Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KADANZ

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1982 - 2000

Genre

Nederlandstalig, pop

Online

Officiële website

Kadanz

Nederlandstalige popband rond zanger Frans Bakker die in de jaren tachtig en negentig diverse hits scoort.
Volledige biografie...

Bezetting

Frans Bakker   zang
Herman Schulte   percussie
Ferry Lever   gitaar, zang
Eric Van Der Wal   drums
Frank Papendrecht   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Ben Jansen   drums
Marc Dollevoet   zang
Fred Jenner   gitaar
Eddy Hilberts   gitaar

Genoemd in de biografie van

1971   After Tea
1973   Eddy Hilberts
1989   Ferry Lever
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Kadanz

Nederlandstalige popband rond zanger Frans Bakker die in de jaren tachtig en negentig diverse hits scoort.

1982

De band Kadanz, een vervolg op het cabaret Spitsroeden, ziet het levenslicht. De groep neemt in eigen beheer de single In het Donker op en vindt in platenmaatschappij Boni een distributeur. Hoewel de single niet verder komt dan de 23-ste plaats in de Top 40, is het nummer een bescheiden Nederlandstalige klassieker geworden.

1983 - 1984

In dit jaar komt het album Donkerblauw uit en de single Intimiteit slaat aan bij het publiek. De LP Pericoloso levert geen hits. Eddy Hilberts speelt een jaar gitaar in Kadanz.

Eddy Hilberts

1985 - 1988

De band houdt tijdelijk op te bestaan vanwege de tegenvallende verkoopresultaten, de verminderde belangstelling voor Nederlandstalige popmuziek en om in alle rust nieuw repertoire op te bouwen en een thuisstudio in te richten. De pauze duurt vier jaar.

1989

De band wordt weer opgestart en Ben Jansen vervangt drummer Eric van der Wal. Fred Jenner (Jenner Band, Van Onderen) speelt in de periode 1989-1990 gitaar in de band. Het album Blik Op Oneindig komt uit en staat 7 weken in de album lijst. Ook twee singles van deze plaat zijn succesvol; Dagen dat Ik Je Vergeet is hun grootste hit in Nederland en ook opvolger De Wind doet het goed.

Jenner Band Van Onderen

1990

Met de single Hou Me Vast scoort Kadanz de eerste nummer-1 hit. Niet in Nederland maar op de Nederlandse Antillen. De cd Van De Wereld waar het nummer van afkomstig is doet het minder dan haar voorgangers. In dit jaar verschijnt het verzamelalbum In Het Donker.

1991 - 1993

De band is in deze jaren niet echt actief. Wel verschijnt in 1992 nog het verzamelalbum De Mooiste Ballads. In 1993 verhuist Bakker naar de Antillen.

1994

Marc Dollevoet volgt Frans Bakker als zanger op. Bakker blijft echter wel als componist/tekstschrijver aan de band verbonden. De eerste plaat met zanger Dollevoet is Sta Op!, maar deze cd en de single Door 't Vuur, is geen daverend succes. De band blijft bestaan, maar er worden geen nieuwe activiteiten gepland.

1997

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, want Frans Bakker neemt onder de naam Frans Bakker's Kadanz de single Wat Doe Ik Hier op. De single wordt paradeplaat op Radio 2 en dat is de aanleiding om weer een heel album op te nemen.

1998

De plaat Aan of Uit komt tot stand. Er is geen sprake meer van een echte band, want producer Martin Duiser en arrangeur Hans Hollestelle zorgen met studiomuzikanten voor de muzikale invulling. Alle teksten en muziek zijn geschreven door Frans Bakker, maar oudgediende Herman Schutte draagt bij aan de tekst van vier nummers. De van het album getrokken single Voorjaar (Amsterdam) staat kort in de hitlijsten en wordt gevolgd door Alleen Niet Op Maandag.

Hans Hollestelle Martin Duiser

1999

Gitarist Ferry Lever verlaat de band wegens drukke werkzaamheden bij Rob de Nijs. Gitarist Fred Jenner is als componist betrokken bij diverse platen in de serie Kinderen Voor Kinderen. Hij maakt daarnaast deel uit van de band Eeuwige Belofte.

Fred Jenner

2008

Kadanz maakt in het najaar deel uit van de Ze Zijn Terug Tour waarbij de band, samen met Erik Mesie van Toontje Lager, Splitsing/De Jazzpolitie, de Polle Eduard Band en Herman Erbé van Circus Custers, door het land trekt met een programma vol Nederlandstalige popklassiekers. De presentatie is in handen van Bert Heerink. De eenmalige tournee wordt voorafgegaan door een compilatie met de bekendste nummers van de deelnemende acts.

Discografie Kadanz

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Kadanz

Video Kadanz

Kadanz - Intimiteit (TopP...
Kadanz - Intimiteit (TopPop 1983)
Kadanz - Dagen dat ik je ...
Kadanz - Dagen dat ik je vergeet
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Kadanz - Intimiteit (TopPop 1983)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer