Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KASBA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Kasba in 2011

Periode

2001 - heden

Genre

chaabi, Marokko, raï

Online

Officiële website

Kasba

De roots van de leden van Kasba liggen in Nederland en Marokko. Kasba speelt een mix van Noord Afrikaanse en Westerse muziekstijlen en groeit uit tot een van de meest toonaangevende groepen op het gebied van de niet-westerse muziek in Nederland. Kasba werkt samen met tal van artiesten, onder meer ...
Volledige biografie...

Bezetting

Khalid Jakhlal   percussie, zang
Roel Denteneer   gitaar, zang
Sami El Ghousli   percussie, zang
Dieter van der Westen   basgitaar, zang
Mohammed Ezzaher   achtergrondzang, toetsinstrumenten
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Mohammed Bensaid   basgitaar
Joost Kurstjens   drums, zang
Ilyas Arbi   toetsinstrumenten, zang
Fathi Yanouri   percussie, zang
Majid Douhou   percussie, zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Kasba

De roots van de leden van Kasba liggen in Nederland en Marokko. Kasba speelt een mix van Noord Afrikaanse en Westerse muziekstijlen en groeit uit tot een van de meest toonaangevende groepen op het gebied van de niet-westerse muziek in Nederland. Kasba werkt samen met tal van artiesten, onder meer met Paul de Leeuw, het Metropole Orkest, Frank Boeijen en Bløf. De videoclip bij hun nummer Yama Bomba behaalt in de zomer van 2004 de eerste positie in de hitlijst van de Marokkaanse tv-zender NoujoumAlHijra TV. Kasba wordt in 2007 door het wereldmuziekblad Beyond Magazine genomineerd in de categorie Beste Nederlandse Wereldmuziekgroep.

2001

In januari treedt de groep in Paradiso te Amsterdam voor het eerst op onder de naam Kasba. Kasba speelt een jaar in het clubcircuit en is te zien in grote zalen als 013, Paradiso, Melkweg.

2002

In 2002 wordt Kasba uitgenodigd om te spelen op het huwelijksfeest aan de vooravond van het huwelijk van prins Willem Alexander en prinses Máxima in de Amsterdam Arena. Door het optreden, dat in 46 landen wordt uitgezonden, komt de carrière van Kasba in een stroomversnelling. De groep is te zien in verschillende Nederlandse televisieprogramma's en te gast in talkshows. Het debuutalbum Sidi Yahya verschijnt in de zomer. Ter promotie vertrekt Kasba in juli naar Marokko voor optredens tijdens het Rawafid Festival in Casablanca, Festival de Rabat en Festival de Raï Berkane. De Marokkaanse commerciële televisiezender 2M maakte een live-registratie en ook de nationale televisiezender RTM besteedt aandacht aan de Nederlandse groep. In het najaar staat Kasba vijf avonden achter elkaar in Theater Carré tijdens het festival Made In Holland. In oktober spelen ze in Paradiso samen met Faudel en in november verzorgen ze meerdere concerten in het Concertgebouw te Amsterdam.

2003

In 2003 neemt Kasba het tweede album Chouf Chouf op. Het nummer Yama Bomba staat in de zomer drie maanden nummer 1 in Marokko. In augustus van dat jaar geeft Kasba een liveconcert op de Marokkaanse TV dat bekeken wordt door 23 miljoen mensen. Kasba bouwt in Nederland verder naamsbekendheid op door veel te spelen in het clubcircuit en op festivals.

2004

Het tweede album Chouf Chouf komt in het voorjaar uit in Nederland, Marokko en België. De videoclip bij het nummer Yama Bomba staat op 27 juni 2004 op de eerste positie in de hitlijst van de Marokkaanse tv-zender NoujoumAlHijra TV. De clip is opgenomen in het Brabantse Boxtel. Toetsenist Wouter van der Dennen komt de band versterken. Tijdens de opening van de viering van 400 jaar handelsrelaties tussen Marokko en Nederland speelt Kasba op 16 december in de Nieuwe Kerk te Amsterdam voor zowel de prins van Marokko als leden van het Nederlandse koningshuis. Het album Chouf Chouf belandt aan het eind van het jaar in muziekblad OOR op de 15e plaats in het overzicht van de beste platen die dat jaar in de rubriek Ondergrond zijn gerecenseerd.

2005

Kasba staat in januari op Noorderslag. De band levert een gastbijdrage op het album Duizel Mij van Paul de Leeuw. In het kader van het culturele uitwisselingsprogramma Nederland/Marokko 2005 gaat Kasba op tournee door Marokko waar de band onder meer samen met gitarist Jan Wouter Oostenrijk te zien is op het festival Rawafid Casablanca.

Jan Wouter Oostenrijk & the Rhythms of Raï Paul de Leeuw

2006

De band is onderwerp van de documentaire Kasba In De Polder die op 20 april wordt uitgezonden op Nederland 1. Documentairemakers Martin Maat en Hans Hermans volgden de band anderhalf jaar lang tijdens verschillende optredens met o.a. Bløf en Thé Lau en tijdens hun tournee door Marokko. De film geeft ook een persoonlijke kijk achter de schermen bij de leden van Kasba. Gitarist Roel Denteneer start naast Kasba de crossover/rockgroep ENGO waarin ook toetsenist Wouter van der Dennen en zangeres Anja Kicken zijn terug te vinden.

Bløf ENGO Thé Lau

2007

Kasba Het album Zigzag (april) bevat onder meer remixen door DJ Idriss en DJ mps-PILOT en gastbijdragen van het Chaabi-orkest Ismailia en leden uit de band Amraoui. De cd is door de band zelf geproduceerd samen met Bernard 'Farid' Jusse. De remix van het nummer Bambara door DJ Idriss belandt op de eerste plaats van de X-chart van het radiostation FunX. Kasba is een van de acts tijdens het door rapper Ali B samengestelde concert Petje Af, op 15 juni tijdens het Festival Mundial in Tilburg. Het concert staat in het teken van de Plan-campagne 'Stop geweld tegen kinderen wereldwijd'. Kasba sluit een distributiedeal met LC Music uit Leuven voor hun album Zigzag. De band wordt genomineerd voor Beste Nederlandse Wereldmuziekgroep door het dit jaar gestarte wereldmuziekblad Beyond Magazine.

Ali B DJ Idriss

2008

In 2008 is Kasba te gast op het Mawazine festival in Rabat, waar ook optredens plaatsvinden van onder anderen Whitney Houston en Amr Diab. Ook speelt Kasba de eerste try-outs van hun akoestische album met het programma Tarab U Nagham ('klank en melodie'). De band wordt daarbij bijgestaan door in Nederland woonachtige gastmuzikanten: Eric Vaarzon Morel (gitaar), Raj Mohan (zang, harmonium, tanpura), Sinna Cassita (zang), Tjerk Schoonheim (zang), Omar Ka (zang) en Zoumana Diarra (djembé, balafoon, n'goni, kora). De basisbezetting wordt uitgebreid met Abdel Alariachi (zang, percussie), Kamal Taleb (accordeon), Hafid Tissafi (viool), Abderrahim Semlali (viool), Eduard de Vries (saxofoon), Peter Huber (trompet) en Paul Hagenaars (trombone).

Eric Vaarzon Morel Zoumana Diarra

2009

Op het album Darna ('mijn huis') keert Kasba terug naar de akoestische roots van de Noord-Afrikaanse muziek. Op de cd worden bestaande composities met meer dynamiek gespeeld en is er meer aandacht voor improvisatie. De Indiase zanger Raj Mohan en de Ethiopische zangeres HelenTessema van circusgezelschap Afrisinia leveren gastbijdragen. Bij het radioprogramma Dichtbij Nederland van de NPS (later NTR) is de openingstrack Salama een week lang Wereldplaat. De band is twee keer live bij de NPS op de radio te horen. Kasba wordt uitgenodigd voor het festival Ollin Kan dat van 13 tot 20 april plaatsvindt in Mexico. In de zomer van 2009 staan optredens op het programma in Europa en Marokko.

2010

Kasba speelt in Marokko onder meer op het boekenfestival Salon International du Livre in Rabat op 20 februari en in Al Hoceima. Daarnaast is de groep te zien op Nederland 2 tijdens een speciale televisie-uitzending voor het Suikerfeest. In het kader van die uitzending brengt de band samen met het Metropole Orkest het nummer C'est Pas Ca ten gehore.

Metropole Orkest

2011

Kasba in 2011 Kasba levert vijf nummers voor de speelfilm Pizzamaffia van Tim Oliehoek die in februari in de Nederlandse bioscopen draait. Drie nummers zijn terug te vinden op het album Sodfa. De plaat is met de Marokkaanse producer Abdessamad Errahbi opgenomen in Nederland en Marokko en bevat zowel Noord-Afrikaanse als meer Westers georiënteerde muziek. De uitgave van het album valt samen met de tiende verjaardag van de band.

Discografie Kasba

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Kasba

Audio/Video Kasba

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer