Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KANE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1998 - 2014

Genre

alternative, rock

Online

Fansite

Kane

Oorspronkelijk Haagse groep rond zanger Dinand Woesthoff en gitarist Dennis van Leeuwen die vanaf 2000 uitgroeit tot de grootste rockband van Nederland.
Volledige biografie...

Bezetting

Dennis van Leeuwen   gitaar
Dinand Woesthoff   zang

Overige muzikanten

Ronald Kool   piano, toetsinstrumenten
Dion Murdock   basgitaar
Cor Mutsers   gitaar
Peter Lieberom   saxofoon
Mike Booth   trompet
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1989   One Track Charlie
1996   Nico Brandsen
1997   13
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Kane

Oorspronkelijk Haagse groep rond zanger Dinand Woesthoff en gitarist Dennis van Leeuwen die vanaf 2000 uitgroeit tot de grootste rockband van Nederland.

1994

Zanger Dinand Woesthoff (6 september 1972) groeit op in Gorinchem. Back To The Real World heet de demo van zijn eerste band Citizen Kane.

Citizen Kane

1998

Woesthoff en Dennis van Leeuwen (Den Haag, 24 januari 1971) vormen de band Kane en trekken Aram Kersbergen en Cyril Directie aan. Later voegt Tony Cornelissen zich bij de band. BMG toont vrijwel direct interesse en zorgt voor wat optredens (o.a. een voorprogramma voor het Zweedse Kent) en de opname van een single. Woesthoff studeert bouwkunde aan de Technische Hogeschool te Delft, maar als de eerste single uitkomt stopt hij zijn studie vlak voordat hij zijn diploma krijgt.

1999

In juni start de lancering van Kane. De band maakt een korte tournee in het voorprogramma van de Duitse crossoverband Guano Apes en komt vervolgens met de single Where Do I Go Now. Met de hulp van Radio 3 en TMF wordt het nummer een bescheiden hit. Op dit nummer is overigens Hans Eijkenaar (ex-Dulfer, René Froger) te horen op drums. In oktober gaat de band wederom de studio (Wisseloord) in voor de opnames van het album. De productie van het album is in handen van het duo Slok & Smits. Op het album Urban Solitude van Anouk staat het door Woesthoff geschreven duet My Best Wasn't Good Enough, gezongen door Anouk en Woesthoff zelf. In december verschijnt de Kane-single Damn Those Eyes, door Radio 3 meteen verkozen tot Megahit. De bijbehorende videoclip wordt geregisseerd door Paul Ruven.

Anouk Hans Dulfer Hans Eijkenaar René Froger

2000

In januari staat de band op het Noorderslag-festival. Ze worden uitgeroepen tot Beste Rockgroep bij de TMF Awards. Bovendien spelen ze op Pinkpop en Parkpop. Kane speelt ook op het benefiet festival voor slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede. Tijdens hun bijdrage aan de Marlboro Flashbacks speelt Kane muziek uit het repertoire van de Ierse formatie U2. De cd/dvd With Or Without You is daar het verslag van. Op de cd staat de registratie van het optreden in Paradiso. De dvd bevat beeld en geluid van het concert in Plan C te Rotterdam. Woesthoff en Van Leeuwen helpen de jonge band Di-rect een half jaar lang mee met het schaven aan de composities en nemen de band mee als voorprogramma van hun As Long As You Want This 2000-tour. Tijdens het gala van de MTV Europe Music Awards sleept de Haagse band de prijs voor beste Nederlandse act in de wacht. Eind december moet Woesthoff op doktersadvies twee weken stemrust houden.

Di-Rect

2001

Drummer Cyril Directie verlaat in februari de band wegens persoonlijke en muzikale meningsverschillen. Hij wordt bandlid van Total Touch. Zijn plaats wordt ingenomen door André Kemp van de kort daarvoor opgeheven Haagse groep Billy The Kid. Op 27 februari krijgt Kane naar aanleiding van het album As Long As You Want This een Edison in de categorie Best Alternative (inter)nationaal. Op 8 en 9 maart speelt Kane in Portugal. Het is voor het eerst dat de groep in een niet Nederlandstalig land optreedt. Kane reist op 5 mei per helicopter langs verschillende bevrijdingsfestivals in Nederland. Niet nieuwe drummer Kemp speelt mee op het tweede studioalbum van Kane dat in het najaar uitkomt, maar drummer Martijn Bosman (o.a. Dyzack en Gotcha!). De single met het titelnummer So Glad You Made It gaat aan het album vooraf. De single komt op de zevende plaats binnen in de Mega Top 100 en is meteen de grootste hit uit de carrière van Kane. Vanaf 11 november speelt Kane in een nieuwe samenstelling met extra gitarist Paul Jan Bakker en drummer Martijn Bosman. Bosman vervangt André Kemp, die zich weer volledig gaat bezighouden met studiowerk, sessiewerk (ondermeer met The Pilgrims) en zijn muziekschool. De programming voor de live-optredens wordt verzorgd door Jeroen van Iterson. Voor het tweede achtereenvolgende jaar ontvangt Kane een MTV-Award voor beste Nederlandse act. Kane wint een Top Of The Pops Award in de categorie Top Act 2001.

Billy The Kid Dyzack Gotcha Jeroen van Iterson The Pilgrims Total Touch

2002

Bassist Aram Kersbergen, gitarist Tony Cornelissen (verder als componist en producer voor derden) en toetsenist Ronald Kool verlaten Kane in het voorjaar. Matto Kranenburg (ex-Handsome 3Some) neemt de baspartijen voor zijn rekening. Kane ontvangt een Edison in de categorie Best Alternative. De groep in het voorjaar in het voorprogramma van de Schotse band Simple Minds op tournee door Duitsland. Voor het tweede achtereenvolgende jaar krijgt de band drie TMF-Awards uitgereikt: voor Beste Rockgroep, Beste Album (So Glad You Made It) en Beste Website. Opnamen van het Pinkpopoptreden verschijnen op de single Rain Down On Me. Kane speelt eind juni op Rock Werchter in België. Het concert dat de Haagse band in augustus zou geven in Johannesburg gaat op het laatste moment niet door vanwege ziekte van Dinand Woesthoff. Kane speelt 3 september op het Binnenhof te Den Haag. De band vraagt op die manier aandacht voor de wereldmilieuconferentie die op dat moment plaatsvindt in Johannesburg. Het concert in Ahoy' op 12 december is binnen een half uur uitverkocht. De band geeft er op 13 december een extra concert. In dezelfde maand krijgt Kane de Publieksprijs van de Promotieprijs Den Haag, een onderscheiding die jaarlijks uitgereikt wordt aan iemand die een belangrijke positieve bijdrage heeft geleverd aan het imago van de stad.

Handsome 3some Sita

2003

Gitarist Paul-Jan Bakker en bassist Matto Kranenburg worden in januari uit de band gezet. De oorzaak ligt zowel op persoonlijk als op muzikaal vlak. Kranenburg vormt een jaar later de Haagse supergroep Seven met leden uit o.a. bands van Anouk en Candy Dulfer en speelt vanaf eind 2006 ook in The Blues Rock 'n Soul Review. Tijdelijk worden zes gastmuzikanten ingehuurd: toetsenist Nico Brandsen, bassist Manuel Hugas, pianist Wiboud Burkens, trompetist Mike Booth, saxofonist Peter Lieberom en akoestische gitarist Cor Mutsers. In februari verzorgt Kane als eerste Nederlandse band een internetconcert waar mensen tegen betaling van 5 Euro getuige van kunnen zijn. Dion Murdock wordt in maart de nieuwe bassist van Kane. De Amerikaanse multi-instrumentalist speelde tot nu toe drums in de band Mothers Finest (hij is de zoon van zanger Glenn Murdock en zangeres Joyce Kennedy). Hij werkte bovendien voor onder andere John Hayes en Macy Gray. Murdock schreef enkele nummers voor Gray, speelde bas en drums op haar albums en drumde in Gray's live-band. De DVD Live In Rotterdam bevat een twee uur durende registratie van het concert dat Kane in december 2002 gaf in Ahoy'. Dinand Woesthoff is speciale gast bij het concert van DJ Tiësto in mei in het Gelredome te Arnhem. Op zaterdag 28 juni verzorgt Kane een eenmalig stadion in de Amsterdam Arena. Het nummer Rain Down On Me wordt in de remix van DJ Tiësto gebruikt in het computerspel FIFA 2004 en later ook als muziek onder een Duitse reclamespot voor de Bundesliga, de Duitse voetbalcompetitie. Het album What If, dat in juni uitkomt, is een verzameling van nummers van de eerste twee albums. Alle tracks zijn opnieuw opgenomen met het oog op de buitenlandse markt. Woesthoff trouwt in september in Las Vegas met actrice Guusje Nederhorst (bekend geworden als Roos in de soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden en het gelegenheidstrio Linda, Roos & Jessica). Op 29 september komt Rain Down On Me uit in Duitsland.

DJ Tiësto Linda, Roos en Jessica Seven

2004

De Tiësto remix van Rain Down On Me komt in januari nieuw binnen op de twaalfde plek in de Belgische Ultratop 50 Singles en belandt er uiteindelijk op de eerste plaats. In februari wordt de single naar Europese radiostations gestuurd. 30 januari, een dag na het overlijden aan kanker van zijn vrouw Guusje Nederhorst, schrijft Dinand Woesthoff het liedje Dreamer, de ode aan zijn overleden vrouw krijgt de ondertitel Gussie's Song. Op woensdag 4 februari (de verjaardag van Guusje) wordt het liedje bij verschillende radiostations om twaalf uur 's middags gedraaid. Een week later verschijnt het nummer op single. Dreamer komt direct binnen op de allerhoogste plaats in de Nederlandse hitparade. De opbrengst komt ten goede aan het Koningin Wilhemina Fonds, de stichting die zich inzet voor de kankerbestrijding in Nederland. Live In Rotterdam van Kane krijgt een Edison publieksprijs voor de beste dvd. Martijn Bosman wordt door Nederlandse collega-muzikanten uitgekozen tot beste drummer van Nederland en wint daarmee in eind maart een Duiveltje. De prijs is een initiatief van het Nationaal Pop Instituut. Tijdens de uitreiking van de TMF Awards op 10 april in Ahoy' wordt Kane verkozen tot beste rockband nationaal. Dinand Woesthoff treedt op als suprise act en zingt het liedje Dreamer. In april wordt Rain Down On Me als tweede single in Duitsland uitgebracht. De cd telt vier versies van het nummer, waaronder een remix van Tiësto plus de track Mother en een cd-rom met videoclip. De première van de dvd February is op 16 mei in de Melkweg Cinema. De DVD is een registratie van een akoestische set, opgenomen in de Pepsi Stage te Amsterdam op 22 februari 2003. De regie is in handen van Tanja Allaert. Tegelijkertijd verschijnt de gelijknamige dubbel-cd waarop een nummer extra staat. February is opgedragen aan Maddy van Dijck. Begin juni vertrekt Kane weer richting Duitsland voor een cluboptreden en een aantal concerten op festivals. Kane speelt in juli op het Java-eiland in Amsterdam en op het Outside Festival in het Zwitserse Zürich. Rain Down On Me wordt 23 augustus in Engeland uitgebracht. Op de single staat zowel de originele rockversie als de dance-remix van Tiësto. De remix is voor de release al een hit in Engelse clubs. Kane treedt op in de Britse versie van Top Of The Pops op de BBC. Kane is genomineerd voor een MTV Europe Music Award in de categorie beste Nederlandse act. Bassist Dion Murdock verlaat de band. Hij wordt vervangen door de Britse Yolanda Charles (Robbie Williams, Aztec Camera, Mick Jagger, Paul Weller e.v.a.). Tijdens de MTV Europe Music Awards in Rome wint Kane voor de derde keer een MTV Award voor beste act uit Nederland en België.

2005

Naar aanleiding van de zeebeving in Azië en gedeeltes van Afrika vinden in de eerste week van januari in heel Nederland benefietacties plaats. Dinand Woesthoff staat samen met o.a. DJ Tiësto, Di-rect, Bløf, Acda en De Munnik, Trijntje Oosterhuis, Berget Lewis en Xander de Buisonjé belangeloos op het festival dat 6 januari plaatsvindt op de Dam te Amsterdam. Woesthoff doet op de Dam een speciaal optreden samen met Andy Tielman en René van Barneveld (ex-Urban Dance Squad). Het verblijf in Kane van bassiste Yolanda Charles is van korte duur. In februari zit ze al niet meer in de band. Ze is nog wel te horen op het album Fearless dat in mei uitkomt. Na haar vertrek presenteert Kane zich voortaan naar de buitenwereld als een trio: Dinand Woesthoff, Dennis van Leeuwen en Martijn Bosman. Op 19 maart krijgt Kane in club Panama te Amsterdam een 3FM Award in de categorie Beste Band. Tijdens hun concerten op Koninginnedag in Amsterdam en Pinkpop in Landgraaf wordt de band begeleid door gastmuzikanten Nico Brandsen (toetsen) en Manuel Hugas (bas). De single Something To Say is op 28 april eerst via mobiele telefoons te koop en pas een week later in de platenzaak. De Haagse rockband sluit daarvoor een overeenkomst met het telecombedrijf Vodafone. De single behaalt de eerste plaats van de Top 40. Eind mei komt Fearless rechtstreeks binnen op nummer 1 van de Mega Album Top 100. Tijdens het uitverkochte concert op het Almere Strand speelt Kane op 13 augustus voor ruim 32.000 fans. Het optreden verschijnt aan het eind van het jaar op dvd. De band geeft op 20 augustus een extra concert in het park Buiten de Waterpoort te Gorinchem, de stad waar zanger Dinand zeventien jaar heeft gewoond.

Andy Tielman Urban Dance Squad

2006

Tijdens de uitreiking van de 3FM Awards in de Melkweg, tijdens de afsluiting van het Weekend van de Nederlandse Popmuziek in maart, wint Kane in de categorie Beste Album voor de cd Fearless. Op zaterdagmiddag 26 augustus geeft Kane een concert op het Malieveld in Den Haag. Hiermee is Kane de eerste band in acht jaar die na het concert van The Rolling Stones met een eigen show het Haagse Malieveld bespelen. Kane wordt op 13 oktober tijdens de uitreiking van de TMF Awards opnieuw uitgeroepen tot Beste Band. Voor de Nederlandse horrorfilm Sl8n8 (première: 29 september) schrijft gitarist Dennis van Leeuwen samen met zanger Brace de titelsong Wees Niet Bang. Onder de projectnaam d'BRACE brengt het duo een maand later de single Superster uit waarop de zwoele vocalen van Brace worden ondersteund door Van Leeuwens stevige gitaren.

Brace Relax

2007

Drummer Martijn Bosman verlaat Kane. 'Het is tijd om nieuwe wegen in te slaan,' meldt hij op de website van de groep. De rest van de band gaat op zoek naar een nieuw platenlabel en vindt uiteindelijk onderdak bij Universal. Kane werkt met het producersteam The Matrix (o.a. David Bowie, Korn, Britney Spears) en producer Martin 'Youth' Glover (U2, Crowded House, INXS, Texas, The Verve) aan een volgend album.

2008

Kane verzorgt een optreden tijdens het nieuwjaarsfeest bij de Wilhelminapier en de Erasmusbrug in Rotterdam. Dennis van Leeuwen doet mee op de benefietsingle Als Je Ooit Nog Eens Terug Kan die op initiatief van Bløf is opgenomen in aanloop naar het Ticket For Tibet festival dat op 20 april plaatsvindt op de NDSM-werf te Amsterdam-Noord. De single komt binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. Na het verschijnen van het album Everything You Want op 9 mei doet Kane een tournee als try-out ter voorbereiding op het stadionconcert in de Kuip (28 juni). Gitarist Robin Berlijn maakt ondertussen deel uit van de begeleidingdband die verder bestaat uit Joost Kroon (drums), Ivo Severijns (bas) en Nico Brandsen (toetsen). De tournee start op 5 juni in Tivoli, Utrecht en eindigt op 20 juni in Mezz, Breda. Kane omschrijft Everything You Want als een 'rock 'n soul album', niet alleen vanwege de bijdrage van producer Scott Jacoby, maar ook van de Amerikaanse gastmuzikanten Neil Dorfsmann, Gail Ann Dorsey en Sterling Campbell. De Nederlandse tournee in november wordt op 30 november afgesloten in een uitverkochte Heineken Music Hall. Op 28 november verschijnt de registratie van het optreden in de Kuip zowel op cd als op dvd.

Bløf Robin Berlijn

2009

Dinand Woesthoff maakt een hoorspel de cd bij het kinderboekje Zomaar Een Dag over de hondjes Woezel en Pip. Aan het hoorspel wordt meegewerkt door Babette van Veen (Pip), Koen Iking (Woezel), Katja Schuurman (Buurpoes), Edwin Rutten (Wijze Varen), Willeke Alberti (Tante Peerenboom) en Chantal Janzen (vertelster). Op 6 juni is Kane de eerste band die een concert verzorgt in het nieuwe ADO Den Haag Stadion. Met het optreden test het stadion of het geschikt is als concertlocatie. 27 november verschijnt het album No Surrender. De plaat is in de zomer binnen een paar weken tijd opgenomen in Brussel en bevat bijdragen van Nico Brandsen, Ivo Severijns, Robin Berlijn en Joost Kroon. Tien jaar na het uitbrengen van de eerste single Where Do I Go Now speelt Kane in oktober drie dagen achter elkaar in een uitverkocht Paradiso de show Kane Singles Only waarbij uitsluitend de singles van de band worden gespeeld.

Babette van Veen Edwin Rutten Katja Schuurman Willeke Alberti

2010

Kane treedt in januari op tijdens Nederland Helpt Haïti, de tv-actie ten bate van de slachtoffers van de aardbeving in Haïti, en voert het nummer No Surrender uit als een duet met actrice Carice van Houten. Zowel de live- als de studioversie wordt massaal gedownload, waardoor het nummer de eerste plaats van de hitparade behaalt. De No Surrender Albumtour 2010 gaat op 18 februari van start in Lucky & Co te Rijssen. Na een tocht langs de grote clubzalen sluit Kane de tournee af op 26 maart in de Melkweg. Zangeres Lisa Lois verzorgt het voorprogramma. Tijdens de uitreiking van de 3FM Awards in april wordt Kane door de luisteraars van de radiozender verkozen tot de Beste Band van het jaar. No Surrender wordt de Beste Single. Net als in 2004 doet de band een openluchtoptreden op het Java eiland te Amsterdam, het concert vindt op vrijdag 18 juni plaats in samenwerking met 3FM. Tijdens de TMF Awards, op 26 juni te Enschede, wint Kane in de categorie Beste Live Act. Het album No Surrender wordt platina, voor de band een reden om het album eind september uit te brengen in een Platinum Edition met onder meer akoestische versies van de albumtracks. In oktober gaat Kane met No Surrender voor het eerst het theatercircuit in waarbij de nadruk ligt op een akoestische uitvoering.

Lisa Lois

2011

Tijdens het Buma Harpen Gala 2011, op 3 maart in Hilversum, krijgt Kane een Gouden Harp, de hoogste onderscheiding die door Buma Cultuur wordt uitgereikt aan muziekauteurs en artiesten die zich in hun carrière op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse muziek. In april staat de band driemaal in Ahoy' met Singles Only. Tijdens dit concert speelt Kane alle 24 singles die de band heeft uitgebracht in de volgorde van uitgave, van Where Do I Go Now? naar High Places. De show wordt geopend door Ben Saunders, de winnaar van de populaire talentenjacht The Voice Of Holland. DJ Ronald Molendijk verzorgt de afterparty. Het boek Singles Only beschrijft de geschiedenis van Kane aan de hand van 24 liedjes, aangevuld met beeldmateriaal. In het najaar keert Kane terug in de theaters met No Surrender, Part II.

Ben Saunders

2012

Tijdens de jaarlijkse uitreiking van de 3FM Awards, op 12 april in Amsterdam, wint Kane in de categorie Beste Live Act. Voor het zesde studioalbum neemt Kane anderhalf jaar de tijd. Voor de nieuwe liedjes laten Dinand Woesthoff en Dennis van Leeuwen zich inspireren door de geschriften van goeroe Deepak Chopra. De cd wordt opgenomen in een omgebouwde kerk, geproduceerd door Reyn Ouwehand en Dinand Woesthoff en gemixt door Cenzo Townshend (o.a. Snow Patrol, Florence + The Machine). ‘Come Together is het album van de stap voorwaarts,’ aldus Dennis van Leeuwen in een persbericht. Voordat Come Together op 23 november uitkomt, verschijnt 5 oktober eerst de gelijknamige single.

2013

Tijdens Edison POP 2013, op 11 februari in de Amsterdamse Heineken Music Hall, wint Kane in de categorie Beste Band. Op 8 en 9 maart voert de band de nummers van het album Come Together voor het eerst live uit tijdens een concert in de Amsterdamse Gashouder. Op dezelfde locatie wordt Kane op 18 april tijdens de uitreiking van de 3FM Awards uitgeroepen tot Beste Artiest Rock. Kane’s clubtournee Come Together start op 15 november in het Patronaat in Haarlem. De band Valerius gaat mee als voorprogramma.

Valerius

2014

In 2014 wordt een rustjaar ingelast. Op 27 december laten Dinand Woesthoff en Dennis van Leeuwen weten dat Kane zal ophouden te bestaan. Op de officiële website schrijft de band: 'En ze leefden nog lang en gelukkig. Zo eindigen de beste sprookjes en nu vanaf vandaag dus ook het onze. In een fantastisch avonturenboek, waarvan we zelf wel hadden verwacht dat het zou gaan gebeuren, maar nooit hadden kunnen vermoeden dat het zo groots zou zijn, zijn we op de laatste pagina aangekomen.'

Discografie Kane

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Kane

Video Kane

Het prille begin
Het prille begin
Het eerste optreden
Het eerste optreden
Het samenspel
Het samenspel
Een band met ambitie
Een band met ambitie
Ahoy en verder
Ahoy en verder
Het debuutalbum
Het debuutalbum
Het tweede album
Het tweede album
Complete Interview
Complete Interview
Support Haiti - Kane en C...
Support Haiti - Kane en Carice van Houten - No Surrender - Giro 555
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Het samenspel

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer