 'n' lol-formatie uit de Achterhoek. Bassist Gijs Jolink is een zoon van Normaal-voorman Bennie Jolink. Jovink & The Voederbietels staan er om bekend alles in eigen beheer uit te brengen en niet te beroerd te zijn voor een stunt meer of minder.

1992 - 1996

Het duo Hendrik Jan Lovink en Gijs Jolink (zoon van Normaal-voorman Bennie Jolink) voegen hun achternamen samen tot Jovink en vormen de band de Voederbietels. Gedurende de eerste jaren van hun bestaan geniet Jovink en de Voederbietels (dan nog met 'de' in plaats van het later gebruikte 'the') vooral bekendheid in hun eigen streek. In deze periode brengt men twee albums uit: Gold/Wilt U Zegeltjes, Meneer en Eenzaam Aan De Top. De band verkoopt hiervan meer dan tienduizend exemplaren. Op 16 november 1996 neemt Jovink een live-cd op in zaal Fitis in Dedemsvaart. Kort daarvoor wordt een fanclub opgericht die al gauw een paar honderd leden telt.

Normaal

1997

Als in februari de opnamen van de live-cd Niet Goed, Wel Hard zijn afgemixt en op drieduizend schijfjes zijn geperst, blijkt de band niet tevreden met het resultaat ('te zacht opgenomen'). De eerste persing ervan wordt met behulp van een boomversnipperaar vernietigd in de Steenwijkse sporthal De Meenthe, waar de tweede persing ten doop wordt gehouden. Later in het jaar treedt Jovink En De Voederbietels op in Florida, Alabama en Louisiana in de Verenigde Staten. Om het vijfjarig bestaan van de band luister bij te zetten vindt in het najaar een campagne plaats om de grootste fanclub van Nederland te krijgen. De actie loopt goed, als zich in korte tijd een kleine duizend nieuwe betalende leden melden. De promotiestunt om tijdens het lustrum de rockband Vandenberg te laten optreden mislukt, omdat deze groep niet helemaal bij elkaar te krijgen is. Wel geeft Vader Abraham acte de presence.

1998

Aan het begin van het jaar trekt het viertal zich een weekje terug op Terschelling om aan nieuwe nummers te werken. De vierde cd The Hitmachine Goes On wordt geproduceerd door Erwin Musper. Na de opnamen, in maart, krijgt drummer John Roffel een ongeluk, zodat de Jovinks een tijdje met een invaller werken. De fanclub telt inmiddels vierduizend leden en is daarmee de grootste van Nederland.

Erwin Musper

1999

Jovink en de Voederbietels geven samen met o.a. Status Quo en Normaal acte de presence op het rock-festival dat in Lichtenvoorde plaatsvindt. De video Jovink In Tirol verschijnt. Zondag 21 november viert de groep het zevenjarige bestaan in Ossenzijl samen met drie drummers, naast huidige drummer Bouman ook eerste drummer Julius en ex-drummer Roffel.

Normaal

2000

Jovink en de Voederbietels presenteren in maart hun vijfde album Tour De Sjans. Er volgt een toer met de zelfde naam. Het album is wederom geproduceerd door Erwin Musper.

Erwin Musper

2001

25 mei verschijnt het door JB Meyer geproduceerde album Thuis Voor De Dwangbuis. De hoes is een Nederlandse variant op de Sgt. Pepper's-hoes. De band organiseert in juli het driedaagse evenement Zwarte Cross, een festival met muziek en motoren dat bezocht wordt door 30.000 mensen.

2002

Het zevende album van Jovink heet Klasse, Goed Te Passe! Als gimmick zit bij de eerste 2500 cd's een extra gebrand exemplaar, volgens de band 'om de rage van het cd-branden tegen te gaan'. De kwaliteit van de gekopieerde cd verschilt echter wel van het origineel. Naast de reguliere optredens doet de band een semi-akoestische Radiotoer. Voor de zesde keer organiseert Jovink het driedaagse Zwarte Cross festival. Hendrik-Jan Lovink valt live in voor Bennie Jolink van Normaal als die in juli herstelt van een ongeluk tijdens een training voor een motorcrosswedstrijd. In november viert de groep in Markelo het tienjarig bestaan.

Normaal

2003

Leden van Jovink en de Voederbietels staan op de kandidatenlijst van De Partij van de Toekomst, een feestpartij die meedoet aan de verkiezingen van 22 januari. De partij krijgt geen zetels. De van oorsprong Achterhoekse bierbrouwer Grolsch wordt sponsor van de groep. Het achtste album The Happy Achterhooker verschijnt op 19 april. De plaat bevat twaalf nummers die zijn geproduceerd door Gordon Groothedde. De eerste oplage gaat vergezeld van een 'anti-SARS-luchtfilter' waarmee de band op komische wijze inhaakt op de actualiteit (de SARS-epidemie die vanuit het Verre Oosten de wereld over waait). De zevende editie van Zwarte Cross in het Achterhoekse Halle trekt in juli meer dan 40.000 bezoekers. In augustus raakt bassist Gijs Jolink gewond geraakt na een harde val met de crossmotor. Hij loopt een zware hersenschudding op en moet enkele optredens afzeggen.

2004

Jovink & The Voederbietels De DVD Live Op Het Achterhoeks Klasse Gala bevat een registratie van het Achterhoeks Klasse Gala concert in 2003 met 2000 bezoekers in het uitverkochte Sourcy Center van Zieuwent. Naast het concert bevat de DVD de documentaire Jovink, Een Megahit Op Het Platteland. Met het album De 9e Van Jovink keren Jovink en de Voederbietels terug naar de rockroots. De plaat bevat ook serieuze songs, waaronder een ballade met strijkers. De single Luie Flikker wordt in juli gepresenteerd tijdens het driedaagse muziek- en motorcrossfestival De Zwarte Cross in het Achterhoekse Halle. In dat weekend kopen vijfduizend bezoekers van het festival de single in ruil voor drie Euro of twee festivalmuntjes. Door deze stunt belandt Luie Flikker vanuit niets op nummer 2 in de Mega Top 50.

2005

Jovink & The Voederbietels Op 5 januari maken de manager en bandleden Gijs Jolink en Hendrik-Jan Lovink bekend niet meer verder te willen met gitarist Richard 'Gorro' Jansen vanwege meningsverschillen. De gitarist maakte al sinds 1993 deel uit van Jovink en de Voederbietels. Na de winterstop gaat de band in maart in gewijzigde bezetting van start met een nieuwe tournee. Hendrik Jan Bökkers (Soundsurfer) neemt de plaats van Jansen in. Na optredens op Paaspop, Dauwpop en enkele Bevrijdingsfestivals (vier optredens binnen een dag) staat de band op 28 mei in het voorprogramma van Status Quo in Ruinerwold. Op 15, 16 en 17 juli organiseert de band weer het Zwarte Cross festival in Halle. Op vijf podia spelen meer dan 40 bands uit binnen- en buitenland met naast de Jovinks optredens van onder meer Los Lobos, The Stranglers, The Spades, Beef, Spanner, Normaal, Racoon en de Band Zonder Banaan. Stuntvlieger Frank Versteegh doet een spectaculaire vliegshow. In oktober gaan de Jovinks de studio in voor de opnamen van hun tiende album.

Band Zonder Banaan Beef! Normaal Racoon Soundsurfer Spanner The Spades

2006

Jovink & The Voederbietels De naam Jovink & the Voederbietels wordt tegenwoordig met 'the' gespeld. Op 18 maart is in een feesttent te Dalfsen de officiële aftrap van de Jovink Tour 2006 met een dubbelconcert van Jovink samen met Beef. Tijdens het optreden presenteert de band hun tiende cd Wakker Worden! Op 31 mei doet Jovink & the Voederbietels in Harfsen een poging om in het Guiness Book Of Records te komen. De single Harder! wordt gepresenteerd met een optreden op een kilometer hoogte vanuit drie aan elkaar bevestigde luchtballonnen. Harder! wordt door de TT Assen geadopteerd als officiële soundtrack van de TT 2006. De band treedt op 24 juni ook op tijdens het motorevenement. Hun eigen populaire Zwarte Cross Festival levert in juli onder meer een item op in het NOS Journaal.

Beef!

2007

Voordat de nieuwe tournee start op 24 maart in Loo-Bathmen wordt aan het begin van de maand de nieuwe Jovink-single gepresenteerd met een speciaal liveconcert in de twee Jovink-treinstellen met plaats voor 110 fans. Het zal de laatste tournee zijn van de band. In maart kondigt Jovink & The Voederbietels aan na oktober te stoppen met touren. De reden: gezondheidsklachten. 'Met name de gezondheid van Gijs Jolink is dusdanig verminderd dat onveranderd doorgaan erg onverstandig lijkt', aldus een persbericht. Jovink zal wel op het jaarlijkse Zwarte Cross festival blijven spelen. Voormalige Jovink-gitarist Richard Jansen richt de band De Richards op waarmee hij stevige rock-'n-roll speelt in het dialect. De Richards spelen voor het eerst live op 13 mei 2007 tijdens het Moedermaakdag Festival te Markelo. Vanaf 1 november staat gitarist Hendrik Jan Bökkers met onder meer zijn broer Bastiaan op het podium met Dé Normaal Coverband. Het voorlopige afscheidsoptreden van Jovink & The Voederbietels vindt 28 oktober plaats in een feesttent in het Achterhoekse Laren. Tijdens het afscheid wordt met 7.000 zangers live de single Jovink Rot Op opgenomen. Speciale gasten zijn Rowwen Hèze en Johnny Rebel & The Hotstuds. De bandleden schenken hun originele gitaren en drumstel in december aan de veiling van 3FM Serious Request die zich dit jaar inzet voor het waterprogramma van het Rode Kruis. Een registratie van het afscheidsconcert komt in december uit op de dvd AJOVINK, 15 Jaar Rock 'n Roll.

Dé Normaal Coverband De Richards

2008

Jovink & The Voederbietels geeft dit jaar vier optredens: een clubshow in Podium (Rijssen) op 11 juli, een optreden naar aanleiding van het tienjarig bestaan van de gemeente Tynaarlo (Zuid Laren) op 10 oktober, in het Podium te Hardenberg (21 november) en bij de twaalfde editie van het Klasse Gala (Zieuwent) op 20 december. Daarnaast is de band aanwezig op hun eigen Zwarte Cross Festival op 25, 26 en 27 juli in Lichtenvoorde. Onder titel 12 Jaar Zwarte Cross Festival verschijnt in oktober op dvd een documentaire over de geschiedenis van het festival.


2009

Blijkbaar weer op oude sterkte gaat de band vanaf juli van start met The Global Warming Big Bang Sabbatical Tour 2009. De door Jovink georganiseerde Zwarte Cross vindt dit jaar plaats op 24, 25 en 26 juli. Voor het evenement neemt de band samen met de Mongoolse band Hanggai het Zwarte Cross Lied 2009 op. Hanggai voert het lied ook live uit tijdens het optreden van Jovink op het hoofdpodium.

2011

Hendrik Jan Bökkers brengt met zijn coverband Bökkers (voorheen: Dé Normaal Coverband) de single Boeren Met Ambitie uit, de eerste stap voor deze band in de richting van eigen repertoire. Op 20, 21 en 22 juli zijn de mannen van Jovink & The Voederbietels weer volop betrokken bij het festival Zwarte Cross waar The Black Crowes, Blondie, Normaal, Mooi Wark en Helloween enkele van de publiekstrekkers zijn. Op 14 juli verricht de band traditiegetrouw de opening van het festival met vuurwerk en een akoestische set bij het kampvuur. De Jovinks treden tijdens het festival zelf op met een speciale kindershow, een verrassingsconcert op de crossbaan en als afsluiter op het hoofdpodium.

Bökkers

2012

In februari brengt gitarist Hendrik Jan Lovink brengt met zijn band The Backcorner Boogie Band het debuutalbum The Kotten Fields Sessions uit. De Jovinks vieren op 26 mei hun twintigjarig jubileum met een optreden op het schip De Hare Koninklijke Hoogheid De Ameland.

The Backcorner Boogie Band

Discografie Jovink & The Voederbietels

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jovink & The Voederbietels

Audio/Video Jovink & The Voederbietels

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer