Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JUNGLE BY NIGHT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Jungle By Night in 2011

Periode

2009 - heden

Genre

Afro-pop

Online

Officiële website

Jungle By Night

Jungle By Night is een jonge, energieke, negen man tellende Afrobeatband uit Amsterdam.
Volledige biografie...

Bezetting

Pyke Pasman   toetsinstrumenten
Jac van Exter   gitaar
Sonny Groeneveld   drums
Younes Tool   basgitaar
Pieter van Exter   tenorsaxofoon
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

2012   Wiboud Burkens
2015   Jan Akkerman

Biografie Jungle By Night

Jungle By Night is een jonge, energieke, negen man tellende Afrobeatband uit Amsterdam.

2009 - 2010

De jonge Amsterdamse muzikanten van Jungle By Night kennen elkaar van familie, school en van de straat. De band is vernoemd naar het nachtdierenverblijf in Artis. Gino (percussie) en Sonny Groeneveld (drums) zijn de zoons van tenorsaxofonist Rinus Groeneveld. Pyke Pasman (toetsen) komt met Afrikaanse muziek in aanraking via zijn oom, muziekjournalist Stan Rijven, en de broers Jac (gitaar) en Pieter van Exter (saxofoon) dankzij hun vader Frits van Exter, die als hoofdredacteur van Vrij Nederland veel in Afrika is geweest. De diverse muzikale smaken van de muzikanten, van psychedelische rock, hip hop, jazz, reggae, latin en rock, leidt tot een explosieve mix van Afrobeat, Ethiojazz, funk, dub en rock, geïnspireerd door onder meer Fela Kuti, Orchestre Poly-Ritmo en Mulatu Astatke. Het eerste optreden is tijdens de Aprilfeesten 2010 in Amsterdam. De band wordt uitgenodigd als openingsact voor Mayer Hawthorne in de Melkweg op 5 mei 2010. Na het optreden op 24 september 2010 in een uitzending van de populaire talkshow De Wereld Draait Door presenteert Jungle By Night op 1 oktober 2010 in Paradiso de vinylsingle E.T. (afkorting voor Ethiopië). De band verzorgt het voorprogramma van John Legend & The Roots in een uitverkochte Heineken Music Hall (29 november 2010) en opent shows in Parijs van Mulatu Astatke en Orchestre Poly-Ritmo.

2011 - 2012

Jungle By Night in 2011 Jungle By Night groeit in 2011 uit tot een festivalfavoriet en staat op onder meer Mundial, Music Meeting Nijmegen, Polé Polé Gent, de dancefestivals Pitch (Amsterdam) en Source (Utrecht), Noorderslag, De Beschaving, North Sea Jazz, The Great Wide Open op Vlieland, Lowlands (2011), Istanbul Jazz Festival (2012), La Defense Jazz Festival in Parijs (juni 2012), Metropolis, Rotterdam (juli 2012) en Sziget in Boedapest (augustus 2012). 15 oktober 2011 verzorgt Jungle By Night in Paradiso een eerbetoon Fela Kuti die op die dag 75 jaar zou zijn geworden. Seun Kuti, zoon van Fela Kuti, prijst de band in juni 2012 in een interview met het Nigeriaanse dagblad Vanguard: 'What really opened my eyes was playing with a band owned by a 16 year old male in Holland called Jungle By Night. It was really fascinating, the level at which they were familiar with the music. I doubt if we have teenagers aged sixteen in Nigeria who can do same. Not necessarily Afro-beat music but any other good music.' Het debuutalbum Hidden (april 2012) wordt met Wiboud Burkens opgenomen in E-Sound te Weesp. Het afsluitende nummer Bokoor is samen met de Ghanese producer John Collins gecomponeerd. In juli 2012 tekent Jungle By Night een wereldwijde publishing deal bij BMG Rights Management.

2013

In het voorjaar doet Jungle By Night enkele optredens met het JongNBE, een ensemble van studenten uit binnen- en buitenland die studeren aan de Nederlandse conservatoria. Tijdens Record Store Day op 20 april brengt de band samen met de Amerikaanse producer en DJ The Gaslamp Killer de 7" Brass Sabbath uit. Een van de grote festivals waar Jungle By Night dit jaar op het programma staat is het Rhythmtree World Music Festival, 21 juli op The Isle of Wight. Daarnaast maakt de groep een kleine tour door Rusland en treedt op in Duitsland, Oostenrijk en Hongarije. In oktober geeft de band hun derde Felabration, een eerbetoon aan de afrobeat-legende Fela Kuti. De Ghanese gitarist Ebo Taylor speelt mee als gastmuzikant. In november gaan ze de studio in voor het opnemen van hun derde album. Als tussendoortje verschijnt de EP Hidden Remixed, met remixes van het gelijknamige album. Op de EP is o.a .een remix door de Gallowstreet Brass Band waar enkele leden van de band ook in spelen.

Gallowstreet

2014

In april komt het derde album The Hunt uit. Op het album is niet alleen afro-pop te horen maar ook invloeden uit de hiphop en rock. In de zomer gaat de groep langs diverse festivals. In oktober doen zij hun jaarlijkse Felabration, dit keer is de Ethiopische Mulatu Astatke de gastmuzikant.

2015

Onder de titel Tropenkolder in de Polder brengt Jungle By Night op Eurosonic Noorderslag een eerbetoon aan hun Nederlandse muzikale inspiratiebronnen. Ze treden op met Armand, Benjamin Herman, Def P, Jan en Laurie Akkerman en Pink Oculus.

Discografie Jungle By Night

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jungle By Night

Audio/Video Jungle By Night

Video Jungle By Night

Jungle by night @ Lowland...
Jungle by night @ Lowlands 2011
Jungle by Night - Marsvin...
Jungle by Night - Marsvin - 13-10-2011
Jungle by Night - Ethiopi...
Jungle by Night - Ethiopino (Official video)
De minuut: Jungle by Nigh...
De minuut: Jungle by Night - 24-9-2010
Jungle by Night - Records...
Jungle by Night - Recordstore day
This is Jungle by Night (...
This is Jungle by Night (promo)
Jungle by Night lowlands ...
Jungle by Night lowlands 2011
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Jungle by Night lowlands 2011

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer