Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KAZ LUX

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Kaz Lux en Jan Akkerman

Periode

1948 - heden

Genre

bluesrock, rock, singer-songwriter, zang

Online

Officiële website

Kaz Lux

Zanger en componist van Poolse komaf, maar geboren in Oosterhout. Lux is actief in rhythm & blues, funk en soulmuziek en geldt als één van de beste Nederlandse zangers in deze genres.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Overige muzikanten

Juan van Emmerloot   drums, percussie

Genoemd in de biografie van

1951   Ilja Gort
1968   Brainbox
1971   After Tea
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Kaz Lux

Zanger en componist van Poolse komaf, maar geboren in Oosterhout. Lux is actief in rhythm & blues, funk en soulmuziek en geldt als één van de beste Nederlandse zangers in deze genres.

In bezetting van

Brainbox  

1963 - 1966

Kaz Lux (Oosterhout, 7 januari 1948) maakt al op jonge leeftijd deel uit van bands. De Indorock is aan het begin van de jaren zestig op zijn hoogtepunt en het is dan ook deze stijl die Lux brengt met The Savages en The Screamers. Ook is hij tussendoor kort actief in The Rhythm Brothers. Op Indische avonden leent de Pool zich uit aan andere bands.

1966 - 1967

Lux treedt in 1966 toe tot de soulband The Sheridans uit Dordrecht. Een jaar later wint hij tijdens een talentenjacht in Utrecht de 'personality'-prijs. Daarna maakt Kaz Lux korte tijd deel uit van Impulse, ook bekend als Bibs.

1968 - 1971

De zanger is inmiddels frontman bij de Oosterhoutse formatie Impulse. Deze band behaalt de eerste prijs tijdens een popcompetitie in Utrecht. Kaz Lux is daar al op twintigjarige leeftijd een plaatselijke beroemdheid. Op 9 november treedt hij voor het eerst op met de Utrechtse band Truce. Korte tijd later verlaat Lux de band weer om met Jan Akkerman Brainbox op te richten. Met het door Lux geschreven Down Man heeft Brainbox in 1969 zijn grootste hit. In 1971 stapt Kaz Lux uit de Amsterdamse band, die daarna snel uit elkaar valt. Lux keert terug naar Oosterhout en start een solocarrière. De Brainbox-gitaristen Jan Akkerman en John Schuursma staan hem daarin regelmatig terzijde.

Brainbox Jan Akkerman John Schuursma

1972 - 1975

Kaz Lux Met Lux C.S. verschijnt zijn eerste soloplaat. In de jaren erna volgen er nog twee, alsmede een handjevol singles. De elpees en singles verkopen slecht.

1976

Kaz Lux Het album Eli (met Jan Akkerman) wordt met goud bekroond. Het tweetal toert succesvol en treedt onder meer op in het Concertgebouw in Amsterdam onder de naam Jan Akkerman/Kaz Lux-band. Lux neemt hierin de zang voor zijn rekening, terwijl Akkerman gitaar speelt. De twee muzikanten worden bijgestaan door de toetsenisten Rick van der Linden en Jasper van 't Hof, bassist Cees van der Laarsse, drummer Pierre van der Linden en de gezusters Paay en Ina Arnold in het achtergrondkoortje.

Jan Akkerman Jasper van 't Hof Patricia Paay Pierre van der Linden Rick van der Linden Yvonne Keeley

1977

Kaz Lux en Jan Akkerman De zanger toert door België met de band Bien Servi. Dit is de begeleidingsband van Raymond van het Groenewoud, met naast Lux onder meer Jean-Marie Aerts in de gelederen. Het gezelschap maakt geen plaat.

Raymond van het Groenewoud

1979

Lux heeft aan het eind van de jaren zeventig zijn eerste en laatste hit in de Top 40 (Rolling), zij het met een bescheiden notering.

1980

In 1980 maakt Kaz Lux opnieuw een elpee met Jan Akkerman (Transparental). Ditmaal slaat de samenwerking met de Nederlandse stergitarist nauwelijks aan. Met een Brainbox zonder Akkerman wordt succesvol opgetreden op de Haagse Beatnach.

Brainbox

1982 - 1984

In 1982 werkt de zanger/gitarist samen met gitarist John Schuursma aan het live-album Dialogue, dat in eigen beheer wordt uitgebracht. Er worden er duizend van geperst die na een half jaar verkocht zijn. Lux, Schuursma, Reynen, Van der Linden en De Queljoe richten daarna Brainbox weer op. Het vijftal maakt wat demo's en treedt veelvuldig op op de grotere podia, maar tot een nieuwe plaat komt het niet. Platenmaatschappij EMI brengt wel de compilatie Het Beste Van uit. Brainbox heft zichzelf in 1984 op.

André Reijnen John Schuursma Pierre van der Linden Tony de Queljoe

1985 - 1989

Lux neemt in de jaren tachtig weinig platen op. Wel staat de zanger nog geregeld op het podium met Akkerman en schrijft hij veel nummers. Aan het eind van de jaren tachtig heeft Lux tweeduizend nummers klaarliggen. Hij zingt in 1988 op de cd Golden Bluessongs van het jazzgezelschap Guidelines Quartet en werkt een jaar later mee aan het bluesalbum Dit Is Wat Ik Wil van André Hazes. Ondanks het feit dat hij in bijna tien jaar geen plaat heeft gemaakt kan Lux met optredens rondkomen van zijn muziek.

André Hazes Jan Akkerman

1990

In dit jaar speelt Kaz Lux op Noorderslag en verschijnen twee albums. Zo komt een live-cd met John Schuursma uit en een volledig solo-album van Lux.

John Schuursma

1991 - 1995

De zanger/gitarist maakt de cd Pupka en doet een tournee met een band. Verder vormt hij een duo met Magic Frankie.

Magic Frankie

1996

Met Magic Frankie maakt Lux de countryblues-cd Hearts In Sorrow. Op dit akoestische album keert het tweetal terug naar hun 'roots'.

1998

Kaz Lux Echoes And Countrybutions is weer een echte solo-cd van Lux. Hij is verantwoordelijk voor de zangpartijen en de meeste instrumenten. Hij wordt bijgestaan door gastmusici als Bertus Borgers, Ad van Meurs (The Watchman) en Rudy de Queljoe. Ook Rens van der Zalm is van de partij. Deze werkte eerder met Lux samen voor de opnamen van Hearts In Sorrow.

Bertus Borgers Rens van der Zalm Rudy de Queljoe The Watchman

2000

In het kerstnummer van muziekblad Oor wordt Kaz Lux verkozen tot de beste zanger van de 20ste eeuw.

2001

Het solo-album Guitar/Vocal, dat in januari verschijnt op het nieuwe Pop One Records, wordt geproduceerd door Pop One-oprichter Bart van Poppel. Op de plaat staan, naast nieuwe composities, ook bewerkingen van Brainboxnummers (o.a. Dark Rose, Down Man en The Smile) en covers van Hank WIlliams (You Win), Van Morrison (Gloria) en The Kinks (Days). Lux doet vele honderden optredens in het land, zowel solo als met Flavium.

Bart van Poppel Flavium

2003

Lux' oude band Brainbox geeft op eerste paasdag in Medemblik voor het eerst sinds bijna twintig jaar weer een concert. Brainbox doet de concerten samen met de bluesband Flavium. Het avondvullende programma omvat daarnaast een akoestisch soloconcert van Kaz Lux, waarbij hij materiaal speelt van zijn cd Dismantled Swan Songs. Volgens Lux is het zijn meest persoonlijke plaat met o.a. een liedje over zijn gehoorbeschadiging, een anti-oorlogslied en een nummer over de moord op politicus Pim Fortuyn.

Brainbox

2005

De zanger wordt in de zomer getroffen door een hartinfarct, maar komt die snel te boven. Zijn album Ghostwriting Between Love And Confusion is een melancholische plaat met daarop onder meer jazzy cajun blues, funky rock en een versie van Window Of My Eyes als ode aan Cuby + Blizzards. Het nummer I Can't Forget You is een herinnering aan The Tielman Brothers en de tracks A Song For Dré en A Song For Dré Sketch zijn opgedragen aan André Hazes. In november gaat Kaz Lux op tournee met Cuby + Blizzards.

André Hazes Cuby + Blizzards Tielman Brothers

2007

Op het akoestische album Osmosis wordt de zanger begeleid door de band HotchPotch die bestaat uit Izak Boom (zang, piano, gitaar, mandoline, banjo), Janos Koolen (zang, gitaar, banjo, klarinet, fluit) en Bart Soeters (bas, cello).

2008

Kaz Lux wint de Cultuurprijs 2007 van de gemeente Oosterhout. De jury verkiest de zanger boven het jeugdkoor De Oosterhoutse Nachtegalen en de kunstkring Vereniging Oosterhoutse Beeldende Kunstenaars.

2009 - 2010

Kaz Lux blaast Brainbox nieuw leven in en doet met de band vanaf januari 2010 een reünietournee.

Discografie Kaz Lux

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Kaz Lux

Audio/Video Kaz Lux

Video Kaz Lux

kazlux (brainbox) in Alkm...
kazlux (brainbox) in Alkmaar
Kaz Lux live 2009 'Dark R...
Kaz Lux live 2009 'Dark Rose & Gloria' Eastside Bluesfestival Nijmegen20 juni 2009
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Kaz Lux live 2009 'Dark Rose & Gloria' Eastside Bluesfestival Nijmegen20 juni 2009

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer