Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JUDITH VAN WANROIJ

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

09-01-1974 - heden

Genre

barok, klassiek, opera, sopraan

Online

Officiële website

Judith van Wanroij

Sopraan Judith van Wanroij wil eigenlijk achtergrondzangeres worden maar, via een kantoorbaan met als toekomstperspectief werkzaamheden in het notariaat, komt ze uiteindelijk terecht in de wereld van de opera.
Volledige biografie...

Instrumenten

sopraan

Biografie Judith van Wanroij

Sopraan Judith van Wanroij wil eigenlijk achtergrondzangeres worden maar, via een kantoorbaan met als toekomstperspectief werkzaamheden in het notariaat, komt ze uiteindelijk terecht in de wereld van de opera.

1974

Judith van Wanroij wordt op 9 januari 1974 in Groenlo geboren. Als scholiere is ze groot fan van Neil Diamond, Janis Ian en Barbra Streisand en zingt ze in diverse schoolbandjes.

1996

Judith van Wanroij is werkzaam op kantoor tot ze besluit om verder te gaan met zang, maar dan op de klassieke manier. Zij begint haar zangstudie, na het behalen van het doctoraalexamen in de Nederlandse Rechtsgeleerdheid, aan het Conservatorium van Amsterdam bij de zangers Charles van Tassel, Lucia Meeuwsen en Margreet Honig.

Charles van Tassel Lucia Meeuwsen

2003

Bij het oratoriumconcours Erna Spoorenberg Vocalisten Presentatie in 2003 wint Judith van Wanroij de eerste prijs.

2004

In 2004 sluit Van Wanroij haar tweedefaseopleiding aan De Nieuwe Opera Academie van Amsterdam af, en wel met onderscheiding. Ze gaat masterclasses volgen bij de zangpedagogen Jard van Nes, Henk Smit, Miranda van Kralingen, Noëlle Barker en de pianist Rudolf Jansen. Als solist treedt Van Wanroij regelmatig op met dirigenten als Simon Halsey, Edo de Waart en Kenneth Weiss, zowel in Nederland als in het buitenland.

Edo de Waart Henk Smit (2) Jard van Nes Miranda van Kralingen Rudolf Jansen

2005

Met de academie voor jonge zangers van Les Arts Florissants Le Jardin des Voix gaat Judith van Wanroij op een internationale tournee door Europa en New York.

2010

Judith van Wanroij wint tijdens het Grachtenfestival in 2010 de Grachtenfestivalprijs. Als operazangeres vertolkt Van Wanroij diverse uiteenlopende rollen zoals in de opera's La Périchole van Jacques Offenbach (waarmee ze haar operadebuut maakt), Dido and Aeneas (ZPC.626) en The fairy queen (ZPC.629) van Henry Purcell, La bohème van Giacomo Puccini, L'enfant et les sortilèges van Maurice Ravel, Satyricon van Bruno Maderna, Die Zauberflöte (KV.620) van Wolfgang Amadeus Mozart, Dvê vdovy van Bedrich Smetana, Der Vetter aus Dingsda van Eduard Künneke (een productie van De Nieuwe Nederlandse Operette) en rollen in L'incoronazione di Poppea van Claudio Monteverdi (operadebuut van Judith van Wanroij bij de L'Opera de Lyon).

2012

Judith van Wanroij specialiseert zich in vooral Franse barokmuziek en komt zodoende samen te werken met de dirigenten Frans Brüggen, Hervé Niquet, Renée Jacobs, Skip Sempé, William Christie en Christophe Rousset.

Frans Brüggen

Discografie Judith van Wanroij

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Judith van Wanroij

Audio/Video Judith van Wanroij

Video Judith van Wanroij

Judith Van Wanroij - Sal...
Judith Van Wanroij  - Salieri Les Danaïdes, Par les larmes dont votre fille
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Judith Van Wanroij  - Salieri Les Danaïdes, Par les larmes dont votre fille

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer