Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KAREL EYKMAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1936 - heden

Genre

kinderpop, Nederlandstalig, tekstdichters, tekstschrijver

Online

Officiƫle website

Karel Eykman

Karel Eykman is schrijver van liedjes en teksten voor kinderprogramma's als De Film Van Ome Willem, Sesamstraat en Het Klokhuis. Daarnaast schrijft hij boeken, gedichten en bijbelverhalen voor kinderen.
Volledige biografie...

Instrumenten

tekstschrijver

Genoemd in de biografie van

2006   Zijlstra

Biografie Karel Eykman

Karel Eykman is schrijver van liedjes en teksten voor kinderprogramma's als De Film Van Ome Willem, Sesamstraat en Het Klokhuis. Daarnaast schrijft hij boeken, gedichten en bijbelverhalen voor kinderen.

1936 - 1969

Karel Eykman wordt op 1 maart 1936 geboren te Rotterdam. Hij studeert theologie in Utrecht en is werkzaam als jeugdpredikant in Rotterdam en Amsterdam.

1969 - 2005

Voor de IKON bewerkt Eykman bijbelverhalen voor kinderen die op televisie worden verteld door Aart Staartjes. Uit dit project komt zijn eerste boek De Werksters Van Half Vijf En Andere Gelijkenissen (1969) voort. Eykman schrijft mee aan kinderprogramma's waar Aart Staartjes bij betrokken is, zoals de Stratemaker-op-zee-show (1972), Jan J. de Bom (1979), De Film Van Ome Willem met Edwin Rutten (1974-1990), Geef Je Ouders Maar De Schuld (1985), Sesamstraat (vanaf 1981) en Het Klokhuis (vanaf 1988). Liedjes uit deze programma's worden gepubliceerd in de bundels Op Blote Voeten Door De Nacht en Mijn Hoofd In De Wolken. Tekstbijdragen van Eykman zijn onder meer te horen op de albums J.J. De Bom Voorheen: De Kindervriend (Polydor, 1979) en J.J. De Bom Voorheen: De Kindervriend, Nieuwe Liedjes Uit De Gelijknamige Tv-Serie (Ariola, 1981). Karel Eykman schrijft kinderboeken en wint in 1975 een Zilveren Griffel voor De Vreselijk Verlegen Vogelverschrikker. Voor het jeugdboek Liefdesverdriet ontvangt hij in 1984 een Gouden Griffel. Van het boek Hans En Grietje In Jimmie Jammie Bobbyland (2001) wordt een musical gemaakt. In Amstelveen wordt een protestants christelijke basisschool naar de schrijver vernoemd.

Edwin Rutten

2006

Naar aanleiding van de 70ste verjaardag van Karel Eykman zet de band Zijlstra in opdracht van uitgeverij De Harmonie veertien teksten van de tekstdichter op muziek. Het resultaat verschijnt in maart op het album Zonder Liefde Ben Je Nergens.

Zijlstra

Discografie Karel Eykman

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Karel Eykman

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer