Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KAPOK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

2012 - heden

Genre

jazz

Kapok

Kapok is een jong jazztrio uit Utrecht in een ongebruikelijke bezetting van hoorn, gitaar en drums. In hun composities is veel ruimte voor improvisatie.
Volledige biografie...

Bezetting

Morris Kliphuis   componist, hoorn
Remco Menting   drums, percussie
Timon Koomen   gitaar

Genoemd in de biografie van

2012   Reinier Baas

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

27-5-21, TivoliVredenburg, Utrecht

Biografie Kapok

Kapok is een jong jazztrio uit Utrecht in een ongebruikelijke bezetting van hoorn, gitaar en drums. In hun composities is veel ruimte voor improvisatie.

2012 - 2013

Klassiek geschoolde hoornist/componist Morris Kliphuis speelt tot oktober 2012 bij The Kyteman Orchestra en componeert geregeld voor klassieke orkesten en big bands. Hij is geïnspireerd door zowel klassieke componisten als Sergej Prokofjev (Peter en de Wolf) en Igor Stravinsky (De Vuurvogel) als jazzmuzikanten als Chet Baker, Coleman Hawkins, Lester Young en Freddie Hubbard. In 2012 start hij Kapok samen met gitarist Timon Koomen en drummer Remco Menting (Tentempiés). Koomen is in 2012 ook programmeur van het Utrechtse U-Jazz festival. Voor hun debuutalbum Flatlands (februari 2012) trekt Kapok zich twee weken terug in de Kytopia-studio samen met Ernst Glerum (contrabas), Joshua Samson (percussie) en het Ragazze Kwartet. De stukken ontstaan tijdens jamsessies en zijn een combinatie van jazz, kamermuziek en invloeden van onder meer Frank Zappa. De resultaten van de sessies worden opgenomen op analoge apparatuur en verschijnen op het album Flatlands. Eind juni 2012 wint Kapok de Dutch Jazz Competition en een plek op North Sea Jazz. Kapok wordt in juli 2013 in Rotterdam door een internationale jury van jazzproducers en jazzfestivalprogrammeurs verkozen tot winnaar van de European Jazz Competition. ‘Kapok blinkt uit in originaliteit en inventief samenspel, speelt lekker ongepolijst en spontaan. Met een overdonderend rijke, beeldende set weet Kapok een geweldige spanning op te roepen.’

Ernst Glerum Kyteman Ragazze Kwartet

2014

In januari verschijnt het tweede album Kapok bij het label Buzz (Challenge Records). Het album krijgt van recensent Gijsbert Kamer vier (van de vijf) sterren in de Volkskrant. Er volgt een tournee langs 21 concertzalen in het land. Bij de uitreiking van de Edison Jazzism Publieksprijs aan het trio op 26 november in Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven speelt Kapok met het Metropole Orkest onder leiding van Jules Buckley.

Metropole Orkest

2015

Op 26 september wordt in het Bimhuis in Amsterdam het nieuwe album Glass To Sand gelanceerd. Op het album wordt Kapok bijgestaan door saxofonist Mete Erker en toetsenist Niels Broos.

Discografie Kapok

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Kapok

Audio/Video Kapok

Video Kapok

Kapok @ DJ&WM 2012 (promo...
Kapok @ DJ&WM 2012 (promo video)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Kapok @ DJ&WM 2012 (promo video)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer