Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KAREL VAN STEENHOVEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1958 - heden

Genre

blokfluit, hedendaags, klassiek

Online

Website Flutessence

Karel van Steenhoven

Blokfluitist en componist Karel van Steenhoven is lid van het Amsterdam Loeki Stardust Quartet (1978-2009) en vanaf 1995 professor voor blokfluit aan de Hochschule für Musik Karlsruhe.
Volledige biografie...

Instrumenten

blokfluit

Biografie Karel van Steenhoven

Blokfluitist en componist Karel van Steenhoven is lid van het Amsterdam Loeki Stardust Quartet (1978-2009) en vanaf 1995 professor voor blokfluit aan de Hochschule für Musik Karlsruhe.

In bezetting van

Amsterdam Loeki Stardust Quartet   blokfluit

1958 - 1991

Karel van Steenhoven (Voorburg, 1958) studeert blokfluit bij Kees Boeke aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Na zijn solistenexamen studeert hij compositie bij Robert Heppener en Tristan Keuris. Enkele van zijn werken zijn terug te vinden op albums van het Amsterdam Loeki Stardust Quartet. Het kwartet wint in 1981 het Musica Antiqua Concours Brugge en krijgt tweemaal een Edison Klassiek, in 1986 voor het album Virtuoso Recorder Music en twee jaar later voor Baroque Recorder Music. Een van de belangrijke concerten met het kwartet is in Wigmore Hall, Londen met The Academy of Ancient Music onder leiding van Christopher Hogwood (31 december 1982). Ook vermeldenswaardig zijn de optredens op de Open Nederlandse Blokfluitdagen in Utrecht en Tage für alte Musik in Darmstadt met Musica Antiqua Köln onder leiding van Reinhard Goebel en op het programma Concerti Grossi van onder anderen Biber, Schmelzer en Vivaldi. Als solomuzikant gaat Van Steenhoven met het Kölner Kamerorchester onder leiding van Helmut Müller-Brühl in december 1989 mee op tournee door Duitsland met Bach-Gala, een programma met het tweede en vierde Brandenburgse Concert van Johann Sebastian Bach.

Amsterdam Loeki Stardust Quartet

1992 - 2012

Karel van Steenhoven speelt in mei 1992 samen met Paul Leenhouts (blokfluit) en Christine Schornsheim (klavecimbel) mee met Solisten des Gewandhausorchesters onder leiding van Burkhard Glaetzner. Van dit gezelschap verschijnt een album met een uitvoering van Bachs Konzert F-Dur. Met het Amsterdam Loeki Stardust Quartet speelt de fluitist in deze periode onder meer stukken van Telemann, Marcello en Vivaldi, samen met het Kammerorchester Carl Philipp Emanuel Bach in Berlijn en met het Nederlands Kamerorkest in het Concertgebouw Amsterdam, in beide gevallen onder leiding van Hartmut Haenchen. Het kwartet gaat met het Combattimento Consort onder leiding van Jan Willem de Vriend op tournee door Nederland met Sonates van Biber en Schmelzer. Vanaf 1995 is Van Steenhoven professor voor blokfluit aan de Hochschule für Musik Karlsruhe. Hij is daar sinds 1998 samen met Ulrike Mauerhofer hoofddocent. Hij is in 1997 jurylid bij de Moeck/SRP Solo Recorder Playing Competition in Londen (winnares: Dorothee Oberlinger uit Aken). Het Amsterdam Loeki Stardust Quartet reist in 2006 naar Brazilië voor een uitvoering van Vivaldi's Concerto Grosso in het Grande Teatro do Palácio das Artes in Belo Horizonte op 22 en 23 september samen met Orquestra Filarmônica de Minas Gerais. Karel van Steenhoven schrijft werken voor soloblokfluit (Siri, 7 Minimal Preludes en Tegenwind, voor blokfluit met ventilator), duet (Night Song, Musical Journey en Breath Machine) en kwartet Wolken, Silent Danger en The Fugitive. In zijn composities is altijd ruimte voor vrije improvisatie. Sinds 2008 is hij als componist verbonden aan muziekuitgeverij Schott Music in Mainz. Van Steenhoven is jurylid tijdens de ARS Composition Contest van The American Recorder Society in samenwerking met het Amsterdam Loeki Stardust Quarte (2006) en de compositiewedstrijd van de European Recorder Teachers' Association (ERTA) in 2011 (winnares: Eva Barath met het stuk Dinos Flöten Anders). Hij geeft als gastdocent les aan de conservatoria van onder anderen Berlijn, Odense, Nürnberg en Zürich.

Amsterdam Loeki Stardust Quartet Jan Willem de Vriend Nederlands Kamerorkest

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Karel van Steenhoven

Audio/Video Karel van Steenhoven

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer