Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KARIN BLOEMEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1960 - heden

Genre

amusementsmuziek, luisterlied, Nederlandstalig, zang

Online

Beeld en Geluidwiki
Officiële website

Karin Bloemen

Zangdiva, bekend vanwege haar theater- en televisieshows. Daarnaast ook actrice, zowel in speelfilms als op de planken, en noodgedwongen zakenvrouw. Haar zaken worden behartigd door haar eigen La Bloemen BV. De platen die ze uitbrengt vinden gretig aftrek bij een breed publiek.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Overige muzikanten

Ronald Kool   piano
Bert Pfeiffer   trombone
Eddie Conard   percussie
Wies Ingwersen   achtergrondzang
Mike Hendriks   saxofoon
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1983   Michiel Hoogenboezem
1984   Willem Ennes
1989   Marco Borsato
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Karin Bloemen

Zangdiva, bekend vanwege haar theater- en televisieshows. Daarnaast ook actrice, zowel in speelfilms als op de planken, en noodgedwongen zakenvrouw. Haar zaken worden behartigd door haar eigen La Bloemen BV. De platen die ze uitbrengt vinden gretig aftrek bij een breed publiek.

1983 - 1984

Al voordat Karin Bloemen (Alkmaar, 28 juni 1960) de schoolbanken in haar wooonplaats Schagen verlaat, boekt ze al succes. In 1983 ontvangt ze de Pisuisse-prijs, een onderscheiding die wordt uitgereikt aan de leerling met de beste theaterprestatie binnen de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam. Op 27 oktober 1983 maakt Karin Bloemen haar podiumdebuut in de musical De Zoon Van Louis Davids. In 1984 studeert ze af aan de academie, in hetzelfde jaar wint ze de Pall Mall Exportprijs. Deze prijs, in 1978 ingesteld, heeft tot doel de ontwikkeling van jonge artiesten te bevorderen. Een citaat uit het juryrapport: 'De jury is van mening dat Karin's professionele uitstraling, haar dans- en acteertalent en haar bijzondere vocale capaciteiten een unieke combinatie vormen.'

1985 - 1988

Vanaf 1985 begint Karin Bloemen mee te werken aan het politieke radioprogramma Spijkers Met Koppen. Ze blijft dit uiteindelijk doen tot 1993. In het seizoen '86 en '87 maakt ze deel uit van de bekende en succesvolle theatergroep Purper, speelt in Lulkoek en was ze samen met o.a. Adelheid Roosen in '88 te zien in het spraakmakende programma De Nacht. Daarnaast presenteert en zingt Bloemen in haar VARA televisieprogramma Bloemen voor liedjes van bekende Nederlandse tekstschrijvers en componisten. Als zangeres en actrice wordt Bloemen in deze periode bekend door rollen in musicals, zoals De Zoon Van Louis Davids, Had Je Me Maar en Mimi Crimi. In Nederlandse speelfilms als De IJssalon en Shadowman en televisieprogramma's als De Kip En Het Ei, Zeg 't Maar en De Vereenigde Algemeene.

1989 - 1991

In december 1989 start haar eerste theatershow Bosje Bloemen, die goede kritieken ontvangt en tot en met mei 1991 te zien is, voor televisie wordt bewerkt en in 4 afleveringen wordt uitgezonden in juni 1991. Bloemen speelt dat jaar tevens een hoofdrol in de musical Move.

1992 - 1994

Op 18 januari 1992 gaat de tweede theatershow Karin In Concert in première onder regie van Bloemens echtgenoot Marnix Busstra. De show krijgt goede kritieken. Wegens het succes wordt deze show in het seizoen 1993-94 nogmaals gespeeld. De registratie van deze show komt op CD uit en wint in 1994 een Edison in de categorie Kleinkunst. Daarna is er nog de deelname aan het Purper-gala en een TV-special genaamd La Bloemen's Limo. Op 20 november 1993 gaat haar derde theatershow La Bloemen in première Ook deze show wordt goed ontvangen en wegens succes in seizoen '94-'95 geprolongeerd. De registratie van deze show is ook CD verkrijgbaar.

Marnix Busstra

1995

Begin 1995 wordt La Bloemen Productions opgericht, haar eigen BV, die vanaf dat moment al haar zaken behartigt. Ze speelt in de zomermaanden La Bloemen In Concert, een compilatieprogramma met al haar succesnummers uit de afgelopen shows voor uitverkochte zalen. In september van datzelfde jaar staat Karin twee maal voor een uitverkocht Paradiso. De live-CD Bloemen In Concert komt hetzelfde jaar uit.

1996

In januari 1996 gaat een twaalftal prime-time zaterdagavond-shows op televisie van start genaamd Een Wapen Van Bloemen, voorafgegaan door de kerstshow Kerst à la Bloemen. In april gaat de theatervoorstelling La on Tour in Koninklijk theater Carré in première. De TV-registratie van La on Tour werd in september 1996 door de VARA uitgezonden, de geluidsregistratie ligt kort daarna in de winkel.

1997 - 1999

In januari en februari 1997 worden wederom 8 nieuwe televisie-shows uitgezonden op zaterdagavond onder de naam: Karin. In dit jaar ontvangt Bloemen de Annie M.G. Schmidt-Prijs voor het lied Geen Kind Meer met tekst van Jan Boerstoel en muziek van Marnix Busstra. Verder geeft Karin Bloemen in mei '97 onder begeleiding van Ronald Kool op vleugel een 6-tal Late-night voorstellingen in de Kleine Komedie te Amsterdam. Voorjaar 1997 neemt La Bloemen haar eerste studio-CD op, die onder de titel Kameleon uit komt. In 1998 tourt ze door het hele land om de CD te promoten, begin 1999 komen van de plaat twee singles uit.

Jan Boerstoel

2000

De theatertournee De Diva En De Divan van Karin Bloemen wordt afgelast. De artieste zegt dat zij momenteel fysiek niet in staat is om optredens te doen. De geboorte van haar twee dochters in combinatie met haar werk in de afgelopen twee jaar is La Bloemen te veel geworden. De tour van Karin Bloemen en pianist Cor Bakker zou in oktober van start gaan. Het is de bedoeling dat de concertreeks later alsnog wordt uitgevoerd. Bloemen zingt het liedje Love Shine A Light op Hilversum Calling, een compilatie-cd vol songfestivalliedjes.

Cor Bakker

2002

Na een rustperiode is Karin Bloemen vanaf februari weer in het theater te zien met de (uitgestelde) show De Diva En De Divan met pianist Cor Bakker die tot ver in 2003 doorloopt. In de zomer maken beiden in een lege kerk opnamen voor de cd Het Zou Toch Moeten Bestaan die in het najaar in de winkels ligt. Op het album staan onder meer nummers van Jacques Brel en Billie Holiday. In november maakt zij opnames gemaakt voor de speelfilm Pipo. Bloemen speelt daarin de tante van Pipo.

2003

Karin Bloemen wint een kort geding tegen het roddelblad Weekend naar aanleiding van een stiekem gemaakte foto van de zangeres op een naaktstrand.

2004

Karin Bloemen leent haar stem aan de tekenfilmserie My Dad The Rockstar die in het najaar elke vrijdag aan het begin van de avond wordt uitgezonden door kinderzender Nickelodeon. Ze spreekt ook de stem in van het paard Langhorst voor de jeugdfilm Pluk van de Petteflet (regie: Ben Sombogaart). Het album Rijmpjes En Versjes Uit De Oude Doos bevat zevenentachtig bekende, op originele wijze uitgevoerde liedjes en versjes voor de jeugd, waaronder In Een Groen Knollenland, Slaap Kindje Slaap, Er Zaten Zeven Kikkertjes en Altijd Is Kortjakje Ziek. Op 28 november zingen Karin Bloemen en Edsilia Rombley belangeloos tijdens een benefietconcert voor Bangladesh, georganiseerd door Memisa, een stichting die werkt aan verbetering van de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden. De zangeressen worden begeleid door een vijfkoppige band en drie achtergrondzangeressen. Naast muziek uit eigen repertoire zingen ze enkele speciaal voor Memisa gecomponeerde nummers van Tjeerd Oosterhuis. De muziek verschijnt ook op cd.

Edsilia Rombley Total Touch

2005

Karin Bloemen schrijft de tekst van Als Je Iets Kan Doen, een compositie van Tjeerd Oosterhuis. De single wordt ingezongen door een grote groep Nederlandse artiesten en op 6 januari gepresenteerd aan het slot van de grootse televisie-uitzending op Nederland 2, RTL4 en SBS6 ten bate van de slachtoffers van de zeebeving in Zuidoost-Azië. De totale opbrengst van de benefietsingle gaat naar Giro 555. De plaat behaalt de eerste plaats van de hitparade. De single Love Can Change Your Life, die 14 februari wordt uitgebracht, is een duet met Gerard Joling. Het nummer staat ook op het album Nostalgia van Joling. Het album Weet Je Nog? bevat nieuwe versies van dertien Nederlandstalige liedjes die de zangeres de voorgaande zestien jaar gezongen heeft in haar theatershows. De plaat bevat een gastbijdrage van de Belgische mondharmonicaspeler Toots Thielemans. De arrangementen zijn van Bloemens vaste gitarist Frank Burks. In het najaar verschijnt het album Bloemen Zingt Streisand opgenomen met het Metropole orkest. In december staat Karin Bloemen in acht theaters met haar voorstelling La Bloemen's Kerstshow 2005. Tijdens de show wordt ze terzijde gestaan door cabaretière Sara Kroos, zangeressen Edsilia Rombley en Angela Groothuizen, en VARA-presentatrice Astrid Joosten, begeleid door een negenkoppige band.

Angela Groothuizen Edsilia Rombley Gerard Joling

2006

Karin Bloemen is in de periode april-juni een van de zogenaamde gastvedettes tijdens het programma Purper 100 waarin cabaretgroep Purper (Frans Mulder, Erik Brey, Jos Brink en Tony Neef) een ode brengt aan 'zinnig amusement van hoog niveau'. De zangeres schrijft Nooit Meer Buitenspel, een voetbalboek voor vrouwen waarin de spelregels simpel worden uitgelegd. Samen met acteur Peter Tuinman speelt Karin Bloemen in juli de hoofdrol in Heeren Van Het Veen, een theaterspektakel over het ontstaan van de stad Heerenveen, geregisseerd door Jos Thie en speciaal voor alle inwoners van Heerenveen opgevoerd in het vernieuwde Abe Lenstra Stadion. In september verschijnt een album met Nederlandse bewerkingen van liedjes van Barbra Streisand, opgenomen met het Metropole Orkest. Bloemen Zingt/Sings Streisand bevat vertalingen door Koen van Dijk, Ab Westervaarder, Onno Kosters en Friso Wiegersma. De zangeres is een van de vocalisten tijdens de speciale voorstelling Nederlandse Artiesten Zingen Toon Hermans, een televisieshow die op 27 november plaats vindt in het Park Theater te Hoorn en op tweede kerstdag wordt uitgezonden door de Avro uitgezonden.

Toon Hermans

2007

Karin Bloemen speelt een rol in het toneelstuk Steel Magnolia's, gebaseerd op de gelijknamige film en in het Nederlandse vertaald door Daphne Deckers. Andere hoofdrollen zijn voor Nelly Frijda, Diana Dobbelman, Sylvia Hoeks, Reneé Soutendijk en Soutendijks dochter Caro Lenssen. De regie is in handen van Frans Weisz. Het album Muse is de derde cd op rij voor Princess Entertainment. Op de plaat staan jazz standards, onder meer geïnspireerd door Billie Holiday, in een elektronisch arrangement van Frank Burks die samen met Norbert Sollewijn Gelpke ook verantwoordelijk is voor de productie van de plaat.

2008

Vanaf 20 februari tot en met 19 april gaat Karin Bloemen op tournee met de theatershow Overgang. Tijdens deze one-woman show staat de zangeres stil bij het feit dat ze alweer 25 jaar op de planken staat. Tegelijkertijd gaat het over iedereen die op het punt staat een overgang te maken. De regie en muziek is in handen van Marnix Busstra en de teksten van o.a. Jurrian van Dongen, Jan Boerstoel en Karin Bloemen zelf. Gitarist Frank Burks verzorgt de arrangementen. Met de 25 Jaar Jubileumshow staat Karin Bloemen op 26 en 27 oktober op de planken van Carré. Onder meer Cor Bakker, Adelheid Roosen, Marjolijn Touw, Stanley Burleson en Gerard Joling leveren gastbijdragen. De show wordt op oudejaarsavond uitgezonden door de Vara.

2009

Karin Bloemen sluit haar jubileumjaar af met de uitgave in november van een dvd met de integrale registratie van haar uitverkochte jubileumshow in Theater Carré in oktober 2008. Gelijktijdig verschijnt voor het eerst in haar carrière een Karin Bloemen Songbook, een bundel bladmuziek met hoogtepunten uit haar oeuvre.

2011

De zangeres is een van de juryleden bij The Sing-Off, de talentenjacht van SBS6 waarin op zoek wordt gegaan naar de beste Nederlandse a capella zanggroep. De eerste uitzending is op 12 maart. Na afloop van haar show Absobloodylutely Bloemiliciously Fanf*ckintastic op 8 april in Carré wordt Karin Bloemen benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau, onder meer vanwege haar inzet voor de Nederlandse cultuur en haar maatschappelijke betrokkenheid. Rijmpjes En Versjes Uit De Nieuwe Doos is een bundel en cd met oude Nederlandse liedjes en versjes voor kinderen, gebaseerd op de gelijknamige uitgave uit 1976 van Han G. Hoekstra met illustraties van Fiep Westendorp.

2013

Speciaal voor het jubilerende Koninklijk Theater Carré schrijft Karin Bloemen de voorstelling Diva’s Van Carré voor alle diva’s die ooit in dit theater hebben gestaan. Ze laat zich inspireren door artiesten die ze zelf in Carré heeft gezien, zoals Conny Stuart, Gerrie van der Klei, Trudy Labijm, Jasperina de Jong, Adèle Bloemendaal, Shirley Maclaine, Kiri te Kanawa en Jessey Norman, maar ook door diva’s die ze graag live had willen zien, zoals Bette Midler en Marlene Dietrich. De zangeres kruipt ook in de huid van een aantal mannelijke grootheden zoals Freek de Jonge, Herman van Veen en Toon Hermans. Tijdens de tournee wordt Bloemen begeleid door pianist Cor Bakker. In december treedt Karin Bloemen een paar keer op met Harmonieorkest Excelsior onder leiding van Egbert van Groningen.

Cor Bakker

2014

Vanaf februari trekt Bloemen door het land met de voorstelling Witte Nar.

Discografie Karin Bloemen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Karin Bloemen

Video Karin Bloemen

Artiesten Voor Azië-Giro ...
Artiesten Voor Azië-Giro 555 ~ Als je iets kan doen
Karin Bloemen - Geen kind...
Karin Bloemen - Geen kind meer (2017)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Karin Bloemen - Geen kind meer (2017)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer